Varnostno izločili 800 sumljivih prostovoljcev

Francoska vlada je opravila 180.000 od skupno milijona pregledov oseb, ki so tako ali drugače povezani z olimpijskimi igrami.
Fotografija: Prireditelji poletnih olimpijskih iger v Parizu ničesar ne prepuščajo naključjem. Za popolno varnost preverjajo tudi prostovoljce. FOTO: Gonzalo Fuentes Reuters
Odpri galerijo
Prireditelji poletnih olimpijskih iger v Parizu ničesar ne prepuščajo naključjem. Za popolno varnost preverjajo tudi prostovoljce. FOTO: Gonzalo Fuentes Reuters

Francoska vlada je sporočila, da je po podrobnih varnostnih pregledih iz organizacije olimpijskih iger v Parizu izločila 800 oseb. Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, so opravili 180.000 od skupno milijona pregledov.

»Francoska javnost mora vedeti, da brezpogojno nadzorujemo vse, ki so tako ali drugače povezani z olimpijskimi igrami, od prostovoljcev in spremljevalcev do tistih, ki bodo nosili olimpijsko plamenico. Skupaj moramo opraviti milijon pregledov, opravili smo jih 180.000 in izključili 800 ljudi,« je za televizijsko postajo LCI poudaril francoski zunanji minister Gerald Darmanin.

Dodal je, da je med 800 izločenih osebah tudi 15 tistih, ki so povezani z »verskim radikalizmom« ter še nekaj oseb, povezanih z »okoljevarstvenim aktivizmom, ki želijo protestirati.« Še vedno pa morajo preveriti 800.000 oseb, nadalje Darmanina navaja AFP.

Francoski minister za notranje zadeve Gerald Darmanin (levo) je povedal, da brezpogojno nadzorujejo vse, ki so povezani z organizacijo olimpijskih iger. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP
Francoski minister za notranje zadeve Gerald Darmanin (levo) je povedal, da brezpogojno nadzorujejo vse, ki so povezani z organizacijo olimpijskih iger. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

»To pomeni, da obstajajo ljudje, ki so se želeli prijaviti kot prostovoljci, nosilci plamenice, a očitno niso imeli dobrih namenov,« je v izjavi dejal francoski zunanji minister.

Na olimpijskih igrah, ki bodo v francoski prestolnici potekale med 26. julijem in 11. avgustom, ter paraolimpijskih igrah, ki bodo med 28. avgustom in 8. septembrom, bo Francija mobilizirala 45.000 varnostnih sil. Za varnost prireditev med OI bo po vsej Franciji na dan povprečno skrbelo 35.000 policistov in žandarjev, med paraolimpijskimi igrami pa 25.000.

V to ni vštetih do 18.000 vojakov in med 18.000 in 22.000 zasebnih varnostnih sil dnevno. Samo za slovesno odprtje iger naj bi ob Seni 26. julija skrbelo 45.000 policistov in žandarjev.

Francija je v zadnjih tednih sicer dvignila stopnjo pripravljenosti zaradi groženj glede terorističnih napadov.

Preberite še:

Komentarji: