Popoln konec fantastične sezone za maščevalno Janjo, prva zmaga v Kopru

V finalu tekme športnih plezalcev v Kopru je blestela Janja Garnbret, ki je edina dosegla vrh. Vita Lukan tretja. Razočaranje za Mio Krampl in Luko Potočarja.
Fotografija: Janja Garnbret je bila razred zase. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Janja Garnbret je bila razred zase. FOTO: Črt Piksi

V Kopru je bila množica navijačev – na Atletskem štadionu Bonifika se jih je zbralo kakih pet tisoč – navdušena. Na tekmi za svetovni pokal je zmagala najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret in tako dosegla prvo zmago na Obali. Lani je bila razočarana z drugim mestom. »To je bilo moje maščevanje za lanski poraz. Zelo sem vesela, da sem prinesla veselje vsem navijačem, ki so kričali pod steno,« se je malce pošalila rojena šampionka.

Korošica, ki se je na začetku sezone obremenjevala s poškodbo palca na nogi, prvo resno v karieri, je v življenjski formi. Pol minute pred koncem je kot edina dosegla vrh zahtevne postavitve v edini steni svetovnega pokala, s katere se vidi morje. Slovenski uspeh je dopolnila njena reprezentančna kolegica Vita Lukan, ki je osvojila tretje mesto (na prejšnji tekmi je v Brianconu osvojila prvo zmago v karieri). Druga je bila Ai Mori iz Japonske.

Janja Garnbret je navdušila tudi najmlajše. FOTO: Jan Virt/IFSC
Janja Garnbret je navdušila tudi najmlajše. FOTO: Jan Virt/IFSC

Razočarana sta bila lanski junak Kopra Luka Potočar in objokana olimpijka MIa Krampl, ki sta zelo hitro končala nastop in zasedla zadnje, osmo mesto. Naslednja tekma, zadnja v sezoni, bo na Kitajskem, kjer pa Garnbretova ne bo tekmovala in tako je že končala, kot pravi glede na okoliščine, popolno sezono. Po krajšem premoru in plezanjem v naravnih stenah se bo novembra začela pripravljati na OI v Parizu, ki je zdaj njen eden in edini cilj. Predlani je v Tokiu postala prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju in bo v mestu luči branila krono.

Največja tekma v športnem plezanju pri nas je organizatorja, Planinsko zvezo Slovenije in MO Koper, stala 250.000 evrov. V kvalifikacijah se je merilo 121 plezalcev, tudi 26 Slovencev. Finalu je sledila zabava s koncertom skupine Tabu.

Vita Lukan se je izkazala s tretjim mestom. FOTO: Grega Valančič/PZS
Vita Lukan se je izkazala s tretjim mestom. FOTO: Grega Valančič/PZS

Garnbretova si je že na svetovnem prvenstvu v Bernu, kjer je osvojila dve zlati in srebrno kolajno, zagotovila olimpijsko vstopnico. Za njo se bodo Kramplova, Lukanova, Sara Čopar, Potočar in drugi borili konec oktobra v Franciji. Tri kvalifikacijske tekme bodo še prihodnje leto.

Na zmagovalnem odru sta bili dve Slovenki. FOTO: Črt Piksi
Na zmagovalnem odru sta bili dve Slovenki. FOTO: Črt Piksi

To je bila 27. tekma najvišje ravni v Sloveniji in druga v Kopru. Prejšnjih 25 je gostil Kranj.

Preberite še:

Komentarji: