Na mizi ruska pritožba

V največji državi na svetu so še naprej prepričani, da je za njo visoka kazen štirih let prepovedi nastopanja na športnih tekmovanjih neupravičena.
Fotografija: Na zadnjih igrah v Pjongčangu so kaznovani ruski športniki morali nastopiti brez nacionalnih simbolov. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Na zadnjih igrah v Pjongčangu so kaznovani ruski športniki morali nastopiti brez nacionalnih simbolov. FOTO: Matej Družnik/Delo

Na mizah arbitrov Mednarodnega športnega razsodišča (CAS) v Lozani je ruska pritožba zoper štiriletno prepoved udeležbe na vseh pomembnejših športnih tekmovanjih. Gre za pritožbeno obravnavo, ki ni odprta za javnost in bo trajala vse do četrtka. Odločitev o zadevi bodo objavili naknadno.

Svetovna protidopinška agencija (WADA) je decembra Rusko protidopinško agencijo (RUSADA) suspendirala za štiri leta, ker je manipulirala z dopinškimi podatki iz moskovskega laboratorija. Rusija se je takoj pritožila, prepričana je, da je suspenz v nasprotju z olimpijsko listino. Očitke o izgubljenih podatkih pa RUSADA zavrača z zagovorom, da je šlo za posledico računalniške napake. Odločitev o zadevi bi CAS že sprejel, a se je zaradi pandemije obravnava zamaknila.

Prepoved WADA pomeni, da bodo na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih lahko sodelovali zgolj posamezni športniki iz Rusije z dopinško neomadeževano kartoteko, pa še ti ne bodo mogli tekmovati pod nacionalnimi simboli, torej rusko zastavo in grbom, prav tako v primeru zmage ne bo ruske himne.

Rusiji je od leta 2015 prepovedano kot državi tekmovati na atletskih mitingih. Na zimskih olimpijskih igrah 2018 v Pjongčangu je skupno 168 ruskih športnikov nastopilo pod nevtralno zastavo. WADA je nato septembra istega leta začasno odpravila sankcije, potem ko se je Rusija strinjala, da bo predala podatke iz laboratorija v Moskvi, ki je bil pod preiskavo kot center dopinških aktivnosti s finančno podporo Kremlja. A je nato sledila afera z izgubljenimi podatki.

Zimske olimpijske igre 2014 v Sočiju so bile spektakularne, vendar pa jim je vtis pokvaril doping pri domači reprezentanci. FOTO: Matej Družnik/Delo
Zimske olimpijske igre 2014 v Sočiju so bile spektakularne, vendar pa jim je vtis pokvaril doping pri domači reprezentanci. FOTO: Matej Družnik/Delo


Zaradi državnega sistema dopinga v ruskem športu so po uradnih podatkih ruskim športnikom odvzeli 47 kolajn z olimpijskih iger in več deset s svetovnih prvenstev. Rusija z več kot 200 odkritimi primeri sodi v samo ospredje po športnikih, ki so jih na olimpijskih igrah ujeli zaradi dopinga. V svetovni protidopinški organizaciji opozarjajo na poseben ruski sistem dopinga, ki se razlikuje od drugih primerov v zadnjih nekaj desetletjih po tem, ker je prepovedane steroide in druge snovi za izboljšanje učinkovitosti športnikom dobavljala kar država sama.

V Rusiji seveda pričakujejo, da bodo s pritožbo uspešni in da bodo lahko ruski športniki pod rusko zastavo tekmovali tako na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu leta 2021 in zimskih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu. Prav tako pričakujejo, da bo padla tudi vsaka senca dvoma z udeležbe ruskih nogometašev na prihodnjih velikih tekmovanjih v nogometu.

Preberite še:

Komentarji: