Prvak Gajser v Francijo, nato v Maribor

V nedeljo bo v Franciji predzadnja dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu, Tim Gajser si je že zagotovil naslov. Čez teden dni sprejem na Trgu svobode.
Fotografija: Tim Gajser se je na Finskem veselil petega naslova svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser se je na Finskem veselil petega naslova svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing

Konec tedna se bo v francoskem St. Jean d'Angelyju odvila predzadnja dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. V elitnem razredu MXGP neznank ni več, Tim Gajser si je že privozil peti naslov svetovnega prvaka in četrtega v tem razredu, tako da bo lahko v Franciji nastopil povsem neobremenjeno. V razredu MX bo nastopil Jan Pancar.

Gajser je pred šestimi dnevi na Finskem predčasno osvojil naslov svetovnega prvaka za leto 2022 in postavil piko na i sezoni, v kateri je prevladoval in je bilo le vprašanje časa, kdaj bo tudi v praksi potrdil veliko prednost v skupnem seštevku. Švicar Jeremy Seewer, ki je imel edini še možnosti, da bi prehitel Slovenca, zdaj zaostaja 104 točke.

Tim Gajser je najboljši na svetu. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser je najboljši na svetu. FOTO: Honda Racing

Po dirki na Finskem je lahko Gajser že slavil s svojo ekipo, obenem pa je uspeh pomenil tudi, da bo lahko na preostalih dveh postajah sezone nastopil povsem sproščeno. Na nekaj zadnjih dirkah se je namreč vendarle videlo, da vodilni v seštevku SP čuti pritisk in ni več kazal vrhunske forme iz prvega dela borbe za SP. A je vseeno pridno zbiral točke, kar je ob prednosti iz prvega dela zadoščalo, da je že sredi avgusta potegnil črto pod sezono.

Svežemu svetovnemu prvaku bo verjetno ustrezala tudi trda podlaga, bolj kot mehka na Finskem, kjer se ni najbolje znašel. Tako bo lahko lovil deveto zmago v sezoni in ponovitev uspeha s tega prizorišča iz leta 2019, ko je tekmovanje SP doslej zadnjič gostovalo v St. Jean d'Angelyju. Takrat je v razredu MX2 slavil Španec Jorge Prado, zdaj eden od tekmecev Gajserja v elitnem razredu.

V razredu MX2 je na zadnjih dirkah dobro formo kazal slovenski predstavnik Jan Pancar. Čeprav tudi on ni ljubitelj mivkastih prog, je na Finskem iztržil 11. mesto, v Franciji pa na ljubši tri podlagi računa še na kaj več. V seštevku je sicer pred predzadnjima dirkama sezone 2022 na 12. mestu z 224 točkami, vodi Belgijec Jago Geerts s 676 točkami. V tem razredu se obeta napet boj za svetovnega prvaka do konca, saj je povsem blizu Francoz Tom Vialle s 661.

Tim Gajser ima 104 točke prednosti pred drugim Seewerjem. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser ima 104 točke prednosti pred drugim Seewerjem. FOTO: Honda Racing

Prva vožnja elitnega razreda MXGP se bo v nedeljo začela ob 14.15, druga ob 17.10, v MX2 pa bosta vožnji na sporedu uro prej.

Po dirki v Franciji bo zadnja preizkušnja SP 2022 4. septembra v turškem Afyonkarahisarju. Že prej, naslednji petek, pa Gajserja čaka še prijetna obveznost v domovini, sprejem, ki ga zanj pripravlja slovenska krovna zveza AMZS: navijači bodo lahko svetovnega prvaka pozdravili 26. avgusta ob 18. uri na Trgu svobode v Mariboru. Na tamkajšnjem letališču bi lahko bila v prihodnji sezoni dirka za VN Slovenije, ki bi bila češnja na torti kariere Tiga243.

Preberite še:

Komentarji: