V Stožicah tudi koncert Hautamäkija

Finski navijači prispevajo k dobremu vzdušju na EP v odbojki in uživajo v – za njihove razmere – poceni pivu.
Fotografija: Finski navijači so popestritev evropskega prvenstva v Ljubljani. FOTO:Tomi Lombar
Odpri galerijo
Finski navijači so popestritev evropskega prvenstva v Ljubljani. FOTO:Tomi Lombar

Ljubljana – »Zdi se, da finska odbojkarska reprezentanca igra doma v Ljubljani!« so nad fotografijo številnih modro-belih navijačev v stožiški dvorani čivknili na twitterju EuroVolleyja. V Ljubljano jih je pripotovalo res veliko, po nekaterih ocenah blizu 2000, po drugih celo več.

Na prejšnjem evropskem prvenstvu na Poljskem jih je bilo še 5000. »Finski navijači so vedno zabavni, vendar tako čudovitih trenutkov, kot so jih pripravili v Katovicah, ko je 5000 grl pelo našo nacionalno himno, nisem pogosto doživela,« se je izjemnega vzdušja pred dvema letoma na Poljskem spomnila športna novinarka Jaana Vieno.

Da jih je v Sloveniji pol manj (najcenejši potovalni aranžmaji, ki so vključevali povratno letalsko karto iz Helsinkov in vstopnice za ogled uvodnih treh tekem, so stali 999 evrov), je po svoje razumljivo. Finska po menjavi rodov (še) nima moštva, s katerim bi lahko resno računala na vidnejšo uvrstitev. Še na prejšnjem prvenstvu je imela po imenih močnejšo zasedbo, pa je izpadla v osmini finala in končala na dvanajstem mestu. Da ne omenjamo zlate generacije iz leta 2007, ki se je prebila vse do polfinala in četrtega mesta.

Čeprav odbojkarjem iz dežele tisočerih jezer v zadnjem obdobju ne gre po željah, navijači še zmeraj v velikem številu spremljajo svojo reprezentanco v dobrem in – slabem. »Suomiji« so namreč v Slovenijo pripotovali s katastrofalno popotnico 18 zaporednih porazov na uradnih tekmah! Tako dolgo je trajal črn niz vse od pomladi, ko je krmilo izbrane vrste prevzel selektor Joel Banks. Pod njegovim vodstvom so prvič zmagali v četrtek, ko so v Stožicah s 3:1 spravili na kolena reprezentante Severne Makedonije.
 

Banks hvaležen za podporo


Britanski trener, ki se je že znašel na udaru kritik, je znal polaskati navijačem. »Čudovito je, da je prišlo sem toliko finskih privržencev spodbujat reprezentanco. Ko vidimo, da nas s tribun bodri 2000 navijačev, nam je pri priči lažje,« je poudaril Banks in pristavil: »O sedmem igralcu je bilo že ogromno povedanega. Vse drži kot pribito. Navijači lahko v ključnih trenutkih dejansko pomagajo in ponesejo svojo ekipo, to pa je tisto, kar mi potrebujemo.«

»Suomiji« po pričakovanju niso (z)mogli presenetiti Slovencev, toda njihovi privrženci, ki so pomešani med našimi športno spodbujali svoje ljubljence, niso bili pretirano razočarani. Uživali so v dobrem vzdušju in v – za njihove razmere – poceni pivu. Zagotovo si bodo dali duška tudi danes, ko pred tekmo z večnimi tekmeci Rusi, ki jih sicer vodi finski selektor Tuomas Sammelvuo, in po njej prirejajo zabavo v navijaški coni v Stožicah, kjer jih bo ob 15. uri pozdravil športni novinar Kaj Kunnas, nakar jim bo igral in pel rocker Vesa-Pekka »Costello« Hautamäki.

Ne glede na razplet tekme bodo oblečeni in pobarvani v nacionalne modro-bele barve, nekateri v dresih hokejske reprezentance, kakšen tudi v majici nogometnega asa Teemuja Pukkija, ki blesti v elitni angleški ligi, v kateri je v soboto z golom in podajo prispeval pomemben delež k senzacionalni zmagi Norwicha nad prvakom Manchester Cityjem, zagotovo spet rajali pozno v noč.

Komentarji: