Do motorja na berglah, nato pa v lov za Marcom Marquezom

Jorge Lorenzo je dobil dovoljenje za štart na Tajskem, kjer bo ogrožal svojega bodočega moštvenega sotekmovalca.
Fotografija: Marc Marquez se na Tajskem odlično zabava. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Marc Marquez se na Tajskem odlično zabava. FOTO: AFP

Ljubljana – Tajska s svojimi starodavnimi templji in neštetimi skrivnostmi od nekdaj privablja množice turistov, ta konec tedna pa bo tarča pogledov ljubiteljev hitrosti. VN Tajske je letos prvič na sporedu motociklističnega SP, toda pred nedeljsko dirko v Buriramu ne ponuja prav veliko eksotičnih ugank. V elitni konkurenci motogp ima namreč Marc Marquez ogromno prednost pred najbližjim zasledovalcem: kar 72 točk pred zadnjimi petimi dirkami sezone.

Prevladi svetovnega prvaka štirih od zadnjih peti sezon v kraljevskem razredu dajejo dodatno razsežnost preglavice njegovih tekmecev. Marqueza vnovič resno ogroža le Andrea Dovizioso, a njegov letošnji položaj je veliko slabši kot pred lanskim finišem, ko sta oba asa pričakala zadnjih pet nastopov z identičnim izkupičkom 199 točk. Tretjeuvrščeni Valentino Rossi in peti Maverick Viñales se bolj kot z vodilnima ukvarjata z veliko tehnično stisko Yamahe, pri kateri iskreno priznavajo, da je njihova največja težava dejstvo, da sploh ne vedo, kaj jih muči. Na četrtem mestu pa je Jorge Lorenzo, ki je po sila obetavnem vzponu dvakrat zapored ostal brez točk in njegov primanjkljaj znaša že -116. Pred dvema tednoma je v Aragoniji padel že po nekaj sto metrih, si zlomil palec na nogi in si poškodoval kost v stopalu, kar je dodatno poglobilo njegovo krizo. Včeraj je dobil dovoljenje zdravnikov za štart na Tajskem, čeprav še vedno hodi s pomočjo bergel, a, kot pravi, Marquezu še ni oprostil, da je z drzno vožnjo povzročil njegov padec.

»Dan po dirki me je sicer poklical in se pozanimal, kako je z mojo poškodbo. Lepo, vendar me ni prepričal, da bi začel drugače gledati na dogodke v Aragoniji. Takrat mi ni uničil le dirke, temveč je bistveno vplival na moje možnosti v SP. Še vedno imam zelo oteklo nogo, ki me še bolj kot pri uporabi zadnje zavore moti na desnih ovinkih. Za razliko od številnih tekmecev, ki drsijo po asfaltu s celotnim stopalom, da bi lažje lovili ravnotežje, se jaz opiram zgolj s prsti, kar je zdaj zelo boleče,« pojasnjuje Lorenzo, ki bo v prihodnji sezoni Marquezov sotekmovalec pri Hondi.
 

Dovi bolje kot februarja?


Dirkališču v Buriramu je zasnoval nemški arhitekt Hermann Tilke in je stalo 60 milijonov evrov, od odprtja leta 2014 pa so se na njem preizkušali le dirkači razreda superbike. Po podpisu triletne pogodbe bodo v nedeljo prišli na vrsto še tekmovalci v SP (štart motogp bo ob 9. uri po slovenskem času), za katere je proga precejšnja neznanka. Februarja so jo sicer preizkusili na uradnem testiranju, na katerem je bil najhitrejši Dani Pedrosa, toda od tedaj so se razmere bistveno spremenile.

»Zame je lahko to spodbudno, saj se februarja nisem najbolje znašel na Tajskem. Prva polovica proge me spominja na avstrijski Spielberg in tudi v seštevku ima dolge ravne odseke, ki omogočajo hitro vožnjo. Res pa je, da takrat nismo dirkali, saj smo zgolj preizkušali motorje, in da so moštva v minulih sedmih mesecih posegla po številnih tehničnih izboljšavah. Prav tako moramo upoštevati, da je zdaj vreme zelo toplo in da je oprijem gum zato nekoliko slabši. Čaka nas peklenskih 27 krogov,« opozarja Andrea Dovizioso, ki bo poskusil preprečiti, da bi si Marquez privozil prvo »zaključno žogo« v SP. Če bo skupno prednost povečal še za dodatne štiri točke, bo lahko vse skupaj dokončal že čez 14 dni v Motegiju. Zadnje preizkušnje na Phillip Islandu, v Sepangu in Valencii bi v hipu postale zgolj formalnost.

Preberite še:

Komentarji: