Novopečena evropska prvakinja Janja Garnbret že mislila, da bo umrla

Najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret je osvojila tudi tako želeni naslov evropske prvakinje, Mia Krampl četrta.
Fotografija: Janja Garnbret je zaokrožila zbirko lovorik z največjih tekmovanj. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Odpri galerijo
Janja Garnbret je zaokrožila zbirko lovorik z največjih tekmovanj. FOTO: Tobias Schwarz/AFP

Janja Garnbret in Mia Krampl sta bili slovenski predstavnici v velikem finalu težavnosti v športnem plezanju na evropskem prvenstvu v Münchnu. Garnbretova je bila razred zase in je tako osvojila svojo prvo posamično zlato kolajno na prvenstvih stare celine. V finalu je v plezalno steno vstopila z najboljšim nastopom polfinala, medtem ko se je Kramplova podala s tretjim dosežkom polfinala. Janji se je izšlo sanjsko, po imenitnem plezanju se je ovenčala z naslovom najboljše v Evropi, medtem ko je Mia končala na nehvaležnem četrtem mestu.

Preberite tudi: Intervju z Janjo Garnbret

»Kaj mi pomeni ta rezultat? Mnogi menijo, da je to zgolj evropske prvenstvo, toda zame je bila to izjemna pomembna tekma, saj sem si resnično želela osvojiti naslov evropske prvakinje, ki mi je še edini manjkal. Ko sem po zadnjem oprimku letela z glavo navzdol, sem bila v šoku. Mislila sem že, da bom umrla. Tako se še nisem obrnila. Bilo je res strah zbujajoče,« je priznala slovenska šampionka, ki je priplezala do višine 50+. Na drugo stopnico zmagovalnega odra se je povzpela Avstrijka Jessica Pilz (45+), tretja pa je bila Francozinja Manon Hily (41+). Kramplova je zmogla do višine 40+.

Janja Garnbret je bila v finalu evropskega prvenstva razred zase. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Janja Garnbret je bila v finalu evropskega prvenstva razred zase. FOTO: Tobias Schwarz/AFP

Na vprašanje, ali kako jo je ovirala poškodba (na njenem prstu je bilo opaziti kri), je Janja odvrnila: »Da, malo sem se ranila, pod nohtom me malo peče, vendar pa bom do jutri, ko bo na sporedu tekma v balvanskem plezanju, spet v redu,« je po velikem zmagoslavju še povedala Garnbretova.

Z novim podvigom je zaokrožila svojo zbirko lovorik na največjih tekmovanjih. Naslovu olimpijske in svetovne prvakinje je namreč 23-letna zvezdnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu dodala še zlato kolajno s prvenstva stare celine – edino, ki ji je še manjkala v vitrini.

Ko je z glavo letela navzdol, je Janja Garnbret že mislila, da bo umrla. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Ko je z glavo letela navzdol, je Janja Garnbret že mislila, da bo umrla. FOTO: Tobias Schwarz/AFP

V polfinalu je tekmovalo vseh pet Slovenk

V polfinalu se je merilo 25 tekmovalk, Italijanka Laura Rogora je zaradi poškodbe roke odpovedala nastop. Najboljši Slovenki, ki sta poskrbeli za prvo in drugo mesto v četrtkovih kvalifikacijah težavnosti, sta šli zadnji v steno. Kramplova je dosegla višino 34+, zaostala je zgolj za Francozinjo Manon Hilly, ki je dosegla višino 35. Navijači na Kraljevem trgu v bavarski prestolnici so čakali le še nastop super zvezdnice Garnbretove, ki je znova navdušila.

Triindvajsetletnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je konkurenci odčitala manjšo lekcijo že v polfinalu, z lahkoto je premagala dosežke tekmic ter se, z že osvojeno vstopnico v finale, podala še v prestižni boj za sam vrh smeri. Ta je ostal neosvojen, olimpijska prvakinja je smer končala tik pod vrhom na višini 45 ter bo moči prihranila za finale in boj za zlato.

Mia Krampl se je morala sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Mia Krampl se je morala sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom. FOTO: Tobias Schwarz/AFP

V polfinale se je uvrstilo vseh pet Slovenk. Vita Lukan, ki se je spogledovala s finalom, je tokrat ostala brez njega in najboljše osmerice na 12. mestu (24), 17-letna Sara Čopar je na svojem prvem velikem članskem prvenstvu vpisala 15. mesto (19+), Lučka Rakovec je slovenske nastope zaokrožila na 22. mestu (18).

V finalu tudi Jernej Kruder

Slovenija je imela predstavnika tudi v moškem finalu balvanov na evropskem prvenstvu v športnem plezanju v Münchnu. V polfinalu je navdušil Jernej Kruder, ki se je na Kraljevem trgu v bavarski prestolnici ob spodbudi številnih navijačev s četrtim dosežkom zavihtel med šesterico, ki se je potegovala za naslov evropskega prvaka v balvanskem plezanju.

V finalu je nato Kruder zasedel šesto mesto. Z naslovom evropskega prvaka se je okitil avstrijski reprezentant Nicolai Užnik, član kluba Šentjanž, drugi je bil Francoz Sam Avezou, tretji pa češki zvezdnik Adam Ondra.

Jernej Kruder je priplezal do šestega mesta. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Jernej Kruder je priplezal do šestega mesta. FOTO: Tobias Schwarz/AFP

V polfinalu balvanov sta od Slovencev tekmovala še Anže Peharc, ki je prvenstvo sklenil na 12. mestu, in Luka Potočar, ki je bil 14. Potočarja čaka še vsaj en polfinale v nedeljo v težavnosti, v kateri ima višje cilje, meri na kolajno ter si želi nastopiti tudi v olimpijski kombinaciji balvani-težavnost.

Preberite še:

Komentarji: