Marquez bo poskusil osrečiti tudi Japonce

Španski as si lahko v nedeljo pridirka peti naslov prvaka v elitnem razredu motogp.
Fotografija: Marc Marquez že lep čas pogleduje nazaj proti najbližjim zasledovalcem. FOTO: Motogp.com
Odpri galerijo
Marc Marquez že lep čas pogleduje nazaj proti najbližjim zasledovalcem. FOTO: Motogp.com

Motegi – Zaradi debelih 77 točk naskoka Marca Marqueza pred zadnjimi štirimi dirkami sezone so hladilniki v Hondinem taboru polni steklenic šampanjca, pripravljenih za proslavo njegovega petega naslova prvaka v zadnjih šestih sezonah razreda motogp. In utegne se zgoditi, da jih bodo odprli že v nedeljo, če bo Španec na VN Japonske ohranil naskok pred Andreo Doviziosom.

Marquez je kmalu po začetku prvega uradnega treninga v Motegiju izgubil še enega tekmeca. Jorge Lorenzo, Doviziosov moštveni kolega pri Ducatiju, je že v drugem krogu ugotovil, da mu počena kost v levem zapestju ne dopušča dirkanja, in je odpovedal nedeljski štart. Pot trikratnega šampiona motogp v letih 2010, 2012 in 2015 je tako dobila še eno negativno postajo, črni niz se je zanj začel po zmagi v Spielbergu sredi avgusta. VN Velike Britanije so odpovedali zaradi dežja, v San Marinu je padel, prav tako v Aragoniji, kjer je za nezgodo in načeto stopalo obtožil Marqueza. Pred dvema tednoma pa si je na Tajskem poškodoval zapestje že na treningu in še enkrat ostal brez točk ter zdrsnil na peto mesto s 141 točkami zaostanka za vodilnim.

»V Motegiju se mi je poškodba poslabšala in zahteva mirovanje. Kost zdaj ni več počena, ampak gre za klasični zlom,« je potrdil Lorenzo, in ker bosta naslednji dirki v Avstraliji in Maleziji na vrsti zgolj s tednom dni premora, ga bržkone ne bo na štartu vse do zadnje preizkušnje v Valencii 18. novembra. Morda niti takrat ne, saj bodo vse pomembne odločitve že padle.
 

Motegi lani Doviziosu


Ker tudi Yamahina aduta Valentino Rossi (99 točk za Marquezom) in Maverick Viñales (-125) le z občasnimi prebliski prekinjata leto malodušja zaradi nekonkurenčnega motorja, sta na odru znova ostala le glavna junaka prejšnje sezone.
Branilcu naslova se tokrat obeta precej lažje delo, kajti čeravno bi Dovizioso dobil vse štiri preostale dirke in obogatil svoj izkupiček z novimi 100 točkami, bi Špancu v tem času zadostovalo že 24 točk, da bi ostal na prestolu. »Krog tekmecev se je v zadnjih tednih dodatno zožal, a sam pri sebi že lep čas vem, da me lahko resno ogrozi le Dovi. Lani je zmagal na Japonskem in zelo hitro vozil tudi na današnjih treningih, zato bo on mož, ki ga bom moral nadzorovati,« je ocenil Marquez, ki se je na zadnjih osmih letošnjih preizkušnjah vselej prebil med prvo trojico: štirikrat je zmagal, tudi na obeh zadnjih dirkah v Aragoniji in na Tajskem, trikrat bil drugi in enkrat tretji.

Dovizioso se je v istem obdobju štirikrat povzpel na zmagovalni oder (dvakrat je bil prvi, na zadnjih dveh prizoriščih obakrat drugi in enkrat tretji), možnosti pa si je pokvaril s 7. mestom v Nemčiji in padcem v Kataloniji. Ob nadaljevanju trenda bi torej Marquez izkoristil že prvo zaključno žogo za sedmo svetovno lovoriko (po eno je osvojil v razredih do 125 ccm in moto2) pri pičlih 25 letih. »Ko sem se prvič znašel v podobnem položaju, sem bil precej bolj živčen, kot sem zdaj. Tudi lani sem imel metuljčke v želodcu, saj je o prvaku odločil zadnji dvoboj v Valencii, tokrat pa se počutim, kot da je pred mano le ena od 19 dirk v letu, in ne dan D. Vem, da imam še štiri zaključne žoge in da bom poskusil zmagati že v nedeljo, saj bi Hondin uspeh veliko pomenil Japoncem. A ne bom nerazumno tvegal. Če ne bi mogel slediti Dovijevemu napadu, bom misli preusmeril v taktično zbiranje točk,« je napovedal Marc Marquez.

Preberite še:

Komentarji: