Če se bo Tina dobro borila, bo prišel tudi želeni rezultat

Slovensko zastopstvo v judu s trinajsterico na SP v Bakuju
Fotografija: Slovenski judoisti na čelu z olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak (na fotografiji peta od desne) optimistično pričakujejo svetovno prvenstvo v Bakuju. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Slovenski judoisti na čelu z olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak (na fotografiji peta od desne) optimistično pričakujejo svetovno prvenstvo v Bakuju. FOTO: Mavric Pivk

Ljubljana – Na bližnjem svetovnem prvenstvu v judu, ki ga bo med 20. in 27. septembrom gostil Baku, bo Slovenijo zastopalo kar 13 borcev, največ doslej v zgodovini tega tekmovanja. Z izjemo Maruše Štangar (do 48 kg), ki se pod vodstvom trenerke Olge Štirba poti na zaključnih pripravah v Turčiji, so se vsi preostali reprezentanti z olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak na čelu predstavili na novinarski konferenci v Ljubljani.

»Kot vselej se bom potrudila po svojih najboljših močeh. Če se bom dobro borila, dober dosežek ne bi smel izostati. Je pa tako, da nas je veliko in da imamo vse podobne želje,« je poudarila olimpijska šampionka Tina Trstenjak (do 63 kg), svetovna prvakinja izpred treh let v Astani, ki si je na lanskem SP v Budimpešti kljub vneti nogi izbojevala srebrno kolajno. Recept za uspeh je slišati preprost, v resnici pa seveda ni tako. Za sleherni odmevnejši dosežek se morajo seveda pokriti številni dejavniki, saj je konkurenca v judu, s katerim se ukvarjajo po vsem svetu, izjemna, kar dokazuje tudi število tekmovalcev in tekmovalk na SP v Azerbajdžanu. Zanj se je namreč prijavilo kar 806 judoistov in judoistk iz 131 držav!
 

V ekipi znova tudi Petra Nareks


Po dolgem času se je priložnost za nastop na tem tekmovanju znova ponudila Petri Nareks (do 52 kg), ki je s 35 leti naša najizkušenejša reprezentantka v tem japonskem olimpijskem borilnem športu. »Moram priznati, da nastop na tem prvenstvu prvotno ni bil v mojem načrtu, sva se pa s trenerjem Marjanom Fabjanom po nedavni poškodbi Anje Štangar dogovorila, da se ga bom vseeno udeležila, ker bi bilo lepo, če bi imela Slovenija svojo predstavnico tudi v kategoriji do 52 kilogramov,« je pojasnila Nareksova, ki sicer že vrsto let večino svojega časa posveča judu, zato se ji ni bilo pretirano težko priključiti napornim in proti Bakuju usmerjenim pripravam pod Fabjanovo taktirko. Kot je še dodala, se bo na tekmovanju v Azerbajdžanu osredotočila predvsem na to, da bi prikazala čim boljše borbe, saj se zaveda, da lahko le z njimi poseže bo dobrem rezultatu.

Podobno so včeraj razmišljali tudi preostali naši potniki v Baku, kjer se bodo v ženski konkurenci poleg že omenjenih Tine Trstenjak, Maruše Štangar in Petre Nareks za čim boljše uvrstitve potegovale še Kaja Kajzer (do 57 kg), Andreja Leški (do 63 kg), Klara Apotekar (do 78 kg) in Ana Velenšek (nad 78 kg), v moški pa David Štarkel (do 60 kg), Matjaž Trbovc (do 60 kg), Adrian Gomboc (do 66 kg), Martin Hojak (do 73 kg), David Kukovica (do 90 kg) in Vito Dragič (do 100 kg).

Ob tem kaže še omeniti, da se bo Mihael Žgank (do 90 kg), branilec naslova svetovnega podprvaka iz Budimpešte '17, v Bakuju za turško reprezentanco boril pod imenom Mikail Ozerler.

Komentarji: