Vse boljši Slovenci na Filipinih zmleli Argentino

Izbranci selektorja Marka Lebedewa so strli Južnoameričane z izidom 3:1, naslednji izziv v soboto.
Fotografija: Slovenci so tekmo hitro zaključili z zmago s 3:1. FOTO: Volleyballworld
Odpri galerijo
Slovenci so tekmo hitro zaključili z zmago s 3:1. FOTO: Volleyballworld

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je hitro pozabila na poraz na prvi tekmi drugega turnirja lige narodov v filipinskem Quezon Ctyju in na drugi proti Argentini, bronasti ekipi zadnjih olimpijskih iger, prišla do pomembne zmage v boju za uvrstitev med najboljših osem reprezentanc. Tekmece je premagala s 3:1 (20, -27, 18, 17).

Slovencem je po porazu z Nizozemci prišel prav dan odmora. Selektor Mark Lebedew še vedno ni mogel računati na okužena Tončka Šterna in Janija Kovačiča, a je pripravil drugačne taktične zamisli, ki so izboljšale tako sprejem kot napad.

Kozamernik jim je povzročal težave s servisi

Namesto Danijela Koncilje je na mesto korektorja postavil Roka Možiča, mladega Mariborčana pa je na sprejemu zamenjal kapetan Tine Urnaut, ki je v prvi postavi zaigral prvič po poškodbi. Poleg same kakovosti je Slovenija na igrišču spet dobila pravega vodjo, kar se je v igri, predvsem pa pri energiji, vzdušju in želji še kako poznalo. Urnaut je bil z 19 točkami tudi najučinkovitejši igralec tekme.

Slovenci so sicer potrebovali nekaj časa, da so ujeli ritem, pobudo so prevzeli v drugem delu prvega niza, njihov prvi nalet so tekmeci, ki na Filipinih prav tako ne igrajo v najboljši predstavi, še zaustavili, po izidu 19:19 pa jim je Jan Kozamernik povzročil veliko težav s servisi in bil najbolj zaslužen za štiri zaporedne točke. Te so zadostovale za vodstvo z 1:0.

Slovenci so ustavili večino argentinskih napadov. FOTO: Volleyballworld
Slovenci so ustavili večino argentinskih napadov. FOTO: Volleyballworld

Tudi v drugem nizu so Slovenci zadržali pobudo, a se dolgo niso odlepili na več kot dve točki prednosti. Prvič jim je to uspelo v končnici, ko so celo povedli s 24:20. Toda to jim ni zadostovalo za zmago. Zaradi težav pri sprejemu in bloku Argentincev so zapravili štiri zaključne žoge in dovolili tekmecem, da s petimi zaporednimi točkami pridejo na prag zmage. Urnaut je z asom priboril še eno zaključno žogo, tudi te pa evropski podprvaki niso izkoristili, kar je tekmec znal kaznovati.

Naslednji tekmec bo v soboto Italija

Pred tretjim nizom je bilo vprašanje, kakšna bo reakcija slovenskih fantov na nesrečno izgubljeni niz. Kakršna koli bojazen je bila odveč, spet so zaigrali zbrano, povedli z 11:6, kljub nihanjem v igri pa prednost obdržali do konca. Večjih težav niso imeli niti v četrtem nizu, v katerem so po dobrih začetnih udarcih Gregorja Ropreta prišli do prednosti 9:5, nato pa jo le še povečali.

Za Slovenijo, ki ima zagotovo še rezerve, je bila to tretja zmaga v ligi in je zaenkrat 50-odstotno uspešna. V medsebojnih tekmah z Argentino je povedla z 2:1, boljša je bila v lanski ligi narodov, izgubila pa je dvoboj svetovnega prvenstva leta 2018. Naslednjo tekmo bo Slovenija odigrala v soboto, ko se bo pomerila z Italijo, s katero je lani tesno izgubila v finalu evropskega prvenstva.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: