Dvojno slovensko zmagoslavje na svetovnem prvenstvu, Janja spet v zgodovino

Janja Garnbret je prva ženska v zgodovini, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila naslova v dveh različnih disciplinah. Mia Krampl srebrna.
Fotografija: Takole sta se veselili Janja Garnbret, svetovna prvakinja v težavnosti, in podprvakinja Mia Krampl. FOTO: Manca Ogrin
Odpri galerijo
Takole sta se veselili Janja Garnbret, svetovna prvakinja v težavnosti, in podprvakinja Mia Krampl. FOTO: Manca Ogrin

Sanjski dan za slovensko športno plezanje! Janja Garnbret je po ubranitvi naslova svetovne prvakinje v balvanih zmagala še v težavnosti. Postala je prva ženska v zgodovini, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila naslova v dveh različnih disciplinah. Srebrno kolajno je osvojila Mia Krampl, ki se je letos v svetovnem pokalu prvič v karieri uvrstila na stopničke.

"Noro, ne vem, kaj reči, malo sem bila živčna, nisem vedela, kaj lahko pričakujem. Vesela sem, da sem spet zmagala, sploh dvakrat na tem prvenstvu. Štirje tekmovalni dnevi zapored so bili težki in napeti, ampak hotela sem samo uživati in pokazati vse, kar zmorem. Krasno!" je bila zadovoljna koroška šampionka, ki je dosegla rezultat 43+. To je njena šesta kolajna na svetovnih prvenstvih, peta zlata.

Janja Garnbret blesti na SP na Japonskem. Po naslovu na balvanih je bila najboljša tudi v težavnostnem plezanju. FOTO: Manca Ogrin
Janja Garnbret blesti na SP na Japonskem. Po naslovu na balvanih je bila najboljša tudi v težavnostnem plezanju. FOTO: Manca Ogrin

 

Tri Slovenke v finalu


Slovenska reprezentanca je na SP v Hačiodžiju danes na tekmi v težavnosti imela tri finalistke. Poleg Garnbretove in Kramplove še Vito Lukan. Preden sta se v finalu v steno podali Garnbretova in Lukanova, si je Kramplova že zagotovila kolajno. Plezala je izjemno, ničesar se ni ustrašila, dosega je rezultat 39+ in prehitela vodilno v svetovnem pokalu v težavnosti 15-letno Korejko Če Hjon So ter domačinko Akijo Noguči (obe sta dosegli višino 38+). Kramplova je letos nekatere tekme morala izpustiti zaradi mature, na vrhuncu sezone pa je najstnica dosegla rezultat kariere.

Lukanova se na zadnji stopnici ni znašla, dosegla je višino 30+ in zasedla sedmo mesto. Bron je osvojila domačinka Ai Mori.

Mia Krampl je prepričala s srebrno kolajno. FOTO: Manca Ogrin
Mia Krampl je prepričala s srebrno kolajno. FOTO: Manca Ogrin

 

Odličen izplen že v polfinalu


Garnbretova je dosegla prvi rezultat polfinala (vrha ni dosegla, njena končna višina je bila 38+), Lukanova je prepričala z drugim mestom (35), Kramplova pa s četrtim (34).

"Smer je bila zelo lepa, fajn je bila za plezanje. Do zadnje 'plate' ni bilo težko, nato pa se je začela smer. Vmes sem bila malo zmedena, saj nisem vedela, kako se je lotiti, a na srečo sem se znašla in zelo dobro odplezala," je bila zadovoljna 20-letna Garnbretova.

Vita Lukan je zablestela v polfinalu z drugim mestom, v finalu ji ni uspelo, na koncu je bila sedma. FOTO: Manca Ogrin
Vita Lukan je zablestela v polfinalu z drugim mestom, v finalu ji ni uspelo, na koncu je bila sedma. FOTO: Manca Ogrin


Koroška šampionka je na drugo mesto v polfinalu potisnila reprezentančno kolegico Lukanovo. "Navdušena sem. Res sem šla sproščeno plezat, brez pričakovanj. Upala sem, da bo bolje kot v kvalifikacijah in bilo je. Postavitev mi je ustrezala, počutila sem se v redu, morda mi to, da je stena nekoliko nižja in da so smeri krajše, še bolj ustreza," se je smejalo 18-letni Lukanovi.

Pred vrati finala je obstala Lučka Rakovec na devetem mestu (v finale napreduje najboljših osem), Tjaša Kalan je bila dvanajsta. Branilka naslova Avstrijka Jessica Pilz je zasedla sedmo mesto.
 

Brez slovenskega finalista


Domen Škofic je za las zgrešil finale. FOTO: Manca Ogrin
Domen Škofic je za las zgrešil finale. FOTO: Manca Ogrin


Enako kot na balvanih slovenska reprezentanca tudi v finalu težavnosti ne bo imela predstavnika v moški konkurenci. Domen Škofic je bil v polfinalu deseti, Martin Bergant dvajseti. Polfinale je pripadel Alexandru Megosu iz Nemčije z rezultatom 40+.

Škofic je dosegel enak rezultat kot trojica pred njim (29+), vključno z dvema finalistoma, za napredovanje v finale so tako odločale kvalifikacije, v katerih pa mu dan prej ni šlo, kot si je zamislil. "Včerajšnje živčno plezanja, ko sem bil 15., me je stalo napredovanja v finale. Slabo sem plezal. Danes nisem bil živčen, bil sem navdušen, smer mi je bila všeč, a nekaj trikov sploh ne bi smel narediti, moral bi jih izpustiti, saj so mi vzeli energijo. To me je stalo finala. Na tem prvenstvu ni šlo nič, kot bi pričakoval. Prejšnja leta sem bil trikrat zapored v finalu, očitno je prišel čas, da me enkrat ni zraven," je komentiral Škofic.
 

Komentarji: