"Če hočem biti najboljša, bi jo morala premagati!"

Ljubljanska judoista Kaja Kajzer in Martin Hojak na svetovnem prvenstvu v Bakuju izpadla v drugem krogu
Fotografija: Mladi bežigrajski judoistki Kaji Kajzer ni bilo do smeha. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Mladi bežigrajski judoistki Kaji Kajzer ni bilo do smeha. FOTO: Miha Šimnovec

Baku - Že v dopoldanskem delu so se končali tudi današnji slovenski nastopi na judoističnem svetovnem prvenstvu v Bakuju. Kaja Kajzer (do 57 kg) in Martin Hojak (do 73 kg) sta sicer uspešno opravila s svojima prvima nasprotnikoma na blazinah v tukajšnji Nacionalni gimnastični dvorani, v drugem krogu pa naletela na previsoki oviri.

Hojak je v uvodnem krogu po pričakovanju zanesljivo premagal mladega Luksemburžana brazilskega rodu Claudia Nunesa Dos Santos. Resda je judoist Bežigrada prvi prejel kazen, a je po njej popolnoma zagospodaril na blazinah. Po dobri poldrugi minuti je 20-letni Ljubljančan, ki – mimogrede – med dvoboji s pridom izkorišča svoje spretnosti iz parkourja (je član skupine The Inertious), prešel v vodstvo z akcijo za vazari (7:0), še minuto pozneje pa je leto mlajšega tekmeca prisilil k vdaji z davljenjem (10:0).

V drugem krogu pa je Martin proti Francozu Guillaumu Chainu doživel poraz (0:7), s katerim so se končali njegovi upi, da bi v Bakuju dosegel vidnejšo uvrstitev. Potem ko je bil njun obračun, v katerem ni manjkalo atraktivnih potez, dolgo izenačen, so sodniki pičlih 31 sekund pred koncem izkušenega tekmeca iz Colombesa, ki bo čez mesec dni dopolnil 32 let, nagradili z vazarijem.


Čudna sodniška odločitev


»Če sem iskren, se je tudi meni sodniška odločitev zdela čudna. Nisem pričakoval vazarija, si moram pa pogledati še posnetek. Običajno imajo sodniki prav, se pa včasih tudi zmotijo,« je v mešani coni še ves zadihan poraz komentiral Hojak in se strinjal, da je bil dvoboj s Chainom precej izenačen.

»Oba sva imela svoje trenutke, v določenih je bil boljši on, nato spet jaz. A kar je bilo blizu akcije za ipon, ne pomeni ničesar, dokler ti ga tudi ne dosodijo,« je pojasnil mladinski evropski podprvak iz Oberwarta '15 in v istem letu tudi bronasti na MSP v Abu Dhabiju, ki je od tekmovanja v Bakuju pričakoval bistveno več od preboja v drugi krog.

»Zelo sem razočaran. Če so me dosedanje izkušnje kaj naučile, so me to, da je treba iti po takšnih porazih naprej. Seveda pa to ni lahko. Zdaj si bom privoščil teden premora, potem pa se spet vrnil k treningu,« je razkril Hojak, ki je na svojo nadarjenost opozoril tudi s petim mestom pred dvema letoma na članskem evropskem prvenstvu v Kazanu, kjer je v obračunu za bronasto kolajno izgubil s svojim zdajšnjim trenerjem Rokom Drakšičem.


Več pričakovala tudi Kaja


"Roki" je z roba tatamija včeraj vodil tudi Kajo Kajzer, ki je v svoje krstno člansko svetovno prvenstvo krenila uspešno. Komaj 18-letna judoistka Bežigrada je namreč uvodoma izločila debeli dve leti starejšo Poljakinjo Julio Kowalczyk (10:0). Kajzerjeva je bila ves čas aktivnejša od nasprotnice, kar se je poznalo tudi na semaforju rezultatov; slabo poldrugo minuto pred koncem je imela namreč Poljakinja že dva rumena kartona.

Ker do izteka štirih minut nobeni ni uspela poteza za točke, je o zmagovalki tega obračuna odločal podaljšek, v katerem so Poljakinji po 53 sekundah dosodili še tretjo kazen in z njo rdeči karton. Kajzerjeva se je tako na najlepši način oddolžila tekmici za poraz na mladinskem evropskem prvenstvu pred dvema letoma v Malagi.

V drugem krogu je mlado Ljubljančanko na nasprotni strani blazin pričakala Britanka Nekoda Smythe-Davis, s katero je lani izgubila na turnirju za veliko nagrado v Zagrebu. Tudi tokrat je bila uspešnejša 25-letna Angležinja, ki je sedem let mlajšo Slovenko 21 sekund vrgla na hrbet za zmago z iponom (10:0).

Kajzerjeva po slovesu od prvenstva prav tako kot njen klubski kolega Hojak ni skrivala razočaranja. »V prvem dvoboju sem sicer zmagala, vendar se nisem borila dobro. V drugem sem začela bolje, toda Nekoda je izkušena tekmovalka. Kljub temu bi jo lahko premagala, pravzaprav bi jo morala, če hočem biti najboljša,« je ocenila dijakinja četrtega letnika Gimnazije Šiška in samokritično nadaljevala: »Pričakovala sem več, kajti bila sem dobro pripravljena.« Kot je še dejala, bo zdaj svojo pozornost namenila šolskim obveznostim in pripravam za mladinsko svetovno prvenstvo, ki bo čez mesec dni na Bahamih.
 

Komentarji: