Gajser bi končno odklenil Loketovo ključavnico

V nedeljo dirka za VN Češke, kjer slovenski šampion še ni zmagal. Po manjši krizi s hondo spet v zmagovalnem ritmu
Fotografija: Tin Gajser drvi k petemu naslovu svetovnega prvaka in se ne ozira nazaj. Foto Matej Družnik
Odpri galerijo
Tin Gajser drvi k petemu naslovu svetovnega prvaka in se ne ozira nazaj. Foto Matej Družnik

Ljubitelji motokrosa pogrešajo napetost in negotovost, kakršna je krasila sezono 2021, v kateri so trije dirkači do zadnjega skoka bili neizprosen boj za naslov svetovnega prvaka. Toda Tim Gajser se ne pritožuje. Po 12 preizkušnjah od 19 ima praktično neulovljivo prednost pred tekmeci in zanesljivo krmari do petega naslova, četrtega med elito 450 kubičnih motorjev. V nedeljo lahko na VN Češke doseže nov hat-trick zmag.

Kriza, ki jo je 25-letni šampion iz Pečk imel po bolezni, zaradi katere trikrat zapored ni stal na zmagovalnem odru, je mimo. Dobil je zadnji dve veliki nagradi v Nemčiji in Indoneziji in ima v sezoni že osem zmag. Ima 125 točk več od Jorgeja Prada in 130 več od Jeremyja Seewerja. Samo višja sila, denimo poškodba, mu še vzame rdečo številko.

Tim Gajser je dobil zadnji dve dirki. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser je dobil zadnji dve dirki. FOTO: Honda Racing

Lani je v Loketu zmagal Prado, lani tam dirke ni bilo, leta 2019 je bil najboljši Romain Febvre, leta 2018 Jeffrey Herlings, leta 2017 Antonio Cairoli in leta 2016 Max Nagl. Gajser v bližini zdraviliškega mesta Karlovy Vary na severozahodu Češke še ni zmagal, tudi ne, ko je tekmoval v razredu MX2 (2014, 2015).

Po Indoneziji si je Tiga343 privoščil teden dni morja in si napolnil baterije, saj se bo zadnjih sedem dirk zvrstilo v vsega osmih tednih do 10. septembra, ko se bo končalo v Omanu. Ta teden je treniral na svoji progi v Lembergu, ki je v marsičem podobna Loketske Serpentiny, 1586 metrov dolgi progi stare šole, ki je na koledarju od leta 1995. Na njej je Gajser lani v drugi vožnji padel in bil skupno šele šesti, kar mu je zmanjšalo možnosti v troboju s Herlingsom in Febvrom.

motokros vrstni red
motokros vrstni red

Veseli se rojakov ob progi

»Hribovita steza s trdo podlago v Loketu ne nudi vselej najboljšega oprijema, zato bo treba voziti zelo pozorno. Tu se običajno zbere veliko navijačev iz Slovenije in veselim se že, da jih bom videl in slišal ob progi. Indonezijska preizkušnja se je zame iztekla zelo dobro in je bila lepa izkušnja, zdaj pa sem že povsem osredotočen na evropske dirke, na katerih si bom skušal priboriti naslov svetovnega prvaka,« je povedal dirkač, ki vozi z licenco AMZS.

Tim Gajser trdno drži rdečo številko. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser trdno drži rdečo številko. FOTO: Honda Racing

Potem ko je zaradi previsokih stroškov izpustil Indonezijo, se v karavano vrača Jan Pancar (KTM), ki je za "trening" suvereno opravil s konkurenco na dirki državnega prvenstva v Mačkovcih in potrdil dobro formo, ki mu je nazadnje na VN Nemčije prinesla izid kariere, šesto mesto. Mladi Zasavec je 12. v prvenstvu z 162 točkami. Lani jih je na koncu osvojil 136 (20.). Prva vožnja za VN Češke v razredu MXGP bo v nedeljo, 17. julija 2022, ob 14.15, druga pa ob 17.10, V MX2 eno uro prej.

 Zelo pestro dogajanje tudi v šibkejših razredih za mlade motokrosiste, V EMX65 bodo dirkali Tai Vidovič, Alex Novak in Maxim Zimmerman, V EMX85 pa Miha Vrh.

Preberite še:

Komentarji: