Na dobrodelni gala prireditvi tudi Bach, Čeferin, Bubka, ...

Predsednik MOK se je v kajakaškem centru v Tacnu srečal s športniki, kandidati za olimpijske igre v Tokiu.
Fotografija: Thomas Bach je obiskal slovenske kandidate za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Thomas Bach je obiskal slovenske kandidate za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. FOTO: Leon Vidic/Delo

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach je enodnevni obisk Slovenijo končal z dobrodelnim dogodkom Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), na katerem šest let zbirajo denarna sredstva za Fundacijo Miroslava Cerarja za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij. Mok ji je nakazal 50.000 ameriških dolarjev.

Tradicionalni gala večer fundacije je neposredno prenašala Televizija Slovenija. Eden izmed osrednjih rekvizitov je bila rumena majica, s katero je prišel v cilj in jo je podpisal zmagovalec kolesarske dirke po Franciji Tadej Pogačar. Šla bo na dražbo na radiu Slovenija za novo akcijo OKS, za botrstvo mladih športnikov.


Čeferin: Lahko rečem, da naslednje leto euro bo


Na tem dogodku so bili ob številnih nekdanjih in sedanjih slovenskih športnikov prisotni visoki gostje. Med drugimi sta prišla tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefe) Aleksander Čeferin in nekdanji ukrajinski atletski zvezdnik in pozneje športni funkcionar Sergej Bubka.

Med povabljenimi na dobrodelni gala dogodek je bil tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Med povabljenimi na dobrodelni gala dogodek je bil tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters


»Če bi me kdo januarja vprašal za usodo letošnjega evropskega prvenstva v nogometu, bi upal staviti karkoli, da prvenstvo nedvomno bo. Potem se je vse spremenilo. Sedaj lahko rečem, da EP naslednje leto bo, lahko pa bo prišlo še do kakšnih prilagoditev. Takih, da gredo potem stvari na bolje, je bilo letos že zelo veliko,« je dejal Čeferin.

Bach je Čeferinu ob tej priložnosti predal skrbništvo nad Cerarjevo fundacijo za eno leto. »Aleksander je človek, ki vidi stvari širše, prek nogometnih in športnih okvirov, ter je zato prava oseba za prevzem skrbništva nad fundacijo,« je menil predsednik globalnega olimpijskega gibanja.


Gotovo športniki čutite izjemno in nedeljeno podporo vse nacije


Thomas Bach se je v kajakaškem centru v Tacnu pri Ljubljani srečal s slovenskimi športniki, kandidati za olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto, že prej ga je sprejel prvi mož OKS Bogdan Gabrovec. »Slovenija je majhna država, ampak velikan v športu,« je zatrdil. Dopoldanske pogovore pri predsedniku vlade Janezu Janši je ocenil kot uspešne.

Thomas Bach je obiskal kajakaški center v Tacnu. FOTO: Uroš Hočevar
Thomas Bach je obiskal kajakaški center v Tacnu. FOTO: Uroš Hočevar


Ponovno je zatrdil, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da prihodnje leto pripravijo OI, prestavljene iz letošnjega leta zaradi pandemije novega koronavirusa, četudi še vedno velja po svetu veliko potovalnih omejitev, karanten, različnih pogojev za treninge in tekmovanja.

Slovenskim olimpijcem, od 116 kandidatov za OI se jih je zbralo nekaj manj kot 50 iz 14 različnih športnih panog, je zagotovil, da bo v japonski prestolnici nared tako olimpijska vas kot tekmovališča. Mok ta čas skupaj z organizacijskim odborom in japonsko vlado pripravljajo različne scenarije izvedbe iger, tako kar se tiče prisotnosti gledalcev kot pogojev pred in med igrami za priprave in nemotena tekmovanja športnikov.

Thomasa Bacha je sprejel tudi prvi mož OKS Bogdan Gabrovec. FOTO: Marko Feist
Thomasa Bacha je sprejel tudi prvi mož OKS Bogdan Gabrovec. FOTO: Marko Feist


»Slovenija je majhna država, po velikosti in po števili prebivalstva, ampak je ne glede na to pravi gigant v mednarodni športni konkurenci, fenomen tako v zimskih kot poletnih, posamičnih in ekipnih športih. Gotovo športniki čutite izjemno in nedeljeno podporo vse nacije. Trenerji so ključ do uspeha, tu ste izjemni, prav tako imate potrebne objekte za tekme in treninge,« je uvodoma dejal Bach.

Med prisotnimi športniki so bili tudi nosilci medalj iz evropskega prvenstva konec prejšnjega tedna v Pragi, ki so se pred srečanjem spustili po tacenskih brzicah.

Preberite še:

Komentarji: