Moški na dirkališčih še brez tekmic

Vodja formule 1 Stefano Domenicali meni, da v formuli 1 tudi v naslednjih petih letih ne bo voznice, ki bi se prebila v elitno avtomobilistično tekmovanje.
Fotografija: Formula 1 bo še vsaj pet let v popolni domeni moških voznikov. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Odpri galerijo
Formula 1 bo še vsaj pet let v popolni domeni moških voznikov. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters

Vodja formule 1 Stefano Domenicali ocenjuje, da v formuli 1 tudi v naslednjih petih letih ne bo voznice, ki bi se prebila v to elitno avtomobilistično tekmovanje, Italijana ob robu dirke za VN Belgije povzemajo mediji.

»Če sem pošten, ne pričakujem, da bi se katera od voznic v prihodnjih petih letih prebila v formulo 1, razen, če bo katera udarila kot meteorit. To pa je malo verjetno,« je ocenil poslovodja tega tekmovanja.

Domenicali pa ob tem izpostavlja, da se v vodstvu tekmovanja zelo trudijo, da izboljšajo pogoje za voznice. »Pomembno je, da ženskam zagotovimo najboljše možne pogoje.«

Formula 1 v času boja za enakovreden položaj spolov vsaj zaenkrat ostaja moška domena. V zgodovini tega tekmovanja sta se dirk za SP doslej udeležili le dve italijanski tekmovalki. Maria Teresa de Filippis se je v petdesetih letih prejšnjega stoletja v kvalifikacijah prebila na tri dirke. V točke pa se je doslej prebila le njena rojakinja Lella Lombardi. Ta je leta 1975 na VN Velike Britanije zasedla šesto mesto na predčasno prekinjeni dirki in osvojila pol točke.

Formula 1 trenutno močno podpira projekt W Series, žensko različico tekmovanja, ki je tudi sestavni del programa na nekaterih velikih nagradah. »Sistem stalno izboljšujemo. V kratkem bomo predstavili predvidene nove ukrepe,« je še dejal Italijan.

Preberite še:

Komentarji: