Razočaran, ker je spet ostal brez stopničk

Jeffrey Herlings se je po zlomu ključnice in operaciji vrnil v MXGP z deveto zmago v sezoni. Tim Gajser četrti.
Fotografija: Tim Gajser je dirko v Indoneziji končal tik pod stopničkami, v nedeljo ga čaka še ena azijska preizkušnja, nato pa vrnitev v Evropo. FOTO: Honda HRC
Odpri galerijo
Tim Gajser je dirko v Indoneziji končal tik pod stopničkami, v nedeljo ga čaka še ena azijska preizkušnja, nato pa vrnitev v Evropo. FOTO: Honda HRC

Ljubljana – Z zelo atraktivno dirko je postregla VN Indonezije na otoku Bangka. Motokrosistom v elitnem MXGP letos ni nagajalo vreme, ki je krojilo lansko premierno izvedbo na novi progi v Pangkal Pinangu. Preizkušnjo so zaznamovali dvoboji na nož v ospredju, odvijali so se kot po tekočem traku. Tim Gajser je dirko končal tik pod stopničkami.

Na štartu je bilo za približno tretjino manj voznikov, saj v Indonezijo zaradi oddaljenosti in stroškov niso odpotovali vsi, ki tekmujejo v MXGP, med njimi tudi slovenski dirkač Klemen Gerčar, ki nastopa le na evropskih prizoriščih. V konkurenci pa ni manjkal nihče od največjih adutov sezone.

Med tekmece se je po zlomu ključnice in reber vrnil vodilni v svetovnem prvenstvu Jeffrey Herlings. Dobra dva tedna sta minila, odkar je moral na operacijsko mizo. A najboljšega dirkača v sezoni poškodba ni ustavila. Zdi se, da ne pozna ovir, po prisilnem počitku je med konkurenco spet močen, odločen, uspešen in težko ulovljiv. Dobil je kvalifikacije, na dirki pa se veselil še devete letošnje zmage.
 

V troboju tudi Gajser


V prvi vožnji se je Herlings še soočal z nekaj težavami in tipal, do kod zmore, a kljub vsemu je osupnil z drugim mestom. Boljši od Nizozemca je bil le njegov največji tekmec Antonio Cairoli. V drugi vožnji pa as, ki se vrača po bolniški odsotnosti, ni varčeval z močmi, s Cairolijem sta si na koncu izmenjala položaja. Prav druga vožnja je bila izjemno napeta, postregla je s tesnimi dvoboji in prehitevanji, ki jim ni bilo videti konca, prav zato je bila zelo zahtevna in naporna – tudi za slovenskega šampiona Gajserja, sicer šestega s sobotnih kvalifikacij.

Po četrtem mestu v prvi vožnji je Haložan v drugi izvlekel odličen štart, bil je drugi, hitrejši je bil zgolj Cairoli. V uvodnih minutah so Gajser, Cairoli in Herlings postregli s trobojem. Vsak je izkusil vodstvo, najkrajši čas je najugodnejši položaj zasedal prav Gajser, ki se je s Cairolijem nato izmenjeval na drugem in tretjem mestu. Herlings je med njunimi dvoboji pobegnil naprej in si zagotovil varno prednost. Gajser se je v nadaljevanju, ko je Cairoli lovil samo še vodilnega Herlingsa, dvobojeval z Romainom Febvrejem za tretje mesto. Francoz ga je prehitel, pa mu je Gajser vrnil, a na koncu je bil dirkač na yamahi uspešnejši od slovenskega voznika na hondi.
 

Napake, padec, razočaranje


Cairoli, ki v prvenstvu lovi Herlingsa zavoljo želenega desetega naslova svetovnega prvaka, je delal napake, deloval je živčno, tudi padec je bil neizbežen. Pravzaprav dva. Najbolj dramatično je bilo namreč v zadnji minuti redne dirke, ko je najprej padel vodilni Herlings, kar je izkoristil drugouvrščeni Cairoli, nato pa je na tleh končal še Sicilijanec, pri čemer je izgubil zavoro in si poškodoval roko, tedaj pa je mimo njega švignil izčrpani nizozemski tekmec. V seštevku obeh voženj sta imela enako število točk, a je zaradi boljšega rezultata v drugi zmagal Herlings.

»Govoril sem, da bom dirkal pametno in bil pazljiv. Motor je bil izjemno pripravljen, uspelo mi je priti na mejo svojih zmožnosti in pri tem mi celo ni povsem zmanjkalo sape. Čudovito se je vrniti z zmago,« je povedal Herlings, ki ima pred Cairolijem (na podelitvi je imel roko obloženo z ledom) v prvenstvu 12 točk prednosti.

Tudi Febvre in Gajser sta imela enak točkovni izkupiček, a je zaradi slabše uvrstitve v drugi vožnji v primerjavi s Febvrejem Gajser ostal brez stopničk. »V drugi vožnji sem skušal držati stik s Herlingsom in Cairolijem, a sem delal napake in padel. Febvre me je potem prehitel, vedel sem, da moram pred njega, če hočem dirko končati na stopničkah. Prehitel sem ga, nato pa izgubil ritem, spet delal napake, nisem ga več mogel ujeti. Razočaran sem, ker sem ostal brez zmagovalnega odra, vendar je nova priložnost že kmalu pred nami,« je razmišljal Gajser, ki je v skupnem seštevku napredoval na peto mesto.

Motokrosisti ostajajo v Indoneziji, naslednja dirka bo v nedeljo v Semarangu.

Komentarji: