Brajkovič padel na dopinškem preizkusu

Izkušenega slovenskega kolesarja so kaznovali z desetmesečno prepovedjo nastopanja.
Fotografija: Jani Brajkovič bo prisilno počival deset mesecev. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Jani Brajkovič bo prisilno počival deset mesecev. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Izkušeni slovenski kolesar Jani Brajkovič, ki je sredi decembra dopolnil 35 let, je na svojem blogu danes razkril, da je bil sredi aprila lani pozitiven na dopinškem preizkusu na dirki po Hrvaški. V njegovem vzorcu so namreč našli manjšo količino prepovedanega metilheksanamina (MH). Belokranjca, ki je nazadnje branil barve Adrie Mobil, so pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) kaznovali z zgolj desetmesečno prepovedjo nastopanja, saj je prepričljivo dokazal, da stimulansa ni zaužil namerno. UCI je sicer Brajkoviča o dopinškem grehu obvestila konec julija, informacijo je hotel obelodaniti že prej, a ga je zveza pozvala, da je to storil danes, usklajeno z njo.



Brajkovič, nekdanji član Bahraina Meride, RadioSchacka, Astane, Discovery Channela in Krke, se na dopinške izvide ni pritožil, rezultat pa je pripisal kontaminiranosti enega od prehranskih dopolnil, s katerim je nadomeščal obroke: »Kazen sem sprejel, saj nisem imel ne volje ne denarja, da bi se zoperstavil kolesju in primer prenesel na protidopinško sodišče, ki bi ga pregledalo od začetka. Glede na pridobljene informacije je imel moj urinski vzorec 20- do 40-krat manjšo koncentracijo metilheksanamina kot vzorci drugih športnikov, ki so bili ravno tako pozitivni nanj.« Kazen mu je začela veljati z lanskim 1. avgustom.


Odziv Adrie Mobila


Z izjavo o primeru so se že odzvali pri njegovem zadnjem delodajalcu Adrii Mobilu. Izjavo objavljamo v celoti:

»Julija 2018 smo bili v Kolesarskem klubu Adria Mobil s strani Mednarodne kolesarske zveze UCI obveščeni, da je bil naš kolesar Jani Brajkovič pozitiven na antidopinški kontroli v mesecu aprilu 2018. V njegovem vzorcu so našli povečano vsebnost metilheksamina (Methylhexaneamine), glede na količino in vrsto pa to ni pomenilo direktnega in takojšnjega suspenza kolesarja. Po dogovoru s tekmovalcem, UCI in klubsko politiko glede dopinških prekrškov od julija dalje Brajkovič ni več tekmoval. Po antidopinških pravilih UCI klub ni bil obvezan takoj suspendirati kolesarja. Tekmovalec je vseskozi sodeloval z UCI pri dokazovanju izvora prepovedane snovi, ki se je našla v njegovem vzorcu. Jani Brajkovič je dokazal, da je bila povečana vsebnost metilheksamina rezultat njegove neprevidnosti - na spletu je na lastno pest kupil prehranske dodatke, ki so bili kontaminirani z omenjeno snovjo. Na izdelku ni bilo napisano, da vsebuje omenjeno snov. Kazen za tak prekršek je po pravilih 24 mesecev prepovedi nastopanja, vendar je Brajkoviču Mednarodna kolesarska zveza kazen zmanjšala na 10 mesecev, in sicer zaradi opisanega poteka dogodkov pri vnosu prepovedane snovi. V skladu z odločbo se Janiju Brajkoviču zbrišejo samo rezultati na dirki Po Hrvaški, ne pa tudi rezultati, ki jih je dosegel po odvzetem pozitivnem vzorcu v aprilu. Jani Brajkovič in KK Adria Mobil nista sklenila dogovora o skupnem sodelovanju v sezoni 2019.«
 

Komentarji: