Grožnja Rusom: plačajte ali vas ne bo

Rusija mora do 1. julija plačati polovico od 8,8 milijona evrov dopinške kazni.
Fotografija: Svetovna atletska zveza (IAAF) ni ugodila prošnji Rusije, da bi odložila plačilo dopinške kazni. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Svetovna atletska zveza (IAAF) ni ugodila prošnji Rusije, da bi odložila plačilo dopinške kazni. FOTO: Reuters

Svetovna atletska zveza (IAAF) je zavrnila prošnjo Rusije za odlog in poudarila, da mora ruska atletska zveza dopinško kazen v višini 4,4 milijona evrov plačati najpozneje do 1. julija. Marca je IAAF kaznovala Rusijo z 8,8 milijona €

Polovico dopinške kazni, 4,4 milijona €, morajo Rusi plačati do 1. julija, sicer ruski atleti ne bodo smeli nastopati na tekmovanjih, niti pod nevtralno zmago, kar vključuje tudi olimpijske igre.

Tiskovna predstavnica svetovne zveze Nicole Jeffery je pojasnila, da je ruska atletska zveza zaprosila za odlog plačila, vendar so prošnjo zavrnili. »Rok za plačilo je 1. julij,« je poudarila Jeffreyjeva.

Podpredsednik ruske atletske zveze Eduard Bezuglov je dejal, da zveza nima sredstev za plačilo kazni.

Svetovna prvakinja v skoku v višino Maria Lasickene je bila med ruskimi atleti in atletinjami, ki so krovno organizacijo pozvali naj plačajo kazen. FOTO: Reuters
Svetovna prvakinja v skoku v višino Maria Lasickene je bila med ruskimi atleti in atletinjami, ki so krovno organizacijo pozvali naj plačajo kazen. FOTO: Reuters


Minuli teden je nekaj ruskih športnikov, vključno s šampionko v skoku v višino Marijo Lasickene pozvalo športne oblasti, naj plačajo kazen, da bodo s tem omogočili Rusom nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu.

Krovna atletska zveza je Rusijo zaradi številnih dopinških škandalov suspendirala že leta 2015, še piše francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnje poročilo posebne komisije svetovne atletske zveze glede ruskega dopinga z novembra lani je botrovalo k zaustavitvi procesa vračanja ruske atletike h krovni federaciji, potem ko je komisija odkrila, da so ruski uradniki načrtno ovirali protidopinško preiskavo.

Za zdaj ima dovoljenje za nastop v Tokiu le deset ruskih atletov, ki bi lahko ob izpolnjenih pogojih nastopili pod nevtralno zastavo.

Preberite še:

Komentarji: