Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Tudi ruskega medveda se da ukrotiti

Slovenski kapetan Tine Urnaut pred odbojkarskim EP poziva soigralce in gledalce.
Tine Urnaut upa, da bo na domače EP v Stožice prišlo čim več gledalcev. FOTO: Roman Šipić
Tine Urnaut upa, da bo na domače EP v Stožice prišlo čim več gledalcev. FOTO: Roman Šipić
27. 8. 2019 | 22:24
4:03
Ljubljana – Slovenski odbojkarji so imeli in imajo tri cilje v letošnjem letu. Kvalifikacije za elitno ligo narodov so uspešno opravili, v izločilnih bojih za olimpijske igre v Tokiu se jim račun ni izšel, septembra pa jih čaka še evropsko prvenstvo, dobršen del na domačih tleh.

Izbranci selektorja Alberta Giulianija bodo starocelinske boje začeli 12. septembra v Stožicah proti Belorusiji, v skupini pa so še Finska, Turčija, Severna Makedonija in Rusija. Obračun s slednjo bo posladek ljubljanske skupine C, Francija in Poljska pa sta v kvalifikacijah za OI za zdaj preprečili pot slovenskih odbojkarjev na Japonsko.

»Zagotovo smo imeli najtežjo skupino, ne glede na to bomo enako težko imeli tudi v januarskih dodatnih izločilnih bojih za Tokio, v katerih bo ob Srbiji, Bolgariji in Franciji tu še Nemčija. Kot je že povedal nekdanji selektor Srbije Nikola Grbić, je EP morebiti močnejši turnir kot OI. Tam namreč nastopi tako malo ekip iz Evrope, da se skoraj tako težko uvrstiti, kot postati evropski prvak. Skušali se bomo maksimalno pripraviti, da bomo januarja v Berlinu igrali čim bolje in si morebiti pribojevali vstopnico za OI,« je uvodoma dejal kapetan Tine Urnaut.

Olimpijski nastop so sanje vsakega športnika, domače EP pa tudi ni od muh. V sklopu priprav na stožiške boje so Giulianijevi fantje gostovali v Grčiji in na treh prijateljskih tekmah premagali gostitelje (3:1, 3:0, 3:1). »V Grčiji smo igrali precej suvereno, večjih težav nismo imeli, z izjemo tistih dveh nizov, ki smo ju izgubili. Morebiti je manjkalo nekaj stalnosti, a ni bilo težav. A vemo tudi, da Grki niso bili v popolni postavi, ni bilo niti njihovega najboljšega moža Mitarja Đurića. A niso na kakovostni ravni Poljske in Francije. Tekme za trening so nam koristile, kot so, zdaj se moramo osredotočiti na preostalih 18 dni do EP in jih čim bolje izkoristiti,« je nadaljeval Urnaut. Po Grkih slovenske fante naslednja torek in sredo čakata še pripravljalna dvoboja s Srbijo v Stožicah.
 

Pomoč Pušlarjeve


V skupini EP je Rusija razred zase, z vsemi drugimi pa se seveda da igrati. Rusi so, denimo, na celinskem prvenstvu leta 2017 Slovence dvakrat premagali s 3:0, v skupinskem delu in v četrtfinalu. »Seveda se lahko kosamo z vsemi, tudi z Rusi. Izkušnja z EP 2017 pač ni bila dobra, ker smo izgubili, a smo imeli priložnost tako v prvi kot v drugi tekmi. V vseh nizih smo bili rezultatsko spredaj, a zaradi nestalnosti pri sprejemu na njihov servis izgubili niz. A tudi ko smo izgubili, smo bili konkurenčni, to je bilo vprašanje nekaj točk razlike po nizih,« je dodal Urnaut. V uvodni tekmi je bilo pri ruski zmagi po nizih 27:25, 30:28, 25:22, v četrtfinalu pa 25:17, 25:19 in 25:19.

A ni panike, iz ugodne ljubljanske skupine se bodo v osmino finala uvrstile najboljše štiri reprezentance, če bo Slovenija v skupini prva ali druga, bo izločilne boje začela na domačem igrišču v Stožicah. Tudi v četrtfinalu in polfinalu bi izbranci Alberta Giulianija tekmece gostili v domačem gnezdu. Torej zelo pomemben dejavnik bodo tudi domači gledalci oziroma navijači. »Upamo, tokrat smo na treningu tudi dobili pomoč Nine Pušlar, glasbene promotorke EP, da bo v Stožice prišlo čim več gledalcev, da bomo napolnili dvorano in da bomo igrali tako, kot je lepo igrati pred domačo publiko,« je sklenil kapetan.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine