Našega asa zvilo v želodcu, a vendarle je bil 3.

Kristjan Čeh je na miting v Turku na zahodno finsko obalo prišel v vlogi favorita, zdravstvene težave pa so mu preprečile zmago. Anita Horvat hitra na Češkem.
Fotografija: Kristjan Čeh je bil navzlic težavam na odru za najboljše tri. FOTO: Ciro De Luca/Reuters
Odpri galerijo
Kristjan Čeh je bil navzlic težavam na odru za najboljše tri. FOTO: Ciro De Luca/Reuters

Kristjan Čeh je na atletskem mitingu v Turkuju na Finskem v metu diska zasedel 3. mesto, orodje je vrgel 67,76 m. Zmagal je olimpijski in svetovni prvak Šved Daniel Stahl s 70,62 m. Drugi je bil nekdanji svetovni prvak in aktualni evropski prvak Andrius Gudžius iz Litve z 68,09 m.

»Met Stahla, ki je največ dosegel že v svojem prvem poskusu, ni vplival na moj dosežek, da bi bil to denimo nek psihični pritisk. Imel sem prebavne težave že včeraj in tudi danes. Zato tudi ogrevanje ni bilo najboljše, nisem imel pravega občutka za ritem, pravega 'timinga'. Tako je bilo tudi med tekmo, ko nisem niti enega meta zadel, kot je treba,« je pojasnil Čeh.

Ptujčan je imel kar štiri neveljavne mete in je bil pred zadnjo serijo peti. »V zadnjem poskusu mi je vendarle uspelo doseči dobro daljavo. Nisem čutil pritiska pred tem metom. Moj cilj je bil, da vržem prek 64 m. Pa da bi dobil tisti pravi občutek za met nazaj. Ni mi tehnično povsem uspelo, a tudi 67 metrov je dober izid in se nimam kaj pritoževati,« je dodal Čeh, ki bo pred državnim prvenstvom v Velenju v Estoniji nastopil 18. in 21. junija.

Konkurenca v metu diska je bila znova izjemna, Čeh pa je bil v vlogi favorita po treh zaporednih zmagah v diamantni ligi in po izjemnih metih, med katerimi je tudi najdaljši med vsemu v tej sezoni. Na koncu je zaostal za Stahlom in Gudžiusom.

Za Ptujčanom so se zvrstili Avstrijec Lukas Weisshaidinger, bronast na prejšnjih OI in SP (67,16 m), Šved Simon Pettersson, srebrn na lanskih OI v Tokiu (65,14 m), Romun Alin Alexandru Firfirica, četrti na SP 2019 v Dohi (61,80 m), zadnji pa je bil Islandec Gudni Valur Gudnason (59,76 m).

Anita Horvat je bila upravičeno dobre volje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Anita Horvat je bila upravičeno dobre volje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 Slovenska rekorderka Anita Horvat je zmagala v teku na 800 m v Kladnem na Češkem. Edina slovenska predstavnica je tekla dve minuti in 2,24 sekunde ter se približala normama za največji atletski tekmi leta.

»Zadovoljna z zmago in z doseženim izidom. Začele smo solidno, imele smo narekovalko ritma. Držala sem jo prvih 400 m, ko je odstopila, pa se je ritem umiril. Potem je šla naprej ena izmed tekmic, a sem jo v zadnji ravnini prehitela. Med 400 in 600 metri sem nekoliko popustila, tu mi verjetno še manjka tisti čas, ki bi mi prinesel nastopa na svetovnem in evropskem prvenstvu,« je povedala Horvatova.

Norma za svetovno prvenstvo, ki bo v Eugenu v ZDA med 15. in 24. julijem, je 1:59,50, za evropsko prvenstvo v Münchnu med 15. in 21. avgustom pa 2:00,40.

Preberite še:

Komentarji: