Tek na mestu z dvigovanjem pet zadaj

Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 10 nizov, ki trajajo po 30 sekund.
Fotografija: Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 10 nizov, ki trajajo po 30 sekund. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 10 nizov, ki trajajo po 30 sekund. FOTO: Delo


 

Vaja 1


Vaja 1. FOTO: Darjan Spudić
Vaja 1. FOTO: Darjan Spudić

Tečete na mestu z dvigovanjem pet zadaj, do pravega kota v kolenih. Roke sproščeno sledijo gibanju nog. Aktivnost izvajate 30 sekund. Po Borgovi lestvici, ki jo vidite v desnem kotu, vam mora vaja predstavljati srednji napor, torej 13. ali 14. stopnjo. To pomeni, da je vaša zadihanost taka, da lahko tvorite le posamezne kratke stavke ali besede. Če je vaja za vas prelahka, in niste dovolj zadihani, izberete naslednjo vajo.


Vaja 2


Vaja 2. FOTO: Darjan Spudić
Vaja 2. FOTO: Darjan Spudić

Vajo otežite s tem, da med tekom višje dvigujete pete (lahko do dotika zadnjice). Roke sproščeno sledijo gibanju nog. Če tudi pri tej vaji ne postanete dovolj zadihani in ste še vedno sposobni zraven peti ali govoriti daljše stavke, potem izberete naslednjo vajo.


Vaja 3


Vaja 3.1. FOTO: Darjan Spudić
Vaja 3.1. FOTO: Darjan Spudić
Vaja 3.2. FOTO: Darjan Spudić
Vaja 3.2. FOTO: Darjan Spudić
Med tekom z visokim dviganjem pet, kot pri prejšnji različici, premikate roke iz predročenja v odročenje. Roke so iztegnjene, vzporedne s tlemi, palci so obrnjeni navzgor. Ramen ne dvigujete.


Nasvet


Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 10 nizov, ki trajajo po 30 sekund. Med nizi ne počivate, ampak korakate na mestu 30 sekund. V tem času je občutenje napora med 11. in 12. stopnjo, kar pomeni nizek napor po Borgovi lestvici.

Preberite še:

Komentarji: