Herlings »leti« kot pred dvema letoma Gajser

Motokrosist Tim Gajser je v procesu utrjevanja samozavesti. Jernej Irt načrtuje vrnitev v MXGP konec julija.
Fotografija: V Nemčiji bosta danes na kvalifikacijah in jutri na dirki tekmovala Tim Gajser in Klemen Gerčar. Jernej Irt se je nadejal, da bo nared, a koleno, ki si ga je poškodoval na začetku sezone, še ni 100-odstotno. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V Nemčiji bosta danes na kvalifikacijah in jutri na dirki tekmovala Tim Gajser in Klemen Gerčar. Jernej Irt se je nadejal, da bo nared, a koleno, ki si ga je poškodoval na začetku sezone, še ni 100-odstotno. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Svetovni prvak v MXGP in MX2 Tim Gajser si ne zatiska oči. To ni sezona, kakršno smo hoteli, pravi motokrosist, a soočiti se je treba s trenutnim stanjem. »Trudimo se, da bi se vrnili tja, kamor si želimo. Uživam vse bolj, a to še ni to,« poudarja bencinski as pred jutrišnjo dirko v Nemčiji.
 

Še zakrčen, premalo sproščenosti


Gajser je sezono začel s trojnim zlomom čeljusti in dvema operacijama, še vedno tekmuje z vijaki in ploščicami, ki so mu jih vstavili med posegom. Sezone se je lotil z dirko manj kot tekmeci, na šestih preizkušnjah se je enkrat uvrstil na stopničke. Telesno je dobro pripravljen, pravi, po psihični plati pa ga čaka še veliko dela – tega se zaveda. »Delam na tem, da bi se vrnil tja, kjer sem nekoč bil,« poudarja 21-letni Haložan. Njegov oče in trener Bogo opaža napredek, a pravi, da je motokrosistični as na 450-kubični hondi zakrčen, pogreša več sproščenosti.

Kako jo pridobiti, kako se psihično utrditi? »Samozaupanje je vse. Kar lahko lepo vidimo zdaj pri Jeffreyju Herlingsu. Zmaguje kot po tekočem traku, lani je bilo drugače. Ve, da zmore. In ta občutek mi je zelo znan. Ko sem pred dvema letoma šel na dirko, sem vedel, da bom zmagal, da bom jaz tisti, ki ga bodo drugi lovili. To je ta samozavest,« razmišlja Gajser, ki se veseli jutrišnje dirke v Teutschenthalu (na sporedu bo ob 14.15 in 17.10). Čaka ga tekma na trdi podlagi, kar mu najbolj ustreza, proga mu je zelo všeč. »Pomembno bo, da se bom izogibal napakam in močno napadel, da bi dosegli rezultat, ki si ga zaslužimo,« dodaja osmouvrščeni v razvrstitvi svetovnega prvenstva. Pred koncem sezone je še več kot polovica dirk.
 

Irtovo koleno še ni nared


V Nemčiji bo jutri tekmoval še Klemen Gerčar. Vesel je, da je prejšnji teden brez poškodb prestal preizkušnjo v Latviji, na prizorišču, na katerem je lani predčasno končal sezono s poškodovanim kolenom. Obema slovenskima voznikoma se je nameraval pridružiti tudi Jernej Irt, ki se je poškodoval na začetku sezone. Predvideval je, da bo nared za dirko v Nemčiji, vendar je prišla prehitro.

»Za zdaj še nisem v formi, ki bi bila primerna za MXGP. Zato smo se v ekipi odločili, da bomo počakali. Trenutno treniram na polno, vendar čutim, da koleno še zdaleč ni na 100 odstotkih. Posledično tudi vožnja ni taka, kot bi morala biti,« je zdravstveno stanje opisal Irt. Ljubljančan se nadeja, da bo povsem nared konec julija za dirko na Češkem. Da bi si zagotovil vstopnico za to preizkušnjo, pa bo moral najprej doseči dober rezultat na dirkah nižje ravni.
 

Komentarji: