Janja Garnbret tretjič zapored kraljica Briançona

Zgodovinski trenutek za slovensko športno plezanje, ki je imelo kar pet finalistov, od tega štiri dekleta.
Fotografija: Janja Garnbret je v Brianconu zmagala že tretjič zapored. FOTO: Luka Fonda/PZS
Odpri galerijo
Janja Garnbret je v Brianconu zmagala že tretjič zapored. FOTO: Luka Fonda/PZS

Briançon – Na tretji težavnostni preizkušnji svetovnega pokala v Briançonu je slovenska odprava v športnem plezanju vpisala izjemen, zgodovinski uspeh, saj se je kar peterica zavihtela v veliki finale, od tega štiri dekleta. Med njimi je kajpada najbolj izstopala svetovna prvakinja Janja Garnbret, ki je vpisala drugo letošnjo zmago, za nameček je bila v Chamonixu še druga. V obeh kvalifikacijskih smereh in v finalu je priplezala do vrha, tudi v polfinalu je bila korak pred konkurenco.


Dve minuti pred koncem


Njen finalni nastop je bil prava poezija, končala ga je brez najmanjših težav in več kot dve minuti pred iztekom dovoljenega časa. Na tem prizorišču se je 19-letna Korošica razveselila tretje zaporedne zmage, s čimer je zdaj sama v vodstvu v trenutni razvrstitvi svetovnega pokala 20 točk pred Avstrijko Jessico Pilz, ki je drugič v sezoni zasedla drugo mesto, v Chamonixu pa je zmagala. Tudi ona je danes finalno smer zmogla do vrha, je bila pa slabša od Janje v kvalifikacijah in polfinalu.

Slabša kot druga v tej sezoni še ni bila. FOTO: Luka Fonda/PZS
Slabša kot druga v tej sezoni še ni bila. FOTO: Luka Fonda/PZS


Mina, Vita, Mia


Med osmimi finalistkami so bile kar štiri Slovenke. Prekaljena 30-letna Mina Markovič je prvič v sezoni posegla tako visoko in zasedla peto mesto, imela je popolnoma enak finalni in polfinalni izkupiček kot četrtouvrščena Američanka Ashima Shiraishi, ki pa je bila malenkostno uspešnejša v kvalifikacijah. Tik za Mino sta se uvrstili še 17-letna Vita Lukan in leto starejša Mia Krampl – prva ni bila še nikdar tako visoko, druga je izenačila svoj najboljši dosežek iz lanskega Chamonixa.

Domen Škofic je na stopničke skočil po več kot letu dni. FOTO: Luka Fonda/PZS
Domen Škofic je na stopničke skočil po več kot letu dni. FOTO: Luka Fonda/PZS


Škofic prvič letos


V moški konkurenci pa se je prvič po začetku prejšnje sezone, ko je bil drugi v Villarsu, na zmagovalni oder ponovno zavihtel Domen Škofic, ki je letos stopnjeval nastope ter sedmemu in četrtemu mestu dodal še današnje tretje. Premoč je priznal zgolj Nemcu Alexandru Megosu, ki se je razveselil prve zmage v karieri, in Francozu Romainu Desgrangesu, bil pa je edini slovenski finalist. Brutalni julij bo prihodnji konec tedna zaključila še preizkušnja v italijanskem Arcu.
 

Komentarji: