Super srečni Tim Gajser drugič svetovni prvak v MXGP (FOTO)

Slovenski as na Hondinem motorju si je že v prvi vožnji dirke v Imoli kljub padcu zagotovil naslov najboljšega. Na koncu tretji na VN Italije.
Fotografija: Tim Gajser je postal svetovni prvak v razredu MXGP. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Tim Gajser je postal svetovni prvak v razredu MXGP. FOTO: Matej Družnik

Kot je bilo mogoče pričakovati, je bila v Imoli slovenska veselica. Tim Gajser je v prvi vožnji dirke za VN Italije v razredu MXGP (450 ccm) osvojil peto mesto, kar je bilo dovolj, da je že drugič postal svetovni prvak v elitnem razredu motokrosa. Za skupno zmago bi mu namreč zadoščalo že osmo mesto.

V drugi vožnji je bil drugi in je na koncu je osvojil tretje mesto. Obakrat je zmagal Glenn Coldenhoff iz Nizozemske. Gajser, ki vozi na hondi, je naslovu v MX2 (2015) in MXGP (2016) dodal še tretji veliki uspeh. V prvi mu je boj za zmago preprečil padec.

Navijači so ves čas spodbujali Tima Gajserja. FOTO: Matej Družnik
Navijači so ves čas spodbujali Tima Gajserja. FOTO: Matej Družnik

 

Kar 183 točk prednosti


Dvaindvajsetletni Haložan bo tudi v prihodnji sezoni vozil za Hondino tovarniško ekipo. Do konca sezone so še tri dirke. Gajser ima 664 točk, drugi Jeremy Seewer iz Švice je pri 481, tretji Gauthier Paulin iz Francije 440. Prejšnja svetovna prvaka Antonio Cairoli in Jeffrey Herlings sta sezono predčasno sklenila zaradi poškodb.

Prvo vožnjo je v Imoli, kjer se je zbralo ogromno navijačev iz Slovenije, dobil Coldenhoff, Gajser je po padcu osvojil peto mesto.

Tim Gajser je bil drugič najboljši med elito. FOTO: Matej Družnik
Tim Gajser je bil drugič najboljši med elito. FOTO: Matej Družnik


Najboljša sezona, najboljša ekipa


»Bilo je noro, neverjetno hiter sem bil. Nisem imel najboljšega štarta, ampak prebil sem se na drugo mesto. Hotel sem zmagati, v želji pa sem storil napako. Tri, štiri kroge sem potreboval, da sem spet ujel ritem in končal peti,« je dirko pokomentiral Gajser in nadaljeval: »Super srečen sem. Ne bi si mogel želeti boljše sezone in boljše ekipe okrog mene.«

Tim Gajser in njegov brat Nejc sta takole čakala na štart dirke. FOTO: Matej Družnik
Tim Gajser in njegov brat Nejc sta takole čakala na štart dirke. FOTO: Matej Družnik


Gerčarju prva točka


V drugi vožnji je Gajser štartal nekoliko bolje. S šestega mesta se je prebil na tretje, pozneje pa sta se s Seewerjem borila za drugo mesto. Gajserju je drugi napad uspel in na koncu je zanesljivo prišel v cilj kot drugi. Tako si je še na 14. dirki sezone vsaj v eni vožnji privozil stopničke. S tem si je zagotovil tudi skupno tretje mesto na dirki VN Italije, ki si jo je ogledal tudi italijanski dirkač v motoGP Andrea Dovizioso.

Tim Gajser je imel ob progi veliko podporo navijačev. FOTO: Matej Družnik
Tim Gajser je imel ob progi veliko podporo navijačev. FOTO: Matej Družnik


»Ponoči nisem veliko spal. Po prvi vožnji sem bil utrujen, ni bila slaba, a sem naredil napako. V drugi sem štartal dobro, počutil sem se bolje. Zelo sem vesel in hvala mojim navijačem, ki so neverjetni,« je bil v cilju po drugi vožnji nasmejan Gajser.

Skupno drugo mesto je z drugim in tretjim mestom osvojil Seewer, ki utegne v prihodnji sezoni postati Gajserjev moštveni kolega. Klemen Gerčar je bil v drugi vožnji 20. (v prvi 22.) in je osvojil prvo točko v sezoni.

V MX2 je tudi drugo vožnjo in tako VN Italije dobil Španec Jorge Prado (KTM). Jan Pancer (Yamaha) je po desetem mestu v prvi vožnji v drugi osvojil 20. mesto in eno točko, skupno je zasedel 16. mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v letošnji sezoni.

VN Italije je dobil Glenn Coldenhoff. FOTO: Matej Družnik
VN Italije je dobil Glenn Coldenhoff. FOTO: Matej Družnik


Čez teden Švedska


Po koncu VN Italije so progo pleplavili navdušeni slovenski navijači. Gajser je na svoji 69. dirki med elito že 45. stal na zmagovalnem odru. V karieri ima 19 zmag, 16 v MXGP, devet jih je zbral v tej sezoni. Na koledarju so še Švedska (25. t. m.), Turčija in Kitajska.V Imoli se je plesalo po slovenskih notah. FOTO: Matej Družnik
V Imoli se je plesalo po slovenskih notah. FOTO: Matej Družnik


Dirka za SP v Imoli – MXGP: 1. Coldenhoff (Niz, ktm) 50, 2. Seewer (Švi, yamaha) 42, 3. Gajser (Slo, honda), 4. Paulin (Fra, yamaha) oba po 38, 5. Jonass (Lat) 31, 22. Gerčar (Slo, oba husqvarna) 1; MX2: 1. Prado (Špa, KTM) 50, 16. Pancar (Slo, yamaha) 12; skupno – MXGP: 1. Gajser 664 – svetovni prvak, 2. Seewer 481, 3. Paulin 440, 51. Gerčar 1; MX2: 1. Prado 694, 28. Pancar 34.

Preberite še:

Komentarji: