Preskok za slovensko zgodovino?

Danes na gimnastičnem evropskem prvenstvu kvalifikacije za ženske.
Fotografija: Teje Belak zgolj finale ne zadovoljuje več. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Teje Belak zgolj finale ne zadovoljuje več. FOTO: AFP

Glasgow – Uvodni dan evropskih prvenstev sedmih panog, ki jih bosta gostila Glasgow in Berlin, bo že eden najpomembnejših za slovenski gimnastični del. Danes so namreč na sporedu ženske kvalifikacije, v katerih se bo naša reprezentanca sicer predstavila z ekipo, a glavna osredotočenost je jasna: preskok, na katerem imata tako Teja Belak kot Tjaša Kysselef možnosti za nedeljski finale.

Belakova bo nastopila še na bradlji in parterju, Kysselefova pa na bradlji in gredi, medtem ko bo Adela Šajn tekmovala na gredi in parterju ter Lucija Hribar na vseh štirih orodjih, a o tem, katero je glavno slovensko orodje, ni nobenega dvoma. Tjaša in Teja to dokazujeta že dlje časa, prva se je na EP doslej štirikrat prebila v finale, druga je dvakrat za las ostala brez, a je v tej sezoni pokazala in potrdila, da je osmerica v Glasgowu realen cilj. Če bi obe uspešno preskočili kvalifikacije, potem bi na nek način pisali zgodovino gimnastike v samostojni Sloveniji, saj bi imeli prvič na tekmovanju takšne ravni dve finalistki na istem orodju. Pred kratkim sta na sredozemskih igrah – kjer je seveda konkurenca neprimerljiva – na tem orodju osvojil srebrno (Tjaša) in bronasto kolajno.

Belakova in Kysselefova razumljivo na uvrstitev v finale gledata zelo različno, saj prvo zgolj to ne zadovoljuje več, druga pa si po dveh 9. mestih želi prebiti kvalifikacijski urok, toliko bolj, ker se je letos tudi razveselila prve zmage v svetovnem pokalu. Zgolj na eni tekmi se ni prebila v finale, na vseh ostalih je bila med najboljšo trojico. »Po dveh devetih mestih si tokrat res želim finale, ne nazadnje sem bila dvakrat prekratka le za eno mesto, ker pomeni, da je osmerica dosegljiva. Zame je to najpomembnejša tekma v sezoni, čeprav nas čaka letos še svetovno prvenstvo. Od sebe tu pričakujem največ,« pravi Kysselefova, ki jo takšna sezona navdaja z dodatno samozavestjo, saj ve, da zmore, na ta način pa je potem vse lažje.

»Pričakujem, da bom skoka izvedla, kot najbolje znam. S tem bom zadovoljna in upam, da bo to dovolj za finale. Od sebe si želim dati 200 odstotkov, ne bi pa si rada s tem naložila prevelikega pritiska,« je še dodala 25-letnica, ki si je želela za vrhunec nekoliko zvišati izhodiščno oceno, a ji je to preprečil zvin gležnja na začetku sezone.
 

Težji skok za finale


Z zvišanjem izhodiščne ocene pa se še vedno bori Belakova, ki se je poškodovala tik pred domačo tekmo svetovnega pokala v Kopru, tedaj že obupala nad težjim skokom, a zadnji tedni so vendarle vlili novo upanje. Težji skok pa je seveda pogoj, da lahko razmišlja o kolajni. »Poškodbe so se zdaj umirile, kazalo je veliko slabše, kot je zdaj. Težava je plavajoči košček v gležnju. Ko ta miruje, je vse v redu, ko se premakne, pa mi gleženj oteče in bolečine so hude. Upam, da bo zdržal do konca EP,« si je zaželela Belakova, ki za sabo nima takšne sezone, kot bi si želela, saj je nastopala bolj malo, na stopničkah pa na tekmah svetovnega pokala oziroma izziva ni stala.

Na EP se je sicer doslej najbolj približala kolajni leta 2013 v Moskvi, ko je bila četrta, medtem ko je bila v Montpellieru 2015 osma, Bernu 2016 šesta in lani v Cluju sedma. »Ne bom rekla, da mi še en finale nič ne pomeni, seveda bi bila vesela, a želim si nekaj več in to je pač kolajna. Zdaj sem najbližje temu, da na tekmi izvedem težji skok, ki ga že dolgo obljubljam. Z lažjim je oder za zmagovalke nedosegljiv, seveda pa lahko tudi težjega opravim slabo in bo na koncu ocena še slabša, a res želim poizkusiti. V kvalifikacijah sicer še ne, v finalu pa, seveda pa upam, da se najprej vanj sploh uvrstim,« razmišlja naša najuspešnejša telovadka, ki je imela sicer na uradnem treningu nekaj težav z zelo trdo desko.

Kvalifikacije bodo danes potekale ves dan, Slovenke pa bodo nastopile že v prvi skupini (od 11. ure do 12.50). Zadnja bo končala ob 21.50.

Komentarji: