Po Sébastienu Loebu kralj Sébastien Ogier

Francoz na zadnji postaji SP v Monzi tik pred Valižanom Evansom in osmim naslovom prvaka.
Fotografija: Sébastien Ogier je že odprl toyotin prtljažnik, da spakira nov naslov svetovnega prvaka. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Odpri galerijo
Sébastien Ogier je že odprl toyotin prtljažnik, da spakira nov naslov svetovnega prvaka. FOTO: Andreas Solaro/AFP

Glavni kandidat za naslov svetovnega prvaka, Francoz Sébastien Ogier (Toyota), je vodilni po drugem dnevu relija v Monzi, zadnje postaje sezone svetovnega prvenstva. Njegov moštveni kolega, Valižan Elfyn Evans (Toyota), edini, ki je še v igri za naslov prvaka, je drugi z zaostankom vsega 0,5 sekunde. Ogier na zadnji dirki sezone v Monzi lovi osmi naslov svetovnega prvaka. Od tega je oddaljen še tri nedeljske hitrostne preizkušnje. Danes je po petih brzincih znova prevzel vodstvo na reliju, čeprav znova ni pretirano tvegal. Sedemintridesetletni Francoz je bil danes najboljši v desetem in enajstem brzincu, osmega je dobil četrtouvrščeni Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), devetega pa Evans. V popoldanskem delu je z 12. hitrostno preizkušnjo najhitreje opravil Evans, 13. pa je pripadla Špancu Daniju Sordu (Hyundai).

»Dobiti tale reli ni ravno v našem načrtu. Ob koncu sem kar pošteno trpel, a opravil nekaj sprememb, kar se tiče pnevmatik,« je priznal Ogier. Že v petek je dejal, da ne bo tvegal vsega za 54. zmago v karieri. Pomembnejši je osmi naslov svetovnega prvaka. Po drugem dnevu ima Ogier tako vsega 0,5 sekunde naskoka pred Evansom. Tretje mesto pripada Sordu, ki zaostaja 27,4 sekunde, četrti je Neuville (+46,6), peti norveški Šved Oliver Solberg (Hyundai) pa zaostaja že 1:21,2 minute.

Evansa v lovu na prvi naslov prvaka zadnji dan čaka zahtevna naloga. Ogier ima namreč 204 točke, Evans pa 187 in če bo Francoz končal na enem od prvih treh mest na reliju v Monzi, bo postal svetovni prvak ne glede na uvrstitev Evansa. Doslej je Ogier šestkrat slavil med letoma 2013 in 2018 ter sedmič v lanski sezoni. Sezona svetovnega prvenstva v reliju se bo v nedeljo končala z zadnjimi 39,5 km oziroma tremi hitrostnimi preizkušnjami. Svetovni prvak bo predvidoma znan po power stageu okoli 12.30.

Komentarji: