Hamilton se ne bi branil Verstappna pri Mercedesu

Angleški šampion, zmagovalec lanske VN Madžarske, spet brez peklenskih bolečin, ki so ga mučile v Hockenheimu.
Fotografija:
Odpri galerijo

Ljubljana – Že uvodni prosti trening na Hungaroringu, kamor vsako leto znova roma tudi precej slovenskih ljubiteljev formule 1, je postregel z obilo dogajanja. V zahtevnih razmerah, ki so se spreminjale zaradi občasnega rosenja, so gledalci videli kar nekaj vrtenj in zdrsov s proge, najboljši štart v vikend pa je uspel Lewisu Hamiltonu.

Mercedesov zvezdnik, ki brani zmago na veliki nagradi Madžarske, se na dirkališču pri Budimpešti počuti kot doma. Na njem je že šestkrat okusil slast prvega mesta, največkrat med vsemi asi v kraljevskem avtomobilističnem razredu. S štirimi tamkajšnjimi podvigi mu – mimogrede – na večni lestvici sledi Michael Schumacher.

Hamilton je tokrat na Madžarsko pripotoval še posebno motiviran, saj se želi svojim navijačem oddolžiti za slab(š)o predstavo, ki jo je prejšnjo nedeljo prikazal v Hockenheimu. Na nemški deževni »loteriji« je v cilj pridrvel komaj na 11. mestu, na deveto (in med dobitnike točk) pa je nato napredoval šele po kazenskem pribitku 30 sekund za Kimija Räikkönena in Antonia Giovinazzija (oba Alfa Romeo). A bi utegnil 34-letni Anglež izgubiti obe točki, saj se je vodstvo švicarsko-italijanske ekipe pritožilo na kazen, ki so jo prejeli zaradi spremenjenih nastavitev sklopke.

Napake, ki si jih je privoščil pred tednom dni na spolzki progi, je pripisal tudi slabemu počutju in hudim bolečinam v vratu, zaradi katerih je nameraval celo odpovedati svoj nastop v kvalifikacijah. »Imel sem privilegij, da sem srečal veliko ljudi, ki so bolni, ležijo v bolnišnicah in jim gre zelo slabo. Vsi ti bolniki so bili prejšnji konec tedna zame velikanski navdih, da sem se pregrizel skozi vse težave. Vendar vam ne bom lagal, med dirko sem se resnično spopadal s peklenskimi bolečinami,« je zaupal Hamilton, čigar zdravstveno stanje se je medtem bistveno izboljšalo.


Ko ima hudič mlade ...


Ob prihodu v Budimpešto je lanski zmagovalec, ki je bil na popoldanskem treningu tretji za Red Bullovima dirkačema Pierrom Gaslyjem in Maxom Verstappnom, spregovoril tudi o govoricah glede vroče bitke za drugi Mercedesov sedež, ki naj bi se tresel njegovemu zdajšnjemu moštvenemu sotekmovalcu Valtteriju Bottasu. Med kandidati zanj naj bi bil ob testnem dirkaču nemškega moštva Estebanu Oconu tudi Verstappen.

Kakor je zatrdil v pogovoru z novinarji, se ga Hamilton ne bi branil ob sebi. »Ker ne vem, kako bi bila videti dinamika v moštvu, ne morem reči, ali bi to delovalo ali ne. A sam bi imel zagotovo tudi določeno prednost. Zdaj namreč poslušam zgodbice, da je Max za menoj le zato, ker nima na voljo enakega dirkalnika. Če bi prišel k Mercedesu, bi imel priložnost dokazati, da ni tako!« je poudaril branilec naslova svetovnega prvaka.

Zaradi govoric, da v srebrnem moštvu iščejo njegovo zamenjavo, se je Bottas znašel pod precejšnjim pritiskom. Potem ko je 29-letni Finec v Hockenheimu s trčenjem v ogrado zapravil priložnost za visoko uvrstitev, ga je včeraj na cedilu pustil Mercedesov motor, ki so mu ga morali celo zamenjati. Ko ima hudič mlade, jih ima res veliko. Toda Bottas verjame vase. »Menim, da si zaslužim biti v tem moštvu; sploh ker še nisem pokazal vsega, kar znam,« je dal dirkač iz Nastole pri Lahtiju jasno vedeti, da s »srebrno puščico« še ni uresničil svojih (visoko letečih) ciljev.

Komentarji: