Ruski atleti na CAS po preklic suspenza

Predsednik IAAF Sebastian Coe: Preklic suspenza RUSADA je bil eden od pogojev, ostajata še dva, ki ju mora Rusija izpolniti.
Fotografija: Pri IAAF se bodo tega vprašanja dotaknili na prihodnjem zasedanju decembra. FOTO: Eric Gaillard/Reuters
Odpri galerijo
Pri IAAF se bodo tega vprašanja dotaknili na prihodnjem zasedanju decembra. FOTO: Eric Gaillard/Reuters

London – Zaradi pred dnevi preklicane kazni, ki jo je Svetovna protidopinška agencija (WADA) izrekla ruski podružnici (RUSADA), so bili ruski atleti v triletnem tekmovalnem suspenzu, zdaj pa – kot poročanje britanskega časnika Times povzema STA – zahtevajo, da se jim kazen predčasno konča. Prvi mož ruske atletike Dmitrij Šljatkin je predsedniku Mednarodne atletske zveze (IAAF) Sebastianu Coeju poslal pismo z namero primer predstaviti tudi na Mednarodnem športnem arbitražnem razsodišču (CAS) v Lozani.


Primer vložili na CAS


Šljatkin zatrjuje, da razlogi, zaradi katerih je bila ruska atletika suspendirana od novembra 2015, ne veljajo več. WADA je kazen izrekla po odkritju, da je RUSADA načrtno delovala in pomagala športnikom pri prikrivanju dopinških grehov. »Ker je bil razlog za suspenz ruske atletske zveze enak razlogom WADA, se na IAAF obračamo s prošnjo, naj čim prej prekine suspenz. Medtem bomo mi poskrbeli za zaščito pravic naših športnikov, zato smo že danes primer vložili na CAS,« je poudaril Šljatkin.


Še dva pogoja


IAAF se bo, kot je sporočila za časnik Times, tudi v prihodnje borila za športnike, ki si ne pomagajo s prepovedanimi sredstvi. Coe je pojasnil, da mora Rusija kljub odločitvi WADA izpolniti še dva pogoja, da se bodo lahko njeni atleti vrnili na tekmovanja, pri IAAF se bodo tega vprašanja dotaknili na prihodnjem zasedanju decembra: »Preklic suspenza RUSADA je bil eden od pogojev, ostajata še dva: da ruske oblasti priznajo, da so vedele za prikriti doping, in dovolijo dostop do rezultatov testiranj med letoma 2011 in 2015. Na tej podlagi se bomo lahko odločili za nadaljnje postopke.«
 

Preberite še:

Komentarji: