Verstappen: Vettlu postavite isto vprašanje, kot ste ga tudi meni!

Lewis Hamilton z zmagoslavjem na veliki nagradi Francije spet prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi formule 1
Fotografija: Lewis Hamilton je zanesljivo opravil s tekmeci na veliki nagradi Francije. FOTO: AP
Odpri galerijo
Lewis Hamilton je zanesljivo opravil s tekmeci na veliki nagradi Francije. FOTO: AP

Ljubljana - Mercedesov zvezdnik Lewis Hamilton je po dveh skromnejših predstavah v Monte Carlu (3.) in Montrealu (5.) spet dirkal v šampionskem slogu ter z Le Castelletom osvojil še 23. trdnjavo v formuli 1, s katero je presegel rekord Michaela Schumacherja. Z novo, močnejšo različico pogonskega agregata M09 EQ power+ je hitro pobegnil zasledovalcem na varno razdaljo, v nadaljevanju nadziral dogajanje za seboj ter zanesljivo zmagal pred Maxom Verstappnom (Red Bull) in Kimijem Räikkönenom (Ferrari).

"Zelo sem hvaležen vsem, ki mi omogočajo takšne vikende, kot je bil ta v Le Castelletu. Vozil sem le tako hitro, kolikor sem potreboval za zanesljivo zmago. Nobene potrebe ni bilo, da bi dirkal hitreje. To je že moja šesta sezona v tem moštvu, s katerim od vsega začetka skupaj premikamo mejnike," se je 33-letni Anglež veselil tretje letošnje zmage in skupno 65. v kraljevskem avtomobilističnem razredu, s katero je znova prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi za SP.

S pohvalami na njegov račun tokrat med drugimi ni skoparil niti vodja nemške ekipe Toto Wolff. "Lewis je tokrat res brezhibno odpeljal dirko. Prav vse je delovalo sijajno - dirkač, dirkalnik in motor," je bil zadovoljen 46-letni Avstrijec, prepričan, da bi se lahko v Mercedesu veselili celo dvojne zmage na veliki nagradi Francije, če se Ferrarijev adut Sebastian Vettel po štartu ne bi zaletel v Valtterija Bottasa. "Sebastian se je pri zaviranju uštel ter tako že po nekaj metrih uničil Valtterijevo dirko in svojo," je zmajeval z glavo Wolff in se - tako kot mnogi drugi - čudil nizki kazni, ki jo je za trčenje prejel 30-letni Nemec. Komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) so mu namreč prisodili zgolj pribitek petih sekund.


Vettel se je posul s pepelom


Vettel, ki si je po menjavi prednjega krilca pridirkal peto mesto (Bottas, čigar "srebrna puščica" se je po njegovih besedah po trčenju vedla šokantno, ni mogel izvleči več od sedmega mesta), se je sicer takoj posul s pepelom. "Štart mi je uspel izvrstno, celo predobro, kljub temu pa se je Valtteri nekako le prebil pred mene. Čeprav sem kar zgodaj zaviral, nisem mogel preprečiti trka vanj, ker nisem imel pravega oprijema. Glede na vse je moja končna uvrstitev kar dobra," je ocenil dirkač iz Heppenheima, čigar manever je Hamilton pospremil z besedo: "Nor(o)!"

Še korak dlje je šel v kritiziranju Verstappen, ki je letos zakrivil že več nesreč. "Naslednjič, ko boste srečali Seba, ga vprašajte, ali ne bo spremenil načina vožnje. To je pač nesprejemljivo!" se je mladi Nizozemec obrnil k navzočim novinarjem, češ da je moral takšna neumna vprašanja (pre)pogosto poslušati tudi sam. "Prav vsi delamo napake. Kot smo videli tokrat, se te dogajajo tudi najboljšim. Jezi me le, ker Sebastiana zagotovo ne boste tako zelo kritizirali, kot ste mene," je bil brez dlake na jeziku Verstappen.

Za točke v svetovnem prvenstvu, v katerem ima zdaj Hamilton štirinajst točk naskoka pred Vettlom, se bodo dirkači formule 1 naslednjič potegovali že to nedeljo v nam bližnjem Spielbergu na avstrijskem Štajerskem.

Komentarji: