Ne razočaranje, odraz stanja

Teja Belak je evropsko prvenstvo končala na osmem mestu. Težji skok ostal v podzavesti.
Fotografija: Teji Belak letos ne gre najbolje, vendar z nastopom na EP ni razočarana. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Teji Belak letos ne gre najbolje, vendar z nastopom na EP ni razočarana. FOTO: AFP

Telovadka Teja Belak je evropsko prvenstvo na Škotskem sklenila z 8. mestom v preskoku. V svojem petem finalu na prvenstvih stare celine je prejela povprečno oceno 13,533. »To je realni pokazatelj trenutnega stanja. Kolikor je bila pripravljena, toliko je pokazala na tekmi,« je ocenil selektor Andrej Mavrič.
 

Nenehne težave z gležnjem


Belakova je vse do včeraj razmišljala, ali bo v finalu EP izvedla težjo vajo. »Ves čas je bil težji skok v podzavesti. A ker sem imela že s prvim skokom na treningu in ogrevanju pred finalom težave, sem se odločila, da nima smisla tvegati. Odločila sem se za lažjega, ki ga znam zelo dobro izvesti. To sem nato potrdila v drugem nastopu, tudi odbitek je bil med najnižjimi,« je komentirala svoj drugi skok v finalu, potem ko ji je izvedba pri prvem spodletela – doskok je zaznamoval padec.

»Morda je tudi preveč razmišljala o drugem skoku namesto o prvemu. Ko je pristala na riti, težji skok – razumljivo – ni bil več v igri. Padla je tudi zato, ker ima zaradi nenehnih težav z gležnjem premalo ponovitev. Zaradi teh zdravstvenih preglavic ne more normalno trenirati. Hkrati pa se mi zdi, da je nekoliko pregorela v želji za vrhunskim dosežkom. Petkrat je že bila v finalu, močno si želi kolajno,« je povedal Mavrič in poudaril, da nad rezultatom ni razočaran, saj razlog za napako ni bila nezbranost, ampak pripravljenost v tem trenutku, ki ni najboljša. Zato poudarja, da bo treba okrepiti treninge: »Potem bo tudi na tekmi šlo.«

Teja Belak je prvi skok finala končala s padcem pri doskoku, a se odlično zbrala za drugega.
Teja Belak je prvi skok finala končala s padcem pri doskoku, a se odlično zbrala za drugega.

 

Strah in bolečina


Ali si bo upala izvesti težji skok ali ne, je bilo vprašanje, ki ji je na Škotskem vseskozi rojilo po glavi. Previdna je zaradi bolečih gležnjev. »Prav zato je prisoten strah. Bojim se za svoje noge,« je priznala 24-letna telovadka, ki se je v zadnjih dneh odpovedala protibolečinskim tabletam, saj so se jo polotile bolečine v trebuhu. Raje je stisnila zobe.

»Oba skoka in doskok so bili z nogami naprej, zato bolečina v zadnjih dveh dneh ni bila prisotna,« je razkrila Belakova, ki je z zbranostjo po padcu dokazala, da se zna kosati z največjimi pritiski. »Če pri prvem skoku padem, se mi ponavadi zalomi tudi pri drugem. Tokrat pa sem se poskušala 100-odstotno zbrati in pokazati, da znam. Uspelo mi je, pokazala sem super skok,« si je pripisala pozitivno oceno za pravi pristop.

Vendar si ni zatiskala oči. »Letos mi ne gre, zdi se mi, da nisem tako dobro pripravljena. A razočarana nisem. Ocena je bila dosegljiva, menim pa, da mi je ne bi pripisali, tudi če bi izvedla skok, kot je treba, saj je bilo v ozadju tudi nekaj kuhinje,« je razmišljala telovadka, ki ima najboljši rezultat z EP 4. mesto, dosegla ga je v Rusiji leta 2013. Naslov evropske prvakinje je osvojila Madžarka Boglarka Devai (14,349).

V četrtek bodo na sceno stopili telovadci. Med njimi bosta Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in Rok Klavora na parterju.

Komentarji: