Odbojkarsko EP: slovenska pravljica se nadaljuje, padli so tudi Rusi

Slovenci po četrtfinalni zmagi s 3:1 nad favorizirano Rusijo v četrtkovem polfinalu s svetovnimi prvaki Poljaki.
Fotografija: Slovenci nezadržno korakajo proti Parizu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Slovenci nezadržno korakajo proti Parizu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Slovenska odbojkarska pravljica na evropskem prvenstvu se nadaljuje! Potem ko so izbranci selektorja Alberta Giulianija v osmini finala prekinili prvi urok in prvič v medsebojnih obračunih na kolena spravili neugodne Bolgare, so v današnjem četrtfinalu naredili še korak naprej in, ravno tako prvič doslej, zaustavili še prvo reprezentanca evropske jakostne lestvice Rusijo (3:1), ki tako ne bo ubranila šampionske lovorike.

Slovenci so v vnovič odličnem stoženskem ambientu leteli po parketu in Rusom vrnili za poraz v zadnjem kolu skupinskega dela, pa tudi za poraz brez osvojenega niza v četrtfinalu prejšnjega, predlanskega eurovolleyja. Poraženci so bili statistično uspešnejši pri bloku in v napadu, zmagovalci pri začetnem udarcu in sprejemu, najučinkovitejši med njimi pa je bil s 13 točkami kapetan Tine Urnaut. Zdaj Slovence v četrtkovem polfinalu v Stožicah čakajo svetovni prvaki Poljaki.

Ruski napadalci so bili precej manj učinkoviti kot minulo sredo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ruski napadalci so bili precej manj učinkoviti kot minulo sredo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


PRVI NIZ:


Slovenski selektor Alberto Giuliani je ob novem odbojkarskem prazniku pred polnimi tribunami Stožic uvodoma v ogenj poslal enako udarno zasedbo kot minulo sredo ob prejšnjem medsebojnem obračunu. Soigralce je razigraval Dejan Vinčič, blokerja sta bila Alen Pajenk in Jan Kozamernik, sprejemalca kapetan Tine Urnaut in Klemen Čebulj, prosti igralec pa Jani Kovačič. Tudi Finec na ruskem selektorskem stolčku Tuomas Sammelvuo ni posegel po nobeni spremembi, znova sta kapetan Igor Kobzar in Viktor Poletajev na podajalskem in korektorskem položaju dobila prednost pred Maksimom Mihajlovom in Aleksandrom Butkom.

Prvo točko v četrtfinalnem obračunu so resda osvojili Rusi, nato pa kar štiri zapored gostitelji turnirja po zaslugi servisov Kozamernika, ki je pri nasprotnikovem sprejemu iskal najšibkejši člen, Dmitrija Volkova. Po zaostanku z 1:4 je pri Rusih k začetnemu udarcu stopil Jegor Kljuka in z dvema asoma poskrbel za hiter zasuk in vodstvo s 5:4. A Giulianijeva četa je vrnila z enako mero: tudi Gasparini je namreč primazal dva zaporedna asa in ponovno popeljal Slovence v rahlo vodstvo (10:9). Ko je Urnaut zaključil dva zaporedna napada, so domači ušli za dve točki (14:12).

Klemen Čebulj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Klemen Čebulj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


In prednosti zlepa niso izpustili iz rok (17:15). Za vsak primer je Giuliani, ko so se tekmeci približali na točko, posegel po polminutnem odmoru, s katerim je želel zmesti Poletajeva pri začetnem udarcu – in posrečilo se mu je. Resda je 218 centimetrov visoki orjak Dmitrij Muserski z blokom na Kozamerniku še izenačil na 18:18, a je vrnil Gasparini s svojim že tretjim asom v dvoboju (20:18). Sammelvuo je bil prisiljen poseči po polminutnem odmoru, ki pa ni pomagal. Ko je Volkov napadalno žogo poslal v avt, so imeli naši fantje prvo zaključno žogo (24:21), ki je niso izkoristili, prav tako ne druge. Ruski selektor je k servisu poslal velikega Mihajlova, ki je ujel ruski priključek (23:24), ritem mu je skušal z odmorom prekiniti Giuliani. Posrečilo se mu je, z nepopolnim napadom je niz izvlekel Alen Pajenk (25:23).



Kapetan Tine Urnaut je bil najučinkovitejši Slovenec v četrtfinalu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Kapetan Tine Urnaut je bil najučinkovitejši Slovenec v četrtfinalu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


DRUGI NIZ:


Drugi niz se je začel še malenkostno bolje kot prvi, ponovno po zaslugi Kozamernika, ki je z dvema zaporednima asoma poskrbel za zelo udobno prednost s 5:1. Sammelvuo je takoj zahteval polminutni odmor, ki pa se mu sprva ni obrestoval, saj je naskok še narastel na +5. Tedaj pa je k servisu stopil Poletajev in bil najzaslužnejši za štiri ruske točke zapovrstjo (6:5). Toda to je bilo tudi vse, kar so branilci šampionske lovorike zmogli, hitro je namreč razlika ponovno poskočila na štiri točke (10:6), Sammelvuo se je spet reševal s polminutnim odmorom, nato pa prvič v obračunu na parket poslal tudi izkušenega organizatorja igre Aleksandra Butka.

Tine Urnaut, Mitja Gasparini in Jani Kovačič. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tine Urnaut, Mitja Gasparini in Jani Kovačič. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Kdor je mislil, da bo to pomenilo zasuk, se je pošteno uštel. Slovenci so vodili že s 14:9, potem ko je Kozamernik prispeval prvi slovenski blok na tekmi, odlično je zaustavil Poletajeva. Rusi so se na vse kriplje trudili približati gostiteljem, a bližje kot na tri točke zlepa niso prišli vse do asa Volkova, ki je znižal na 14:16. Ko so bili Rusi le še točko zadaj, je Giuliani presenetil nasprotnika, ko je v igro poslal Alena Šketa, ki je dosedanji del turnirja presedel na klopi. Nalet modrih je zaustavil Čebulj s »pajpom« in nato še s prebrisano napadalno točko za 18:16.

Slovenci so točko ali dve prednosti ponesli tudi v končnico, za razliko pa je poskrbel Čebulj z dvema zaporednima uspešnima napadoma z druge linije po sredini (22:19). Ko je napadalno napako storil še Volkov, je bilo jasno, da bodo Slovenci tudi drugi niz pospravili v svoj žep, čeravno so nasprotniki s še zadnjim naskokom ob servisu Poletajeva zaostanek prepolovili in Giulianija prisilili v še en polminutni odmor. Prve zaključne žoge Slovenci niso izkoristili, drugo za zmago s 25:22 po napaki servisa Volkova pač.

Mitja Gasparini je pritisnil zadnjo točko na tekmi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Mitja Gasparini je pritisnil zadnjo točko na tekmi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


TRETJI NIZ:


Rusom so se že pošteno tresle hlače, voda pa jim je lila v grlo. Jezni kot že dolgo ne so se v začetku tretjega niza, ki so ga morali nujno dobiti, razleteli po parketu in premaknili v višjo prestavo, z odličnim servisom Poletajeva so si tlakovali pot do zelo udobnega vodstva s 7:1. Giuliani je skušal njihov nalet zaustaviti z dvojno menjavo, Gasparinija in Vinčiča je nadomestil z rezervnim korektorjem in podajalcem Tončkom Šternom in Gregorjem Ropretom. Sprva ni pomagalo, pri 2:9 je moral italijanski strokovnjak prvič v nizu poseči po kratkem odmoru.

Klemen Čebulj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Klemen Čebulj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Rusi so udobno zalogo sedmih točk zadržali do 11:4, nato pa je neubranljiv začetni udarec prispeval kapetan Urnaut in rahlo omilil zaostanek. Toda evropski prvaki so imeli vselej pripravljen odgovor in tekmecu niso dovolili, da bi sledil njihovemu ritmu. Giuliani seveda ni obupal, je pa pri rezultatu 7:15 porabil še druge pol minute odmora. Porabil ga je v pravem trenutku, njegovi izbranci so ob servisu Ropreta nanizali tri točke zapored, njihov nalet je prekinil kar organizator igre Butko. Rusi so bili v hipu spet sedem točk spredaj (17:10).

Ko je uvidel, da bo magični preobrat težko doseči, je slovenski selektor spočil še enega nosilca igre, Čebulja je nadomestil starejši od bratov Štern, Žiga. Zdelo se je, da so gostitelji štedili moči za četrti niz, saj so bili še vedno v lepi prednosti. Nasmeški na obrazih favoriziranih Rusov so dokazovali, da so se povsem sprostili, in so do konca niza le še višali razliko do največ devetih točk (23:14). Giuliani je v končnici na parket vrnil udarno zasedbo, Pajenk se mu je oddolžil z asom. Gostitelji so se približali s štirimi zaporednimi točkami (18:23), Sammelvuo je njihov pritisk dvakrat prekinil z odmorom, šele četrto zaključno žogo za 25:21 je izkoristil Volkov.

Klemen Čebulj je dobro rešetal ruski blok. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Klemen Čebulj je dobro rešetal ruski blok. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


ČETRTI NIZ:


Tako kot so Rusi začeli tretji niz, so Slovenci četrtega, Pajenk je z novim neubranljivim servisom povišal na 2:0, zdelo se je, da so se domači izvlekli iz krča, v katerega so padli v prvem delu tretjega niza. Branilci šampionske lovorike so še zmogli zasuk in vodstvo s 3:2, nato pa je Gasparini s svojim že četrtim asom v obračunu tehtnico ponovno nagnil na stran Slovencev, ki so bili z glavami spet stoodstotno v igri, kar se je takoj pokazalo na semaforju (6:4). Rusi so izenačili, Slovenci pa so bili ponovno dve točki spredaj po dveh zaporednih blokih podajalca Vinčiča.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Po veličastni zmagi je resneje zadišalo, ko ga je Volkov polomil v napadu in so evropski prvaki zaostajali že za tri točke (8:11), Sammelvuu ni preostalo drugega, kot da je posegel po polminutnem odmoru, ki pa ni pomagal, saj so Slovenci takoj še povišali prednost na +4. Nasprotnik je zaostanek prepolovil po asu Volkova, nato pa je vajeti v svoje roke vzel najboljši mož na tekmi Pajenk, ki je primaknil nov neubranljiv začetni udarec za izjemno vodstvo s 15:10. Polne Stožice je razneslo.

Pri zaostanku z 12:18 je Finec na ruskem selektorskem stolčku še zadnjič v dvoboju klical polminutno prekinitev, po kateri so njegovi izbranci vpisali dve točki zapored, obe je prispeval Kljuka, eno z napadom in drugo z asom. To pa je bilo tudi vse, kar so padli branilci lovorike zmogli v četrtem nizu. Po zaostanku petih točk (15:20) je Poletajev resda povišal utrip navijačev z asom, a so gostitelji niz vseeno mirno pripeljali do konca (zaključno žogo je prispeval Mitja Gasparini) in se prebili v četrtkov polfinale, v katerem jih čakajo svetovni prvaki Poljaki.

Preberite še:

Komentarji: