V vetru in mrazu dva kroga od finala

Živa Dvoršak je v Pekingu potrdila, da sodi v širši svetovni vrh.
Fotografija: Živa Dvoršak se utrjuje med najboljšimi strelkami z malokalibrsko puško v trojnem položaju. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Živa Dvoršak se utrjuje med najboljšimi strelkami z malokalibrsko puško v trojnem položaju. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Slovenska strelka Živa Dvoršak je na letošnji drugi tekmi za svetovni pokal na Kitajskem, kjer so podelili naslednji sveženj olimpijskih kvot za Tokio 2020, znova potrdila, da se je z malokalibrsko puško v trojnem položaju utrdila med najboljšimi. V Pekingu je v zahtevnih razmerah (veter in mraz) zasedla 11. mesto. Zadela je 1172 krogov (kleče 394, leže 394, stoje 384). Od finala sta Ljubljančanko ločila dva kroga. 
 

Na nobeni tekmi je ni tako zeblo


"Z malokalibrsko puško v trojnem položaju je dosegla takšno raven, da nam mora biti preboj v finale cilj na vsaki tekmi. S tega gledišča cilja nismo dosegli," je nastop Dvoršakove ocenila njena trenerka Polona Sladič, a hkrati opozorila, da so bile razmere izjemno zahtevne (Dvoršakova je dejala, da je še nikoli ni na kakšni tekmi tako zeblo). "Z včerajšnjim rezultatom, s katerim je zmagala v eliminacijah (naredila je le en krog več kot danes), bi bila danes 6. v kvalifikacijah. A žal je danes nekoliko slabše, kot smo od nje vajeni, odstreljala prvi dve seriji stoje – v vsaki je v vetru zadela po eno osmico. Kljub dobremu nadaljevanju tega zaostanka ni mogla nadoknaditi," je njen nastop analizirala trenerka.

Poudarila je še, da je pomembno, da je povsem konkurenčna z rezultati in da sodi v širši svetovni vrh, v katerem se je vsaj 30 strelk sposobnih uvrstiti v finale. "Potrpežljivo je treba čakati na svojo priložnost in jo izkoristiti," Sladičeva verjame, da bo njena tekmovalka pravočasno ujela tudi olimpijsko vozovnico. 
 

Konec maja na Bavarskem


Uršška Kuharič je bila z zračno puško najboljša slovenska predstavnica, zasedla je 23. mesto. FOTO: Leon Vidic/Delo
Uršška Kuharič je bila z zračno puško najboljša slovenska predstavnica, zasedla je 23. mesto. FOTO: Leon Vidic/Delo


V Pekingu so prejšnji teden nastopili še Rajmond Debevec, ki se po začetniški napaki z malokalibrsko puško v trojnem položaju ni prebil v kvalifikacije, Urška Kuharič in Klavdija Jerovšek pa sta enako kot Dvoršakova tekmovali z zračno puško. Najvišje se je uvrstila Kuharičeva, tekmo je končala na 23. mestu.

V naslednjih dneh strelce čaka premor, nato sledijo priprave za edino tekmo za svetovni pokal v Evropi, ki jo bo konec maja gostila Bavarska. Zadnja preizkušnja pa bo v Riu med 26. avgustom in 3. septembrom.

Komentarji: