Fainova brez deseterice, a vseeno zadovoljna z rezultatom

Na svetovnem prvenstvu v plavanju v kitajskem Hangzhou je Katja Fain zasedla 11., Neža Klančar pa 22. mesto. 
Fotografija: Katja Fain je bila z doseženim časom zadovoljna. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Katja Fain je bila z doseženim časom zadovoljna. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Slovenski plavalki na 14. svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Hangzhouju na Kitajskem sta že opravili sredine nastope. Katja Fain je bila na 800 m prosto 11., Neža Klančar pa na osemkrat krajši razdalji v prostem slogu 22. Fainova je bila z 8:25,89 vnovič zelo blizu lastnega osebnega rekorda, z 11. mestom pa je dosegla tudi najvišjo slovensko uvrstitev na prvenstvu doslej. Za še boljši dosežek bi potrebovala nekoliko hitrejši začetek, kar pa je bilo na tekmi, kjer je v prvi polovici ostala sama, saj sta tekmici levo in desno od nje zaostali, težko.

"Izid je dve sekundi slabši od mojega osebnega rekorda, kar je za dopoldansko plavanje zelo dobro. Velik dejavnik je še vedno tudi časovna razlika," je bila s tekmo zadovoljna 17-letna Štajerka, ki je v torek dosegla nov slovenski rekord na 200 m prosto.
Dejstvo, da je že v uvodu zaostala Španka Jimena Perez, ki se je spet priključila v drugi polovici tekme, pa ji v resnici ni povzročalo večjih preglavic. "Prvo polovico sem res začela prepočasi, tekma pa je bila, kakršna je bila. Plavati moram sama, ne oziram se na druge. Morda je pomembno, da imaš koga ob sebi, ko je kakšna kriza, sicer pa ni prav pomembno, ali sem sama ali plava kdo ob meni."
 

Morda je bilo pričakovanj preveč


Premiero na svetovnem prvenstvu ima za sabo tudi Klančarjeva, slovenska rekorderka na 100 m prosto, ki je s 54,55 dosegla soliden izid in 22. mesto, vseeno pa 18-letna Ljubljančanka ni skrivala razočaranja, saj si je želela več. Ob ponovitvi osebnega rekorda (53,81) bi bila plavalka Olimpije namreč polfinalistka.

"Iz vsakega slabega nastopa se lahko kaj naučiš. Vedno pač ne more biti v redu. Nisem zadovoljna, ni šlo tako kot ponavadi in nimam česa dodati. Razočarana sem, morda je bilo malo preveč pričakovanj," je na robu solz svoj nastop ocenila dobitnica dveh kolajn z mladinskih olimpijskih iger v Buenos Airesu. Potihem se je slovenska reprezentantka namreč spogledovala s polfinalom.

V četrtek bosta v Hangzhouju slovenske barve branila Klančarjeva in Peter John Stevens na 100 m mešano, ki bo za oba plavalca tudi priložnost za popravni izpit, saj v prvem nastopu nista uresničila lastnih ciljev. Dan kasneje se bo Fainova predstavila še na 400 m prosto, kjer bo napadala lasten slovenski rekord.

Komentarji: