Tina Šutej bronasta na SP v Beogradu

V skoku s palico je zaostala le za Američankama Sandi Morris in Katie Nageotte.
Fotografija: Tina Šutej je dosegla nov velik uspeh. FOTO: Andrej Isaković/AFP
Odpri galerijo
Tina Šutej je dosegla nov velik uspeh. FOTO: Andrej Isaković/AFP

Tina Šutej je na dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki v Beogradu osvojila bronasto kolajno v skoku s palico s 4,75 metra. Naslov je s 4,80 m ubranila Američanka Sandi Morris, srebro je pripadlo njeni rojakinji Katie Nageotte. Olimpijska zmagovalka iz Tokia 2020 je tako kot Šutejeva skočila 4,75 m.

Triintridesetletna Šutejeva, srebrna z lanskega dvoranskega evropskega prvenstva v poljskem Torunu, je za Slovenijo na dvoranskih SP osvojila šesto kolajno, zlate v tej zbirki še ni. Srebrne so bile Britta Bilač v skoku v višino leta 1995 v Barceloni, Jolanda Čeplak na 800 m 2004 v Budimpešti, Marija Šestak, vodja slovenske ekipe tokrat v Beogradu, pa v troskoku leta 2008 v Valencii.

Tretji sta bili Brigita Bukovec na 60 m ovire leta 1995 v Barceloni in Jamajčanka Merlene Ottey na 60 m leta 2003 v Birminghamu. Bukovčeva in Čeplakova sta bili tokrat med gledalci v beograjski Stark areni.

Članica celjskega Kladivarja je za pet centimetrov zaostala za svojim slovenskim rekordom. FOTO: Oliver Bunić/AFP
Članica celjskega Kladivarja je za pet centimetrov zaostala za svojim slovenskim rekordom. FOTO: Oliver Bunić/AFP

»Zadovoljna sem s kolajno. Dosegla sem jo skorajda tako, kot bi tekmovala doma. Veliko je bilo v zeleno oblečenih naših navijačev in tudi sicer sem čutila podporo s tribun. Po začetnih višinah, ko sem letvico podirala, sem zadovoljna, da sem se zbrala na 4,70 m, kar je bilo ključno v boju za zmagovalni oder,« je bila zadovoljna Šutejeva, ki je 5. marca v Rouenu izboljšala svoj slovenski rekord.

Preskočila je 4,80 metra in za pet centimetrov prekosila prejšnji najboljši dosežek. Začetno višino tega SP, 4,40 m, je izpustila, tako kot tudi druge favoritinje. Nato so atletinje skakale na 4,45 m, kjer je bila Slovenka visoko nad letvico, a se je je dotaknila s palico, kljub temu pa je uspešno opravila prvi tekmovalni poskus.

Navdušenje v dvorani pri 4,70 m

Na 4,60 m je Šutejeva zaradi polfinalnega teka na 60 m dolgo čakala na nastop, potem pa letvico podrla. Višino 4,70 m je prva zmogla Morrisova, sledil je uspešen prvi Nageottove, Šutejevi pa je uspelo v tretjem poskusu in doživela navdušenje v dvorani, saj je imela zelo veliko podporo. Takrat je bilo že jasno, da je osvojila najmanj bron.

Za žlahtnejše odličje se je merila z Američankama, kar je bilo po izidih sezone pričakovati že pred SP. Izjemni tekmovalki iz ZDA sta v tej sezoni pred SP tako kot Šutejeva že preskočili 4,80 m in ta trojica je bila najboljša med vsemi udeleženkami prvenstva.

Slovenska atletinja je v prvem poskusu preskočila 4,75 m, a tudi obe Američanki. Članica celjskega Kladivarja je nato skakala na višini slovenskega rekorda. Na 4,80 m je Morrisova v tretjem skoku prevzela vodstvo in na prvem mestu tudi ostala, saj Šutejevi in Nageottovi niti v tretjih skokih nista preskočili 4,80 m. Morrisova je sama ostala na 4,90 m, kjer je bila trikrat neuspešna.

Komentarji: