Z osebnimi cilji na EP neznank

Deset slovenskih predstavnikov in predstavnic na prvenstvo stare celine v bazenu in dalinskem plavanju.
Fotografija: Katja Fain bo udarni slovenski adut na EP v plavanju. FOTO: Blažž Samec
Odpri galerijo
Katja Fain bo udarni slovenski adut na EP v plavanju. FOTO: Blažž Samec

Budimpešta gosti letošnje evropski prvenstvo v plavanju. V slovenski odpravi so cilj predvsem osebni rekordi in na njih vezane olimpijske norme, vnaprej pa je jasno, da bo po dveh koronskih sezonah in zaradi olimpijskih iger v Tokiu, tekmovanje v madžarski metropoli ob Donavi tudi prvenstvo neznank. Evropsko prvenstvo v olimpijskem letu je vsakič tekma, ki je povsem nepredvidljiva, saj številni plavalci pravo formo načrtujejo za olimpijske igre in elitno merjenje najhitrejših na stari celini smatrajo le za eno od preverjanj forme. Spet drugi ga zaradi priprav na igre kar izpustijo.

Tema dejavnikoma se je letos pridružila še neznanka različnih pogojev za delo v različnih sredinah zardi koronavirusa, izpostavljenost okužbam in spoštovanje protokolov za širjenje okužb. Napoved ciljev na EP je zato nepredvidljiva, saj Slovenija trenutno nima zvezdnika, ki bi lahko odkrito napovedal kolajno. Startne liste Evropska plavalna zveza še ni razkrila, čeprav je jasno, da so za tekmovanje svoje plavalce prijavile prav vse članice.

Slovenske barve bodo branili Katja Fain, Martin Bau (oba Branik Maribor), Neža Klančar (Olimpija), Janja Šegel, Daša Tušek (obe Fužinar Ravne), Tjaša Vozel (Zvezda Kranj), Tjaša Pintar (Radovljica), Primož Šenica Pavletič (Ljubljana) in Sašo Boškan (Triglav Kranj). Že v četrtek bo na 10-kilometrski tekmi v daljinskem plavanju nastopila tudi Špela Perše (Radovljica).
»Imamo kombinacijo izkušenih Vozlove, Pintarjeve in Baua, mladih Fainove, Klančarjeve in Šeglove, ki že imajo izkušnje in je čas, da stopijo korak naprej, ter novincev na tovrstnih tekmah Tuškovo, Bošana in Šenico Pavletiča, ki bodo v prvi vrsti nabirali izkušnje. Za vse velja, da ob ponovitvi osebnih rekordov lahko dosežejo uvrstitev do 16. mesta, če jih izboljšajo, lahko računajo tudi na več,« pred odhodom v madžarsko prestolnico pravi selektor Gorazd Podržavnik.

Neža Klančar želi v Budimpešti odplavati nove osebne in državne rekorde. FOTO: facebook
Neža Klančar želi v Budimpešti odplavati nove osebne in državne rekorde. FOTO: facebook


Natančnejši pri svojih napovedih skoraj ni bil: »Res je težko napovedati uvrstitve, saj smo bili skoraj dve leti brez primerjave s tekmeci, poznamo pa njihove dosežke. Mi smo se v teh norih časih trudili, da našim plavalcem zagotovimo čim boljše pogoje.«
Najbolj je glede na dosežke izpostavljena Katja Fain, ki ima edina v reprezentanci že izpolnjeno normo A za igre v Tokiu. »Mislim, da se z osebnim rekordom lahko borim za finale. Vse ostale discipline bodo služile bolj za dopolnitev, čeprav tudi na 200 m prosto denimo pričakujem boj za polfinale,« pravi mlada Mariborčanka.


Presenečenje v štafetah


Na velikih tekmovanjih je po pravilu z dosežki in formo doslej prepričevala tudi Klančarjeva, ki je letos dobrim dosežkom na 50 in 100 m prosto dodala tudi zavidljiv napredek na 50 m delfin. »V vseh treh disciplinah lahko plavam nov osebni in tudi državni rekord, s čimer ciljam na polfinale, morda mi uspe tudi preboj v finale.« Vozlova, ki je imela kar nekaj težav po cepljenju proti covidu-19, vse stavi na 100 in 200 m prsno in ne skriva, da si želi tudi normo za tretji olimpijski nastop. »Glede na razmere sem dobro pripravljena in v Budimpešti pričakujem osebne rekorde, to pa bi moralo biti dovolj vsaj za polfinale.«

Zelo podobna pričakovanja ima tudi Pintarjeva, študentka univerze v Tennesseeju, ki je imela v ZDA ob strogih pravilih dobre pogoje za vadbo in prepričala z dosežki na študentskih tekmovanjih. Slednja je ob Janji Šegel tudi kandidatinja za štafeti na 4 x 100 in 4 x 200 m prosto. »Mislim, da lahko pričakujemo kakšno presenečenje v štafetah,« je ob uvodu v predstavitev ekipe povedal podpredsednik Plavalne zveze Slovenije Denis Mancevič in s tem med vrsticami napovedal boj za olimpijsko normo.

Vsekakor se štafeti na 4 x 100 in 4 x 200 m prosto, kjer bodo nastopile Fainova, Klančarjeva, Pintarjeva in Šeglova, lahko spogledujeta s finalom, prva tudi z novim slovenskim rekordom. Nov slovenski rekord bo tudi cilj ženske štafete na 4 x 100 m mešano, kjer se za nastop ponuja tudi Vozlova.

Komentarji: