Lep obet: Savšek 1., Kragljeva 2., Božič 3.

Slovenska kanuista in kajakašica v imenitnem slogu v finale SP.
Fotografija: Benjamin Savšek je potrdil svojo kakovost pred finalom SP. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Benjamin Savšek je potrdil svojo kakovost pred finalom SP. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Rio de Janeiro – Prva polfinalna preizkušnja svetovnega prvenstva za slalomiste na divjih vodah je potrdila, da slovenski kanuisti in kajakašice v sredinih kvalifikacijah niso veslali na vso moč; štelo je namreč zgolj napredovanje med 30 najhitrejših. Dva dneva pozneje pa so uspešno napeli sile, da so se prebili med najboljšo deseterico, ki se bo v sobotnem finalu potegovala za kolajne.

Najbolj zanesljivo je svojo nalogo v brazilskih brzicah opravil branilec naslova svetovnega prvaka med kanuisti Benjamin Savšek, saj je za seboj pustil prav vse tekmece. Za 11 stotink sekunde je prekosil tudi zmagovalca letošnjega svetovnega pokala, Slovaka Alexandra Slafkovskega, tretje mesto pa je pripadlo Luki Božiču, ki je bil v sredo najzmernejši med slovenskimi kanuisti z 12. mestom. Primorec je za Savškom zaostal za sekundo in 31 stotink, poleg legendarnega Michala Martikana (pri 39 letih je bil peti) pa je bil edini med 15 najvišje uvrščenimi z dvema kazenskima sekundama zaradi dotika vratic. Brez njih bi prehitel tudi Savška. Spodletelo je le Anžetu Berčiču, ki se je moral zadovoljiti s 16. mestom. Za deseto stopničko je bil prepočasen za 2,72 sekunde, zato mu ne bi bistveno koristil niti izbris pribitka zaradi dotika 22. od skupno 24 vratic na progi.

V polfinalu sta se preizkusili tudi dve kajakašici. Odlično se je odrezala Urša Kragelj, saj je osvojila drugo mesto z 1,27 sekunde zaostanka za Nemko Ricardo Funk, drugo v letošnji končni razvrstitvi svetovnega pokalal, kar je odličen obet pred finalom. Prepočasna pa je bila Ajda Novak, ki je zasedla 24. mesto s šestimi kazenskimi sekundami in 21,38 sekunde zaostanka.

V soboto se bo najboljšo deseterico poskusil prebiti še kajakaš Peter Kauzer, ki je prav na tej progi osvojil srebrno kolajno na OI 2016.

Preberite še:

Komentarji: