Vojnim agresorjem stop v športu!

Mednarodni olimpijske komite poziva vse športne zveze k odpovedi tekmovanj v Rusiji in Belorusiji.
Fotografija: Mednarodni olimpijski komite poziva k športnemu bojkotu glede priredtev Rusije in Belorusije. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Mednarodni olimpijski komite poziva k športnemu bojkotu glede priredtev Rusije in Belorusije. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Mednarodni olimpijski komite (Mok), ki je obsodil rusko vojaško invazijo na Ukrajino, kar je pomenilo tudi kršenje olimpijskega premirja, je pozval vse športne zveze k odpovedi ali preselitvi prihajajočih tekmovanj v Rusiji in Belorusiji. »Izvršni odbor Moka danes poziva vse športne zveze, da odpovejo ali preselijo njihova tekmovanja, načrtovana v Rusiji ali Belorusiji,« so zapisali pri Moku in dodali, da morajo resno jemati kršenje olimpijskega premirja ter prvenstveno zagotoviti varnost športnikov. Sam Mok sicer nima načrtovanih dogodkov v Rusiji in Belorusiji.

So pa pri krovni olimpijski organizaciji pozvali tudi k temu, da na mednarodnih športnih tekmovanjih ne obešajo ruskih in beloruskih zastav ali igrajo državnih himen teh dveh držav. To pa na tistih tekmovanjih, za katere ne velja že podobna prepoved za Rusijo od Svetovne protidopinške agencije Wade. Kot so dodali pri Moku, izvršni odbor izraža globoko zaskrbljenost za varnost olimpijske skupnosti v Ukrajini, posebna delovna skupina pa je v stiku z ukrajinsko olimpijsko družino za boljšo koordinacijo glede humanitarne pomoči.

Mok poziva to delovno skupino, naj še naprej pozorno spremlja dogajanje in obvešča Mok, tudi zaradi tega, če bodo potrebni dodatni amandmaji k današnji resoluciji. Hkrati so pri Moku dodali, da popolnoma podpirajo Mednarodni paraolimpijski komite IPC za prihajajoče paraolimpijske igre v Pekingu.

Več iz te teme:

Komentarji: