Janja do sproščenosti tudi z obnavljanjem osnov japonščine

Začetek svetovnega prvenstva z balvani, disciplino, ki jo Janja Garnbret označuje za svoj naravni habitat.
Fotografija: Janja Garnbret od sebe vselej zahteva največ in tudi tokrat ne bo drugače. Rada bi ponovila lanske uspehe iz Innsbrucka, kjer je osvojila dve zlati in srebrno kolajno. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Janja Garnbret od sebe vselej zahteva največ in tudi tokrat ne bo drugače. Rada bi ponovila lanske uspehe iz Innsbrucka, kjer je osvojila dve zlati in srebrno kolajno. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Prvo ime športnega plezanja Janja Garnbret je z reprezentanco v ponedeljek odpotovala na Japonsko, kjer bo prihodnji teden branila naslova svetovne prvakinje v balvanih in kombinaciji ter podprvakinje v težavnosti. Poleg lovorik bo napadla tudi vozovnico za olimpijsko premiero 2020. Sprostila pa se bo ob obnavljanju osnov japonščine, ki jih je v deželi vzhajajočega sonca pridobila lani.

Japonska je Garnbretovi, edini v zgodovini, ki se ponaša z naslovom svetovne prvakinje v treh disciplinah športnega plezanja (balvanih, težavnosti in kombinaciji), z vsakim obiskom bolj domača. Da bi se na prizorišču, na katerem se bo prihodnje leto v olimpijskem programu prvič predstavila njena panoga, počutila še boljše, se je lani začela učiti japonsko. »To sem potem opustila. Lani sem se v dveh tednih naučila brati. Preproste besede, denimo vse postaje. Komaj čakam, da to znanje obnovim,« je povedala pred odhodom v Hačiodži, mesto 47 km od Tokia, kjer se bodo plezalci dokazovali od 11. do 21. t. m.

Janja Garnbret je bila na balvanih letos v svetovnem pokalu  nepremagljiva. FOTO: Luka Fonda
Janja Garnbret je bila na balvanih letos v svetovnem pokalu  nepremagljiva. FOTO: Luka Fonda


SP se bo začelo z balvani, nadaljevalo s težavnostjo in hitrostjo, na koncu se bodo plezalci in plezalke merili še v kombinaciji, edini disciplini, ki jim bo čez eno leto ponudila olimpijske kolajne. »Da se prvenstvo začne z balvani, je odlično. Ko plezam v tej disciplini, se počutim v svojem naravnem habitatu. Nič me ne moti, da smo balvansko sezono že končali in se zdaj spet dokazujemo v tem. Letos bolj uživam na balvanih kot v težavnosti,« je razkrila Korošica, ki tekmicam v tej sezoni pri reševanju balvanskih problemov ni pustila dihati, nov mejnik je postavila z zmagami na vseh tekmah za svetovni pokal.
 

Kar ti postavijo, to plezaš


Vendar pa na SP ne stavi vse samo na eno disciplino. »Ko bo čas za balvane, bom osredotočena nanje. Ko bo na vrsti težavnost, bom zbrana za težavnost. Ko bo kombinacija, bomo verjetno vsi utrujeni – malce težje bo, ker bomo vse tri discipline plezali v enem dnevu, a hkrati bomo zelo motivirani zaradi olimpijske norme,« je razmišljala 21-letnica, ki v hitrosti ni zares konkurenčna, saj se slovenski plezalci tej disciplini ne posvečajo (edina tovrstna stena je na voljo v Celju), jo je pa zavoljo olimpijskih iger letos več trenirala.

Urnik v Hačiodžiju bo zelo zgoščen. V devetih tekmovalnih dneh bodo fantje in dekleta prosti le dvakrat. »S tem se ne obremenjujem,« je močna. Kako preklapljati v glavi pri menjavanju disciplin? »Kar ti postavijo, to plezaš,« je odločna favoritinja letošnjega vrhunca sezone, na katerem bodo podelili po sedem vozovnic za Tokio 2020 v moški in ženski konkurenci. »Psihično in fizično sem enako pripravljena kot za vse druge tekme,« je povedala sogovornica, ki je do sebe vselej zahtevna, zanimajo jo samo najvišji cilji in tudi tokrat ne bo drugače.

Na Japonskem bo Korošica branila naslova svetovne prvakinje v balvanih in kombinaciji ter podprvakinje v težavnosti. FOTO: Igor Modic
Na Japonskem bo Korošica branila naslova svetovne prvakinje v balvanih in kombinaciji ter podprvakinje v težavnosti. FOTO: Igor Modic

 

Pritisk se je prenesel v težavnost


Celotna sezona je letos zelo natrpana – poleg SP in olimpijskih kvalifikacij bosta na sporedu še dve evropski prvenstvi –, zato je pomembno pravilno razporediti moči in ohraniti svežino.

»Najpomembneje je, da imaš na začetku sezone začrtan cilj, torej, kaj si želiš. Ne pa da jih potem spreminjaš sredi leta. Moj cilj so bili balvani, to sem oddelala, izteklo se je sanjsko. Opažam pa, da se je ta psihični pritisk po zmagah prenesel tudi v sezono težavnosti. Zdi se mi, da bi po tekmi v Villarsu (prvi v težavnostnem plezanju letos, op. a.) potrebovala malce premora, v katerem bi se posvetila treningu, pa tudi počitku, da iz glave odstranim tekme. Po Briançonu sem imela nekaj časa za oboje, kar je bilo super, energije je dovolj, motivacija je spet na vrhuncu,« je recept razkrila Garnbretova, ki jo prva preizkušnja čaka v nedeljo, to bodo kvalifikacije, v torek pa boj za kolajne.

Komentarji: