Gajser in tekmeci za konec v kultni Imoli

V Imoli so kultno cestno dirkališče spremenili v motokrosistično progo. Zasuli so ga s 25.000 kubiki zemlje.
Fotografija: Tim Gajser bo imel jutri v Imoli težko nalogo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Tim Gajser bo imel jutri v Imoli težko nalogo. FOTO: Leon Vidic/Delo

Najboljši motokrosisti na svetu so okupirali Imolo, legendarno dirkališče Enza in Dina Ferrarija. Organizatorji finala sezone za svetovno prvenstvo so ga zasuli s 25.000 kubiki zemlje in pripravili atraktivno progo. Naslova v obeh razredih (MXGP in MX2) sta že oddana, a ljubiteljem motokrosa se zato ne obeta nič manjši spektakel. Tim Gajser bo napadel 3. mesto v SP.

Sedemdeset let je minilo, odkar je dirkališče v Imoli prvič gostilo motokrosiste. Tokrat bo proga, na kateri je leta 1994 tragično preminil zvezdnik formule 1 Ayrton Senna, gostila zadnje, 20. dejanje sezone za svetovno prvenstvo. Italijani so pripravljeni na veliki šov, največ pozornosti bo na domačem asu Antoniu Cairoliju, za katerega so po lanskem naslovu gotovo pomislili, kako lepo bi bilo, če bi deseto lovoriko dvignil visoko v zrak pred domačimi navijači. A načrte mu je prekrižal Jeffrey Herlings. Nizozemec je bil v letošnjem prvenstvu zgodba zase, dobil je kar 16 od 19 dirk.
 

Oba naslova ekipi KTM


Ekipa KTM je letos pobrala oba naslova, tudi tistega v MX2, potem ko je Pauls Jonass ta teden razkril, da je zaradi operacije kolena predčasno končal sezono in se ne bo boril za lovoriko. Tako se prvak v MX2 Jorge Prado kot tudi Herlings v MXGP veselita svojega premiernega naslova vsak v svojem razredu.



V eliti je neodločeno le še, kdo se bo v skupnem seštevku povzpel na najnižjo stopničko. Trdno jo sicer drži Clement Desalle, a slovenski as Gajser ima še teoretične možnosti, da nadoknadi 20 točk zaostanka, čeprav bo naloga zelo težka. Belgijec je vso sezono konstanten, še posebej na trdi podlagi, ki fante čaka v Imoli. "Zaostanek je za eno dirko precejšen. Ampak potrudili se bomo po najboljših močeh za vrhunski rezultat," je razmišljal Gajser.

Na finalu sezone, kjer Gajser pričakuje tudi bučno slovensko navijaško podporo, bo tudi Klemen Gerčar. Dirkač iz Lukovice pri Domžalah, ki se je v tej sezoni vrnil po težki poškodbi, je v MXGP letos dvakrat osvojil po eno točko. Za Jerneja Irta, ki se je soočal z vrsto zdravstvenih težav, je sezona končana, tekmoval je zgolj na eni preizkušnji v elitni konkurenci.


Kaj so prireditelji finala sezone v motokrosu pripravili v Imoli? Več v videu.

Preberite še:

Komentarji: