V polfinale 11 od ducata slovenskih čolnov

Slovenci so dobro začeli tretjo tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah pod Šmarno goro.
Fotografija: V Tacnu se je začela tretja tekma za svetovni pokal. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V Tacnu se je začela tretja tekma za svetovni pokal. FOTO: Leon Vidic/Delo

Slovenski tekmovalci so dobro začeli tretjo tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah. V kvalifikacijah na savskih brzicah v Tacnu se je v polfinale uvrstilo enajst od 12 slovenskih čolnov.

Med kanuisti v slovenskem taboru pričakujejo veliko, saj je nenazadnje Luka Božič dobil uvodno tekmo v Pragi, zlati olimpijec Benjamin Savšek pa je bil letos evropski prvak, obenem pa je bil drugi na prejšnji tekmi v Krakovu. Tokrat sta omenjena že po prvi kvalifikacijski vožnji napredovala v nedeljski polfinale, Božič je bil 10., Savšek pa po enem dotiku s skoraj šestimi sekundami zaostanka 19. Nemec Sideris Tasiadis, Španec Miguel Trave in Italijan Raffaello Ivaldi so zasedli prva tri mesta.

Anže Berčič je po 23. mestu v prvi vožnji moral na popravni izpit v drugo vožnjo in ga naredil ter se tako pridružil moštvenima kolegoma v polfinalu. »S samo vožnjo nisem zadovoljen, sem pa vesel, da sem naredil ta prvi korak, ki je običajno najtežji. Dobro sem opravil kvalifikacije, vožnja pa res ni bila nič posebnega, kar nekaj napak je bilo v drugem delu proge, tako da bo še nekaj popravkov pred nedeljo. Tudi proga bo takrat verjetno malce bolj zahtevna. Počutim se dobro in v nedeljo lahko prikažem vožnjo, kakršno sem že pokazal letos,« je povedal Božič.

Slovenke so si med kanuistkami že v prvi vožnji priborile nedeljski polfinale. Alja Kozorog je bila osma, Lea Novak z enim dotikom deseta, Eva Alina Hočevar pa prav tako z dvema kazenskima sekundama 12. Na vrhu sta prednjačili Avstralka Jessica Fox in Britanka Kimberley Woods, slednja je na drugem mestu zaostala za 34 stotink sekunde, vse druge so zaostale vsaj štiri sekunde.

»Zagotovo sem vesela, da mi je steklo. Sicer sem v spodnjem delu malce bolj nadzorovano veslala, saj sem predvidevala, da sem dovolj hitra in da je to bolje, kot da naredim kakšno napako. Mogoče ni bil najhitrejši čas, ampak bilo je dovolj, zdaj pa osredotočeno naprej,« je dejala Kozorogova, z osmim mestom danes najboljša v slovenskem taboru.

V domačem Tacnu bo Benjamin Savšek pod posebnim drobnogledom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V domačem Tacnu bo Benjamin Savšek pod posebnim drobnogledom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V konkurenci kajakašev sta si Martin Srabotnik in Peter Kauzer kljub dotiku sobotni polfinale priveslala že v prvi vožnji z 11. oziroma 12. mestom, medtem ko je po ponesrečeni prvi vožnji drugi polfinale ujel tudi Ulan Valant s sedmim mestom, čeprav je naredil en dotik.

Med kajakaši je bil v prvi vožnji kvalifikacij najhitrejši Italijan Giovanni de Gennaro, ki je kljub kratki progi za več kot sekundo ugnal še enega od favoritov, Čeha Jirija Prskavca, tretji je bil Britanec Bradley Forbes-Cryans.

Med kajakašicami sta napredovala dva od treh slovenskih čolnov. Eva Terčelj si je z 12. mestom že v prvi vožnji kvalifikacij zagotovila polfinale, v drugi vožnji pa je polfinale za las ujela Eva Alina Hočevar, ki je bila deseta, medtem ko je Ajda Novak končala mesto za njo in z 22 stotink sekunde počasnejšim časom od Hočevarjeve končala tekmovanje.

Nemka Elena Lilik je bila najhitrejša v kvalifikacijah pred Britanko Kimberley Woods in Brazilko Ano Satila.

Popoldne od 14.15 naprej bodo v Tacnu še kvalifikacije za kanuistke in kanuiste. Za Slovenijo bodo tekmovali Lea Novak, Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog, Anže Berčič, evropski prvak Benjamin Savšek ter zmagovalec uvodne tekme v Pragi Luka Božič.

V soboto bodo polfinalni in finalni boji kajakašic in kajakašev, v nedeljo pa še kanuistk in kanuistov. Po koncu tega se bodo na progi merili še ekstremni slalomisti.

Preberite še:

Komentarji: