Odšel Lewandowski, v München prihaja Janja Garnbret

Mnogopanožno evropsko prvenstvo v bavarski metropoli bo oktoberfest pred pravo praznično veselico.
Fotografija: Janja Garnbret leti po plezalnih stenah. FOTO: Maksim Šemetov/Reuters
Odpri galerijo
Janja Garnbret leti po plezalnih stenah. FOTO: Maksim Šemetov/Reuters

Vroče bo, še najbolj v bavarski metropoli, v športnem pomenu namreč. Saj so se nogometaši Bayerna že sprijaznili s tem, da jih je zapustil poljski topničar Robert Lewandowski, a v Münchnu se ta teden začenja vnovična sočasna izdaja evropskih prvenstev v večih športnih panogah, tokrat jih bo devet. Plavalci pa se bodo za odličja bojevali v Rimu.

Marko Uršič

V tem tednu seveda ne bo šlo tudi brez nogometa. V lenobnem ponedeljku, 8. avgusta, bosta v zadnji tekmi 4. kola prve slovenske lige ob 20.15 obračunala Gorica in Koper.

Zima pred vrati

Torek, 9. avgust, bo že uvodni večer ponovnih bojev v evropskih klubskih tekmovanjih. Bodli se bodo od Vilne prek Cipra do Ovčjih (Ferskih) otokov, slovenskih klubov ne bo poleg. Zima pa že trka na vrata oziroma na južni zemeljski polobli še traja. Slovenski smučarji in smučarke v tehničnih disciplinah že polnijo kovčke za pot na trening v Argentino.

Kralji na Finskem

Tudi sreda, 10. avgusta, bo živahna na zelenicah. Predvsem na olimpijskem štadionu v Helsinkih, saj se bosta v superpokalu Evropske nogometne zveze ob 21. uri pomerila zmagovalec zadnje lige prvakov, madridski Real in Eintracht iz Frankfurta, ki je bil najboljši v evropski ligi. V Monaku bo novi miting atletske diamantne lige, na seznam za skok s palico je tudi Tina Šutej.

Tudi Tina Šutej je rada čim višje v zraku. FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters
Tudi Tina Šutej je rada čim višje v zraku. FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters

Bledi vijolični
le k strelski barvi?

Nogometaši Maribora morajo v četrtek, 11. avgusta, na povratni tekmi 3. kola kvalifikacij za evropsko ligo izvesti velik zasuk v finski prestolnici. Uvodno tekmo v Ljudskem vrtu so namreč izgubili z 0:2, na četrti dan tedna od 18. ure naprej morajo v Bolt Areni le zabiti nekaj zadetkov, če bi še radi igrali v drugem najmočnejšem starocelinskem klubskem tekmovanju. Münchenska veselica pa se začenja, ne sicer oktoberfest, temveč evropska prvenstva v gimnastiki, kolesarstvu, veslanju in tudi v športnem plezanju. Že pri prvi dan bodo na vrsti kvalifikacije v težavnostnem plezanju, seveda tudi z Janjo Garnbret, tudi izločilni boji v moških balvanih. V Rimu se bo začelo plavalno EP.

Dvojec D-D se brusi

Olimpijska zmagovalka iz Tokia v plezanju bo dejavna tudi v petek, 12. avgusta, v balvanskih kvalifikacijah starocelinskega prvenstva. Košarkarska reprezentanca Slovenije z dvema superasoma bo začela s tekmama na pripravljalnem turnirju, seveda za EP, v Istanbulu, prva bo ob 19.30 s Turčijo. Začenja se tudi la liga, špansko elitno nogometno prvenstvo, odprla ga bosta Osasuna in Sevilla, uvodna tekma 5. kola 1. SNL pa bo Celje – Bravo (20.15).

Tim Gajser bo na Finskem potrjeval naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser bo na Finskem potrjeval naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing

Na Ukrajino

Na evropskih prvenstvih v Münchnu bosta v soboto, 13. avgusta, najprej polfinalna boja, nato še končni odločitvi v ženskem težavnostnem plezanju (16.00) in moških balvanih (17.30). Tekmovanje na Bavarskem bodo začeli tudi namiznoteniški igralci, tam bo tudi Darko Jorgić. Začenja se nogometna serie A, torej italijanska prva liga, v Sloveniji bosta dvoboja ob 17.30 Mura – CB24 Tabor in ob 20.15 Koper – Kalcer Radomlje. Slovenske košarkarje bo ob 19. uri v Turčiji čakala Ukrajina.

Gajstni Gajser

Bavarska metropola v nedeljo, 14. avgusta? Že našpičena za oktoberfest, nabrušena bo tudi Janja Garnbret. Najprej polfinale, nato še finale v balvanskem plezanju, slednji ob 16. uri. Moške čaka enaka pot v težavnosti, finale bo ob 18.45. V športni gimnastiki bodo finala po orodjih za dekleta, v kolesarstvu cestna dirka. Tim Gajser se bo lepo usedel na motor in oddirkal VN Finske v motokrosističnem razredu MXGP v Hyvinkääju. 1. SNL prinaša ob 20.15 dvoboj Domžal in Maribora.

Komentarji: