Zaradi simbola Z eno leto brez nastopov

Ivan Kuljak ne bo smel tekmovati, kjer je na podelitvi odličij nosil znak Z. Ob njem je stal Ukrajinec. Vrniti mora tudi kolajno in denar.
Fotografija: Ivan Kuljak si je privoščil nesramno potezo in bo kaznovan. FOTO: Rick Westhead/twitter
Odpri galerijo
Ivan Kuljak si je privoščil nesramno potezo in bo kaznovan. FOTO: Rick Westhead/twitter

Ruski telovadec Ivan Kuljak leto dni ne bo smel nastopati, kjer je marca na tekmi svetovnega pokala v Dohi na podelitvi odličij nosil znak Z, ki so ga ruske sile na svojih vozilih uporabljale ob svoji vojaški agresiji na Ukrajino, so sporočili z Mednarodne gimnastične zveze.

Večina mednarodnih športnih zvez se je po agresiji Rusije odločila, da s tekmovanj izključi ruske športnike. Med redkimi izjemami je bila Mednarodna gimnastična zveza, Kuljak pa je to grdo zlorabil. Poteza ob podelitvi kolajn je izzvala buren odziv, še toliko večji, ker je na zmagovalnem odru stal skupaj z zmagovalcem, Ukrajincem Ilijo Kovtunom.

Disciplinska komisija Mednarodne gimnastične zveze je sporočila, da je Kuljak s svojim ravnanjem kršil pravila. »Kuljak za leto dni ne sme nastopiti na nobenem tekmovanju, ki ga prireja katera koli članica Mednarodne gimnastične zveze,« so zapisali pri disciplinski komisiji.

Vrniti mora tudi v Dohi osvojeno bronasto odličje in 500 švicarskih frankov denarne nagrade. Za morebitno pritožbo na odločitev ima 21 dni časa. Tudi Mednarodna gimnastična zveza je kasneje s tekmovanj izključila vse ruske in beloruske športnike.

Preberite še:

Komentarji: