Po dolgem času je imel spet občutek, da živi svoje sanje

Na VN Nizozemske prepričljiva zmaga Mavericka Viñalesa, Marc Marquez z drugim mestom še povečal skupno vodstvo v motoGP.
Fotografija: Maverick Viñales ni skrival navdušenja po zmagi v Assnu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Maverick Viñales ni skrival navdušenja po zmagi v Assnu. FOTO: Reuters

Ljubljana – Čeprav si je Maverick Viñales (Yamaha) v kvalifikacijah za veliko nagrado Nizozemske izbojeval izvrstni drugi štartni položaj za francoskim vzhajajočim zvezdnikom Fabiem Quartararojem (Yamaha), 24-letni Španec ni bil ravno med glavnimi kandidati za slavje v Assnu. A Yamahin dirkač iz Figueresa v Gironi je zares sijajno odpeljal današnjo preizkušnjo pred 90.000 navijači v »katedrali motociklizma« in šestič okusil slast zmage za svetovno prvenstvo v razredu motoGP.

Viñales se je tako po osmih mesecih, ko je konec lanskega oktobra v svojo korist odločil veliko nagrado Avstralije, spet povzpel na najvišjo stopnico odra za najboljše cestno-hitrostne motoriste. »Steza v Assnu je ena od mojih najljubših, tukajšnje vzdušje pa eno od najboljših nasploh. Sploh ne vem, kaj naj še rečem, brez besed sem,« je s cmokom v grlu izjavil presrečni »Mavi« in po krajšem premolku pripomnil, da so mu številni navijači ob progi vlili dodatno energijo.
 

Do zmage kljub napakam


»Po vseh težavah in smoli je ta zmaga res fantastična, živim svoje sanje!« je sijal od sreče Viñales, ki je izbral tršo različico gum, kar se mu je obrestovalo v drugem delu dirke. Kljub določenim napakam, zaradi katerih je – kot je sam pojasnil – zlasti v uvodnem delu izgubljal čas, je imel v cilju skoraj pet sekund naskoka pred rojakom Marcom Marquezom (Honda).
VN Nizozemske v motoGP Foto Delova Infografika
VN Nizozemske v motoGP Foto Delova Infografika


Branilec naslova svetovnega prvaka je bil prav tako zelo zadovoljen s svojo predstavo. »Maverick je bil tokrat preprosto boljši, zato je zasluženo zmagal. Čeprav sem hitro spoznal, da je hitrejši, sem se ga poskušal čim dlje držati, da bi se v zadnjih krogih izognil dvoboju s Fabiem. Z drugim mestom, ki je zame kakor zmaga, saj sem z njim še povečal prednost v skupni razvrstitvi, sem izpolnil osnovni cilj, ki sem si ga zadal za Assen,« si je mel roke Marquez, potem ko se je še utrdil na vrhu seštevka, v katerem ima zdaj že 44 točk zaloge pred Andreo Doviziosom (Ducati).

Italijanski as se je moral tokrat sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom, tretje mu je zanesljivo izpred nosa speljal Quartararo, ki ga je na koncu od Viñalesa ločilo slabih deset sekund. A mladi Francoz, ki se je pred dvema tednoma v Montmelu pri Barceloni veselil krstne uvrstitve na zmagovalni oder v kraljevskem razredu motoGP, je bil spet nasmejan do ušes. »Dirka je bila res težka, toda prvič sem vozil v vodstvu in se drugič zapored zavihtel na zmagovalni oder, zato sem res vesel. Komaj že čakam naslednjo preizkušnjo v Nemčiji, upam, da si bo moja roka dotlej nekoliko opomogla od tokratnih naporov,« si je zaželel 20-letni Quartararo, medtem ko si je nedavno operirano desnico hladil z ledom.
 

Rossi jezno udaril po pesku


Italijanski veteran Valentino Rossi (Yamaha) bo poskušal preizkušnjo po padcu v petem krogu (na 11. mestu), po katerem je s stisnjeno pestjo jezno udaril po pesku, čim prej pozabiti. Kakor tudi njegov nekdanji moštveni tekmec Jorge Lorenzo (Honda), ki se je bil po grdem petkovem padcu, pri katerem si je zlomil šesto prsno vretence, prisiljen odpovedati nastopu na veliki nagradi Nizozemske.

V kategoriji moto2 je ciljno črto prvi prevozil Španec Augusto Fernandez (Kalex), v moto3 pa je bil najhitrejši Italijan Tony Arbolino (Honda). Že to nedeljo se bodo vsi skupaj naslednjič potegovali za točke svetovnega prvenstva – na Sachsenringu.

Komentarji: