Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Tjaša in Sašo za ohranitev tradicije

Kysselefova v Kopru tretja na preskoku, Bertoncelj pa na konju
4. 6. 2018 | 06:00
3:26
Odkar Slovenija od leta 2005 neprestano gosti tekme svetovnega pokala (izziva) v športni gimnastiki, se domači telovadci vedno uvrščajo na stopničke zmagovalnega odra. Tradiciji se niso izneverili niti tokrat v koprski Bonifiki, kjer sta zanje (pričakovano) poskrbela Tjaša Kysselef na preskoku in Sašo Bertoncelj na konju z ročaji.

V 14 letih – od Maribora prek Ljubljane do zdaj Kopra – se Slovenci šele drugič niso razveselili nobene zmage. Če so jih nekoč dosegali serijsko, so v sezoni 2015 prvič ostali brez nje, ko se je najvišje, na 2. mesto v Stožicah na preskoku prebila Teja Belak. Tokrat sta se Kysselefova in Bertoncelj povzpela stopničko nižje, pri čemer je bilo že pred tekmo jasno, da je najvišja zelo, zelo težko dosegljiva, bržčas kar nedosegljiva, kar se je potrdilo tudi v finalu.

Kysselefova je prvi skok opravila odlično, pri drugem pa pri doskoku z eno nogo prestopila, kar se kaznuje z odbitkom desetinke točke, ker so jo sodnice najprej kaznovale za prestop z obema nogama (tri desetinke), je sprva ob koncu zasedala celo 5. mesto, ker je bilo za slovenski tabor razočaranje, po pritožbi pa je z oceno 13,750 poskočila med najboljšo trojico. S tem je izpolnila cilj, ki ga je javno zastavil slovenski selektor Andrej Mavrič, saj je po odlični sezoni »zahteval« stopničke tudi doma. To pomeni, da je Kysselefova na preskoku letos na petih tekmah kar štirikrat končala med najboljšimi tremi, enkrat ji je to uspelo tudi na parterju, na katerem je bila včeraj peta. Po pričakovanju je na preskoku slavila Švicarka Giulia Steingruber (14,500) pred Romunko Deniso Golgota (14,025).

Bertoncelj prvič v sezoni


Če je Kysselefova nadaljevala svoj niz, pa si je Sašo Bertoncelj močno oddahnil, da se je prvič letos prebil na oder za zmagovalce. Lani je na domačem prizorišču ugnal velikega Krisztiana Berkija, ta čas je daleč od takšne forme. Finalna sestava je bila sicer boljša od kvalifikacijske, a noge so še vedno »bežale«, ocena 14,300 ne more zadovoljiti telovadca takšnega kova. A vsak premik navzgor je ta čas pomemben. »Delno mi je uspelo izplavati iz težavnega obdobja, to je približek sestave, ki jo pričakujem od sebe. Vse skupaj je nek premik v pravo smer,« se je spodbujal Bertoncelj, potem ko je zaostal le za nekdanjim svetovnim prvakom Koheijem Kamejamo (14,800) in dvajsetletnim Narimanom Kurbanovom (14,500, ki je letos že zmagal v Melbournu, in sicer na svojem drugem mednarodnem tekmovanju, na prvem, lanskem SP, pa so mu priznali prvino, poimenovano po njem …

Po odpovedi ene od finalistk je novo priložnost na dvovišinski bradlji dobila Lucija Hribar in zasedla 7. mesto.
Naslednja tekma svetovnega pokala bo sredi meseca v Guimaraesu, vendar pa se bodo naši telovadci osredotočili na sredozemske igre, na katere bodo potovali v najmočnejši postavi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine