Slovenska alpinista v Patagoniji premagala »Mir«: 38 ur efektivnega plezanja in dva bivaka

Smer jima je ponudila izkušnjo v najstrmejši alpski steni, ki sta jo sploh kdaj plezala. Odlično bero slovenskih vzponov sta začela že David Debeljak in Gašper Pintar s ponovitvijo smeri Titanic v Torre Eggerju.
Fotografija: Luka Krajnc in Luka Lindič na vrhu St. Exupéryja po preplezani novi smeri Mir. FOTO: Luka Krajnc in Luka Lindič 
Odpri galerijo
Luka Krajnc in Luka Lindič na vrhu St. Exupéryja po preplezani novi smeri Mir. FOTO: Luka Krajnc in Luka Lindič 

Celjska alpinista Luka Krajnc in Luka Lindič sta iz Argentine sporočila, da jima je na odpravi v Patagoniji med 21. in 23. februarjem uspelo preplezati 500-metrsko prvenstveno smer Mir v jugovzhodni steni St. Exupéryja, kar je od njiju zahtevalo 38 ur efektivnega plezanja in dva bivaka.

Smer jima je ponudila začinjeno izkušnjo v najstrmejši alpski steni, kar sta jih sploh kdaj plezala. Odlično bero letošnjih slovenskih vzponov v Patagoniji sta začela že David Debeljak in Gašper Pintar s ponovitvijo smeri Titanic v Torre Eggerju, Pintar je preplezal tudi smer Supercanaleta v Fitz Royu.

»V smeri sva poskušala že ob prvem oknu lepega vremena, a drugi dan zaradi težavnosti stene ter za najino opremo in razmišljanje prevelike stopnje tveganja obrnila ter odnesla vse stvari v dolino. A po nekaj dneh počitka v dolini nama previsna stena, skozi katero sva zaslutila prehod, ni dala miru. Odločila sva se, da nabereva več opreme in ob naslednjem oknu ponovno poskusiva,« sta iz El Chaltena sporočila alpinista.

Devetnajstega februarja sta s težkimi nahrbtniki kljub novemu snegu ponovno šest ur dostopala mimo jezera Laguna Sucia proti cilju ter na zadnji skalni rami prebila kratko noč. Dvajsetega februarja sta prečila ledenik in vstopila v steno, preplezala dvanajst znanih raztežajev in prvič bivakirala. Naslednji dan sta zagrizla v nepoznani previsni del stene in po nekaj borbe in negotovosti našla neverjeten prehod skozi najstrmejši del.

Luka Lindič v prvenstveni smeri Mir v JV steni St. Exupéryja. FOTO: Luka Lindič 
Luka Lindič v prvenstveni smeri Mir v JV steni St. Exupéryja. FOTO: Luka Lindič 


»Ta dan sva v dvanajstih urah preplezala zgolj pet raztežajev, se pridružila smeri Le Petit Prince in drugič bivakirala. Tretji dan sva nadaljevala po omenjeni smeri do sedla in po zahodni steni splezala skupno šest raztežajev do vrha St. Exupéryja. Sestopila sva po Italijanski smeri, ponoči dosegla šotor na skalni rami in utrujena, a izpolnjena padla vanj. Peti dan sva z vso opremo sestopila v dolino.«

V Slovenijo se vračata čez teden dni. »Smer je ponudila začinjeno izkušnjo v najstrmejši alpski steni, ki sva jo sploh kdaj plezala,« sta še dodala po sporočilu za javnost, ki so ga posredovali s Planinske zveze Slovenija (PZS). V smeri sta leta 1994 poskušala Argentinca, Galgo in Horacio Gratton, a po sedmih raztežajih obrnila.

V spodnjem delu nove smeri Mir FOTO: Luka Lindič
V spodnjem delu nove smeri Mir FOTO: Luka Lindič


Mir, ker jima smer ni dala miru


Smer Mir sta za prvenstveno izbrala, ker sta v tej steni poskusila že ob prvem vremenskem oknu in obrnila, a jima smer v dolini ni dala miru, drugi razlog pa je bil ta, ker sta bila vse dni sama in sta plezala v miru, medtem ko je bila v popularnih smereh gneča.

Krajnc in Lindič sta že večkrat plezala v Patagoniji, leta 2015 tudi na skupni odpravi, ko so skupaj s Tadejem Krišljem opravili vzpon na Cerro Torre po jugovzhodnem razu in čez greben Adel, naveza Kranjc-Krišelj pa je takrat preplezala tudi prvenstveno smer Blockbuster v zahodni steni Mojon Roja, leta 2013 pa še prvenstveni smeri The Real Kekec v Fitz Royu in Dulce de Leche v El Mochu ter opravila drugo ponovitev jugovzhodnega raza v Cerro Torreju po odstranitvi svedrovcev.

Mir, nova prvenstvena smer Krajnca in Lindiča v Patagoniji FOTO: Luka Krajnc
Mir, nova prvenstvena smer Krajnca in Lindiča v Patagoniji FOTO: Luka Krajnc


»Letošnjo patagonsko sezono je močan veter odnašal bolj v ledno plezanje, a sta Luka vseeno stisnila odlično novo smer v izredno strmi jugovzhodni steni Aguje Saint-Exupéry in sklenila odlično bero letošnjih slovenskih vzponov v Patagoniji, katere velik delež sta prispevala tudi David Debeljak in mladi Gašper Pintar,« je letošnje dosežke slovenskih alpinistov v Patagoniji ocenil poznavalec, vrhunski alpinist Silvo Karo.

David Debeljak (AO PD Rašica) in Gašper Pintar (AO PD Ljubljana Matica) sta (plezalno) leto prav tako začela v Patagoniji, kjer sta dobro izkoristila vremensko okno in v začetku februarja opravila ponovitev smeri Titanic (A0, 7a, M5, WI4, 950 m) na markantni stolp Torre Egger. 

David Debeljak in Gašper Pintar na vrhu Aguje Poincenot FOTO: David Debeljak
David Debeljak in Gašper Pintar na vrhu Aguje Poincenot FOTO: David Debeljak


»Epsko huda smer na verjetno najbolj ikoničen vrh daleč naokoli, vsekakor prava izbira glede na vreme in pogoje za plezanje. Mešanica strme, spodobno težke skale in lednih raztežajev, pa nekaj ledu v pokah in snežne gobe na vrhu,« je vtise strnil Debeljak, Pintar pa je v začetku januarja v navezi s Francozoma Damienom in Benoîtom preplezal tudi smer Supercanaleta v Fitz Royu (TD+ VI/5, 1500 m), so še zapisali pri PZS.

Preberite še:

Komentarji: