Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Lewisu Hamiltonu sedmica na Madžarskem

Svetovni prvak je pokazal mojstrstvo na Hungaroringu in tik pred koncem premagal Maxa Verstappna.
Max Verstappen ob koncu ni mogel odbiti napada Lewisa Hamiltona (zadaj). FOTO: AFP
Max Verstappen ob koncu ni mogel odbiti napada Lewisa Hamiltona (zadaj). FOTO: AFP
4. 8. 2019 | 16:44
4. 8. 2019 | 18:30
6:30
Tudi v lepem vremenu in tudi na precej zaviti progi na Hungaroringu je mogoča razburljiva dirka v formuli 1. Za to sta poskrbela najboljša dirkača ta hip, Lewis Hamilton in Max Verstappen. Petkratnemu svetovnemu prvaku, 34-letnemu Angležu, je po odlični taktični potezi Mercedesa uspelo prehiteti 13 let mlajšega Nizozemca, s katerim bi utegnila že v prihodnji sezoni združiti moči pri srebrnih puščicah.

Hamilton je vpisal že sedmo zmago na VN Madžarske, s čimer se je izenačil z Michaelom Schumacherjem, in 81. v karieri, s katero za legendarnim Nemcem zaostaja le še za 10. Med poletnim premorom – naslednja dirka bo 1. septembra v Belgiji – ima že 62 točk prednosti pred moštvenim kolegom Valtterijem Bottasom, ki mu prva avgustovska nedelja ne bo ostala v lepem spominu. Kmalu po štartu je malce trčil s Hamiltonom in povlekel kratko, moral v boks in padel z drugega na zadnje mesto, na koncu pa se moral zadovoljiti z osmim, kar ni dobra popotnica pred pogovori s šefom moštva Tottom Wolffom o morebitnem nadaljnjem sodelovanju z Mercedesom. Vse glasnejše so namreč govorice, da bi ga utegnil zamenjati prav Verstappen.



Slednjemu ni uspelo ubraniti prvega najboljšega štartnega položaja v karieri, je pa prvič stal na zmagovalnem odru na Madžarskem, za nameček mu je uspelo v zadnjem krogu doseči najhitrejši čas za dodatno točko. To je storil na svežih gumah, ki bi jih morda moral imeti že prej. Pri Mercedesu so se namreč 20 krogov pred koncem nekoliko presenetljivo odločili za dodaten postanek, saj Hamilton nikakor ni mogel mimo Verstappna. Na svežih mehkih gumah pa je pokazal mojstrstvo, vozil je več kot sekundo hitreje od Verstappna in tri kroge pred koncem izničil 19 sekund zaostanka ter švignil mimo zmagovalca prejšnje deževne loterije v Nemčiji.
 

Verstappen tik za Bottasom


»Žal se ni izšlo za zmago, Lewis je imel boljši oprijem. Ampak drugo mesto in najhitrejši krog ni slabo,« je poraz športno priznal adut Red Bulla, ki je za krog premagal kolega v avstrijski ekipi Pierra Gaslyja. Zdaj za Bottasom v boju za drugo mesto zaostaja le še sedem točk. Hamilton je praktično neulovljiv, v drugem delu sezone običajno kaže še boljšo formo kot v prvem.

Lewis Hamilton (v sredini) je takole zalil Maxa Verstappna, tudi Sebastianu Vettlu je prijal šampanjec, potem ko je ugnal Charlesa Leclerca. FOTO: AFP
Lewis Hamilton (v sredini) je takole zalil Maxa Verstappna, tudi Sebastianu Vettlu je prijal šampanjec, potem ko je ugnal Charlesa Leclerca. FOTO: AFP


»Zelo sem utrujen. Moštvu sem hvaležen, ker vselej verjame vame in me žene do roba zmogljivosti. Sedem let smo že skupaj, pa se mi zdi, kot da smo šele začeli,« je po osmi zmagi v sezoni povedal Hamilton in dodal, da je iz avtomobila izsilil maksimum: »Ves teden smo imeli težave s pregrevanjem zavor. Skrbelo me je, saj se je zdelo, da spremembe ne učinkujejo. Pogosto se več kot pol kroga sploh nisem dotaknil zavore. Težko je bilo prehiteti Verstappna, ker je bil zelo hiter na ravninah. Nisem bil prepričan, če ga lahko ujamem po postanku, toda iz boksov so mi govorili, da zmorem in imeli prav. Zame je bilo naporno, vsak od zadnjih 20 krogov je bil kot kvalifikacijski,« je povedal Hamilton in na najboljši način odgovoril kritikom, ki so po ponesrečeni VN Nemčije (11. mesto) namigovali, da kaže znake popuščanja.
 

Ferrari čaka domača naloga


Tretje mesto je vpisal Sebastian Vettel, ki je tik pred koncem prehitel moštvenega kolega pri tokrat nekonkurenčnem Ferrariju Charlesa Leclerca. Oba sta za zmagovalcem zaostala več kot minuto (!). »Res smo bili precej zadaj, sem pa vesel, da se bom lahko ohladil s šampanjcem. Pred nami je veliko dela, dobro nam bodo prišli ti štirje tedni premora, da napolnimo baterije in se vrnemo močnejši,« se boljšega nadaljevanja sezone nadeja Vettel, ki je nazadnje zmagal lani na VN Belgije, prav Spa-Francorchamps pa bo gostil naslednjo dirko.

Valtteri Bottas (desno) in Lewis Hamilton sta se dotaknila malce po štartu., slabše jo je odnesel Finec, ki je moral v bokse in padel na zadnje mesto. FOTO: AFP
Valtteri Bottas (desno) in Lewis Hamilton sta se dotaknila malce po štartu., slabše jo je odnesel Finec, ki je moral v bokse in padel na zadnje mesto. FOTO: AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine