Hamilton bi najraje slekel Vettlovo Lorio in poiskal njen trik

Mercedesove trdnjave se rušijo kot hišice iz kart, v Monzi bo Ferrari favorit za prvo domačo zmago po letu 2010. Charlie Whiting: Vse je po pravilih.
Fotografija: Sebastian Vettel nima nič proti, če ima njegova rdeča boginja dodatno moč pred konkurenco. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Sebastian Vettel nima nič proti, če ima njegova rdeča boginja dodatno moč pred konkurenco. FOTO: AFP

Letošnja sezona v formuli 1 le navidez spominja na prejšnjo. Lewis Hamilton in Sebastian Vettel pač ostajata edina kandidata za naslov, a razplet posameznih dirk razkriva veliko razliko in ta govori v prid Nemcu. Ferrarijieva premoč na VN Belgije možem pri Mercedesu krajša noči, še posebej Lewisu Hamiltonu.

Samo na treh dirkah je zmagovalec ubranil lovoriko, pa še to na začetku sezone, ko je Vettel dobil Avstralijo in Bahrajn, Hamilton pa Španijo. Od takrat je minilo že osem dirk, štirikrat sta si Vettel in Hamilton "ukradla" lanski zmagi.

Vettel ruši tradicionalne Mercedesove trdnjave, v Kanadi je Ferrariju prinesel prvo zmago po 14 letih in prekinil triletno dominacijo srebrnih puščic. V Silverstonu je rdečim iz Maranella privozil prvo mesto po sedmih letih in končal niz štirih zmag Hamiltona. Nazadnje v Spaju pa je premagal devetletni urok Italijanov in prekinil trojček Mercedesa ...


 

Kot zajec mimo polža


Za nameček je konec tedna na vrsti Monza, ki velja za eno najhitrejših dirkališč in je bila v zadnjih štirih letih pisana na kožo nemškemu moštvu, Ferrari pa na domačo zmago čaka od leta 2010 (Alonso). Nič kaj dober obet za svetovnega prvaka Hamiltona, ki se je po koncu dirke v Belgiji, kjer je Vettel mimo njega švignil kot zajec mimo polža, pomenljivo ustavil pri rdečem dirkalniku SF71H, ki ga Vettel ljubkovalno poimenoval Loria, in si za hip ogledal notranjost ...

"V avtu imajo nek trik, ki jim daje pospešek," je potezo pojasnil Hamilton, ki sicer ni želel trditi, da Ferrari krši pravila oz. se gre t. i. tehnološki doping. "Ne trdim, da je kar koli nelegalnega, ne mi sprevračati besed, pravim samo, da obstaja nekaj, kar dela razliko. Vsi imamo trike, ta izraz pomeni neko posebnost. Njihovega pa ne poznam."

Lewis Hamilton si je po koncu dirke za hip ogledal Ferrarijev dirkalnik. FOTO: AFP
Lewis Hamilton si je po koncu dirke za hip ogledal Ferrarijev dirkalnik. FOTO: AFP


V Spa so oboji prinesli izboljšave, toda Ferrarijeve so delovale veliko bolje od Mercedesovih. "Vsakič, ko predstavimo novost, ima Ferrari še večjo. Očitno bomo morali še več delati," je zaskrbljen Hamilton. "Vse je v moči, nekako je imajo več kot mi. Razlika je očitna na ravninah. Pred nami pa je kar nekaj hitrih dirk, denimo Mehika in Singapur. Za Monzo ne vem, kaj lahko sploh storimo, da bomo konkurenčni," je z rameni skomignil Hamilton, vajen, da je v drugem delu sezone močnejši. V Monzi je lani zmagal in prvič prehitel Vettla. Letos je prav mogoče, da bo zgodba obratna.
 

Bottasu vloga "oprode"


"Veliko slabosti sem videl v Belgiji," je priznal Toto Wolff, šef moštva. V slabo tolažbo mu je, da je Mercedes zaradi nesrečnega odstopa Kimija Räikkönena povečal vodstvo med konstruktorji. Za razliko od Hamiltona se ne ukvarja s Ferrarijem, ampak s seboj: "Sami moramo odkriti težave, ki preprečujejo, da bi avtomobil od sebe dal, kar pričakujemo," je dejal Avstrijec, ki bo moral povleči nepriljubljeno potezo in Valtteriju Bottasu nameniti vlogo Hamiltonovega "oprode", če ne bo šlo drugače: "Tega nočem narediti, ker je v nasprotju z mojim dirkaškim instinktom. Počakajmo na Monzo, bomo videli."

Hamilton še ima otipljivo prednost 17 točk, vendar čuti, da se je jeziček na tehtnici nagnil na drugo stran. Do konca je še osem dirk in če pri Mercedesu ne bodo našli odgovora na Ferrarijevo skrivnost, bo prvenstvo bržčas izgubljeno. Vettel se kajpak ni pritoževal. "Lani tukaj nismo imeli nobenih možnosti, dobro je videti, da napredujemo," je dejal Nemec in na vprašanje, kako komentira Hamiltonove opazke, češ da ima dodatno moč, mirno odvrnil: "Upam, da res, za to se trudimo že dve leti."

Vprašanje je bilo naslovljeno tudi na direktorja dirk Charlieja Whitinga: "Zares me presenečajo Hamiltonove izjave, saj kar dobro poznamo Ferrarijev dirkalnik, medtem ko Lewis o njem ne ve ničesar. Ferrariju gre ta čas bolje od rok, žogica je pri Mercedesu, da nekaj naredi. Tako enostavno je to."

Lewis Hamilton je že po nekaj ovinkih moral priznati premoč Sebastianu Vettlu. FOTO: AFP
Lewis Hamilton je že po nekaj ovinkih moral priznati premoč Sebastianu Vettlu. FOTO: AFP

Komentarji: