Lia Apostolovski bronasta na dvoranskem SP v Glasgowu

Z 1,95 metra je izenačila svoj osebni rekord. Zmagala je Avstralka Nicola Olyslagers (1,99 m), druga je bila Ukrajinka Jaroslava Mahučik (1,97 m).
Fotografija: Lia Apostolovski ni skrivala navdušenja po osvojitvi bronaste kolajne. FOTO: Ben Stansall/AFP
Odpri galerijo
Lia Apostolovski ni skrivala navdušenja po osvojitvi bronaste kolajne. FOTO: Ben Stansall/AFP

Slovenska atletinja Lia Apostolovski je prvi dan 19. dvoranskega svetovnega prvenstva v Glasgowu v finalu skoka v višino osvojila bronasto kolajno. Z 1,95 metra je izenačila svoj osebni rekord.

To so njene prve stopničke na velikem tekmovanju v članski konkurenci. Na lanskem svetovnem prvenstvu na prostem v Budimpešti je bila deveta, leto prej v Münchnu na prvenstvu stare celine pa sedma. »Presrečna sem. Neverjetno, sploh ne vem, kako bi lahko opisala svoje občutke. To je sanjski zaključek prav tako sanjske dvoranske sezone. Na svojem prvem dvoranskem SP sem osvojila kolajno. Zahvaljujem se vsem, ki so mi stali ob strani na čelu s svojo družino, ekipo s trenerjem Rožletom Prezljem, brez njih ne bi bilo tega uspeha," ni skrivala navdušenja Lia Apostolovski.

Lia Apostolovski je v Glasgowu z 1,95 metra izenačila svoj osebni rekord. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Lia Apostolovski je v Glasgowu z 1,95 metra izenačila svoj osebni rekord. FOTO: Hannah Mckay/Reuters

Zmagala je Avstralka Nicola Olyslagers (1,99 m), ki je olimpijska podprvakinja, lani pa je bila tretja na svetovnem prvenstvu na prostem v Budimpešti.

image_alt
Ob preskočenih višinah sta ji v veselje tudi španska hrta

Drugo mesto je osvojila branilka naslova, Ukrajinka Jaroslava Mahučik (1,97 m), srebrna na SP na prostem v Dohi 2019 in bronasta na olimpijskih igrah leta 2021 v Tokiu.

Pot na zmagovalni oder si je sicer tlakovala s prvimi preskočenimi višinami na 1,84, 1,88, 1,92 in tudi 1,95 m. S tem je bila v vodstvu skupaj z ostalima dobitnicama kolajn. Triindvajsetletna članica ljubljanskega Massa je nastopila kot deseta po vrsti, predzadnja med 11 finalistkami. Med njimi je z osebnim dvoranskim rekordom 1,95 m delila šesti izid sezone. »Odločilno je bilo, da sem v prvih poskusih opravila vse skoke vključno z 1,95 m. O samih višinah med tekmo sicer nisem razmišljala, le skakala sem ter se osredotočala nase in na tehnično izvedbo. Nisem se niti ukvarjala s tekmicami,« je razkrila Lia Apostolovski.

Lia Apostolovski (desno) je morala priznati premoč zgolj Avstralki Nicoli Olyslagers (na sredini) in Ukrajinki Jaroslavi Mahučik (levo). FOTO: Ben Stansall/AFP
Lia Apostolovski (desno) je morala priznati premoč zgolj Avstralki Nicoli Olyslagers (na sredini) in Ukrajinki Jaroslavi Mahučik (levo). FOTO: Ben Stansall/AFP

Višino 1,97 m je izpustila, ker je imela na njej ob prvem skoku krče v nogah. »Nisem želela tvegati poškodbe ob koncu dvoranske sezone. Zato sva se s trenerjem Rožletom Prezljem odločila, da preostala skoka na 1,97 m ne bom opravila. Upala sem na najboljši možni razplet in uspelo mi je,« je še dejala slovenska junakinja.

Razen treh so bile na štartu vse iz najboljše deseterice leta na svetovni lestvici po točkah, tudi prvouvrščeni, ki sta pred SP kot edini skočili več kot dva metra, Mahučikova (2,04 m) in Olyslagersova (2,03).

 

Preberite še:

Komentarji: