ZDA za razred boljše; za Slovenci ena najslabših tekem

Ameriška reprezentanca je prepričljivo dobila uvodno tekmo odbojkarske lige narodov v Braziliji. Selektor Mark Lebedew razočaran. Sledi dvoboj z gostitelji.
Fotografija: Slovenci niso bili kos Američanom. FOTO: Ondra Driml/CEV
Odpri galerijo
Slovenci niso bili kos Američanom. FOTO: Ondra Driml/CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca je s porazom začela nastope v letošnji ligi narodov. Na prvi tekmi v Brasilii jo je namreč ugnala reprezentanca Združenih držav Amerike s 3:0.

Tako Slovenci kot Američani so v brazilsko prestolnico na prvi turnir lige narodov prišli s precej spremenjenima moštvoma. V ameriški ekipi so le trije, ki so igrali na zadnjih olimpijskih igrah v Tokiu, pri Slovencih pa od srebrne zasedbe z lanskega EP manjkajo kapetan Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Dejan Vinčić, Alen Šket in Sašo Štalekar.

Selektor Mark Lebedew je najprej na igrišče poslal podajalca Gregorja Ropreta, blokerja Alena Pajenka in Jana Kozamernika, korektorja Tončka Šterna ter sprejemalca Roka Možiča in Žigo Šterna, v vlogi prostega igralca pa je bil Jani Kovačič.

Odsotnosti v ekipi so se bolj poznale slovenski zasedbi, ki v nobenem od treh nizov ni našla pravega ritma, kar je po dvoboju priznal tudi slovenski trener. »Po takšnem obračunu ne moremo biti zadovoljni. Priložnosti, da zaključimo točko ali ostanemo v njej, je bilo dovolj. Ne moremo reči, da smo karkoli naredili dobro. To je bila prva tekma, čaka nas jih še enajst, a v njih moramo biti precej boljši,« je po dvoboju dejal 55-letni Lebedew.

Slovence čaka v petek popravni izpit. FOTO: Ondra Driml/CEV
Slovence čaka v petek popravni izpit. FOTO: Ondra Driml/CEV

V prvem nizu je Slovenija vodila le z 1:0, nato pa so pobudo prevzeli Američani in povedli za štiri točke (13:9). Varovanci Lebedewa so se nato približali le na točko zaostanka (13:14), kaj več pa jim ni uspelo, saj so ZDA vnovič ušle in s tremi zaporednimi točkami dobile prvi niz.

V drugem nizu so po dokaj izenačenem začetku varovanci Johna Sperawa hitro prišli do zanesljivega vodstva (13:7) in ga nato še nekoliko oplemenitili. Zadnji poskus slovenske vrnitve (16:19) pa so ustavili s štirimi zaporednimi točkami za +7 in si posledično priigrali mirno končnico.

Tretji niz je bil zgolj še formalnost, Slovence pa je še naprej ustavljal blok Američanov, ki so v tem delu prednjačili kar s 14 točkami v primerjavi s slovenskimi štirimi. ZDA so bile boljše v skoraj vseh elementih igre, čeprav je imela Slovenija boljši sprejem (61-41 %). V napadu so tako Američani dosegli devet točk več (36:27), obenem so dosegli tudi več asov (7:3).

Najbolj učinkovita sta bila Aaron Russell in Kyle Ensing s 14 točkami, pri Slovencih nihče ni presegel dvomestnega števila točk, z 9 je dvoboj končal Možič, po osem sta jih dodala Štern in Pajenk.

Mark Lebedew ni bil zadovoljen s prikazanim. FOTO: Jože Suhadolnik
Mark Lebedew ni bil zadovoljen s prikazanim. FOTO: Jože Suhadolnik

»To je bila ena slabših tekem v zadnjih letih. Američani so bili v vseh elementih igre boljši. Veliko nam še manjka do točke, do katere želimo priti, zato moramo čim bolje trenirati in se pokazati v čim boljši luči na naslednjih tekmah. Pozabiti moramo to tekmo in biti z glavami čim prej pri Brazilcih,« pa je dodal Kovačič.

V Brasilii dvakratne zaporedne evropske podprvake namreč čakajo še obračuni proti domačinom Brazilcem v petek ob 2. uri zjutraj ter nato še proti Avstraliji in Kitajski v soboto ob 2. oziroma 23. uri.

Preberite še:

Komentarji: