Katja Pogačar z mejnikom za slovenski golf

Ljubljančanka je prva slovenska golfistka, ki je zaigrala na British open.
Fotografija: Katja Pogačar premika meje slovenskega golfa. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Katja Pogačar premika meje slovenskega golfa. FOTO: Facebook

Najboljša slovenska golfistka Katja Pogačar je v svoji tretji sezoni kot profesionalka prvič zaigrala na turnirju serije major. Na prvenstvu Velike Britanije v bližini Londona, kjer so se najboljše igralke sveta potegovale za nagradni sklad 2,7 milijona evrov, je za dva udarca zgrešila rez.

Štiriindvajsetletna Ljubljančanka se je kot prva Slovenka uvrstila na OP Velike Britanije na podlagi 27. mesta v skupni razvrstitvi evropske turneje. Igrišče Woburn s parom 72 je odigrala s 73 in 75 udarci ter tako turnir končala v drugi polovici nastopajočih.

"Čeprav sem zgrešila rez, je bila to enkratna izkušnja. Prvič v karieri sem igrala z vsemi najboljšimi igralkami na svetu in spoznala, da sploh niso nič tako posebnega. Začetne udarce imamo vse približno enako dolge, razlika se nato dela le pri kratki igri in na zelenicah. Tudi vse ostale spremljajoče zadeve so bile na vrhunski ravni, tako da teh dni ne bom nikoli pozabila," je povedala Pogačarjeva.
 

Poškodba dlani


Edina Slovenka, ki nastopa med profesionalkami, je imela v preteklih mesecih nekaj težav s poškodbo dlani, zato je igrala pod pričakovanji. "Spremenila sem prijem palice in posledično staknila prvo nekoliko resnejšo poškodbo v karieri. Pri tovrstnih zadevah je počitek praktično edino zdravilo, zato sem si pred British opnom vzela nekaj tednov odmora, zdaj po tej enkratni izkušnji pa se brez bolečin podajam v zaključni, odločilni del sezone," je dodala Pogačarjeva, ki letos prvič nastopa na dveh turnejah: evropski (Ladies European Tour) in ameriški (Symetra Tour), ki je hkrati kvalifikacijska za najelitnejšo turnejo LPGA (Ladies Professional Golf Association).

Ljubljančanka je na British open zgrešila rez, a kljub temu je s svojo premiero na majorjih zadovoljna. FOTO: Facebook
Ljubljančanka je na British open zgrešila rez, a kljub temu je s svojo premiero na majorjih zadovoljna. FOTO: Facebook


"Moja želja je bila od nekdaj igrati na LPGA. To je največ, kar lahko dosežeš v golfu in tudi denarne nagrade so tam veliko višje kot drugje. Zdaj, ko sem videla vse te igralke in se prepričala, da mi do cilja ne manjka veliko, se bom še bolj zagnano lotila nastopov na turneji Symetra. Trenutno sem v skupni razvrstitvi na 80. mestu, moja želja na koncu sezone pa je uvrstitev med  35 igralk, ki bodo brez kvalifikacij napredovale na LPGA," je povedala.

Ta teden bo Pogačarjeva igrala na prvenstvu Škotske, konec avgusta pa bo odpotovala v ZDA, kjer jo septembra in oktobra čaka pet odločilnih turnirjev na Symetra Touru.

Z dobrimi igrami bi Pogačarjeva izboljšala tudi uvrstitev na svetovni računalniški lestvici Rolex, ki bo naslednje leto služila za določitev potnic na olimpijske igre v Tokio. Trenutno Pogačarjeva zaseda 365. mesto na svetu, na lestvici za olimpijske igre je 57., v Tokiu pa bo nastopilo šestdeset igralk.

Komentarji: